A magyaroknak fontosabb a munka, mint a segély

A magyar emberek nyolcvan százaléka a munkahelyek megvédését várja el a kormánytól a koronavírus-járvány idején, és csak 18 százalékuk gondolja úgy, hogy a segélyek növelése a megoldás - derült ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.

Az elmúlt hetekben az egyik legélesebb politikai vitát az váltotta ki, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált embereket, illetve a tevékenységüket szüneteltetni kényszerülő vállalkozásokat hogyan lehet támogatni: segélyezéssel vagy munkahelyvédelemmel, munkahelyteremtéssel. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei szerint az emberek jelentős többsége, 80 százaléka úgy gondolja, hogy a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, és munkát kell adnia azoknak, akik elvesztették állásukat. Csupán a megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy a segélyek és készpénztámogatások növelése jelentené a megoldást.

Palkovics: "ha van munka, akkor minden van" Embert próbáló, nehéz időket élünk, amely nemcsak az emberek egészségében, hanem a gazdaságban is komoly károkat okoz - közölte sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Mint mondta, akár egy háború során, a koronavírus-járvány alatt is a kárcsökkentés, a veszélyhelyzet elmúlta után pedig a mihamarabbi újraindulás áll a középpontban. Részleteket itt olvashat.

"Az, hogy a lakosság négyötöde a munkahelyek védelme mellett foglal állást, világosan megmutatja, hogy a magyar emberek tisztában vannak a kialakult helyzet súlyosságával és annak természetével, és olyan megoldásokban érdekeltek, amelyek hosszú távon biztosítják a családok jólétét és gyarapodását" - fogalmaztak közleményükben.

A budapesti Vörösmarty tér is teljesen kiürült. Fotó: Getty Images
A budapesti Vörösmarty tér is teljesen kiürült a járvány hatására. Fotó: Getty Images

Meglátásuk szerint az eredmény igazolja azt is, hogy a "az elmúlt 40-50 évben a magyar emberek megtanulták, hogy az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, végső összevetésben sokkal többe kerül, mint az, amelyiket tisztességes munkával keresnek meg."

A közvélemény-kutatás eredményeinek összefoglalása után kitértek arra is, hogy mi várhat ránk a jövőben. "Minden válság egyben lehetőséget is teremt, a mostani arra, hogy a kormány a rendelkezésére álló eszközöket a leggyorsabban azokra a helyekre és ügyekre tudja összpontosítani, amelyek egy korszerű, 21. századi, az emberek érdekeit és jóllétét szolgáló gazdasági rendszer felépítését szolgálják" - írták, példaként említve az innovációt, a digitalizációt és a klímabarát megoldásokat.

A Google adataiból kiderül, melyik megyében mászkálnak a legtöbben a kijárási korlátozás ellenére. Ha kíváncsi az adatokra, olvassa el az nlc.hu összefoglalóját.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció