A legfontosabb kérdések az mRNS-vakcinákról

HáziPatika

Hogyan működnek az mRNS-technológiával készült vakcinák? Mi történik a beadást követően és hogyan segít a vírussal szembeni védekezésben? Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb kérdések közül a témában.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében tavaly év vége óta egyre több országban, így Magyarországon is elérhetővé váltak különböző védőoltások. Az elsők között találkozhattunk az mRNS-alapú vakcinákkal, melyek technológiai szempontból újdonságot jelentettek. Hagyományos védőoltásoknak tekinthetők az elölt vagy gyengített kórokozót tartalmazó oltóanyagok, illetve afehérjealapú vakcinák. Minden védőoltásnak az a feladata, hogy felkészítse a szervezetet a kórokozóval való találkozásra. Segítségükkel az oltott személyben specifikus ellenanyagok termelődnek, melyek segíthetnek megelőzni a súlyos betegség kialakulását egy esetleges fertőzés esetén. Mivel az mRNS alapú vakcinákkal korábban nem találkozhattunk, sokakban felmerülhetnek az alábbi kérdések, melyeket igyekeztünk megválaszolni.


Hogyan működnek az mRNS-vakcinák?

Az mRNS-technológiával készült vakcinák újdonságnak számítanak, de maga a technológia több évtizedes múltra tekint vissza. Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így nem tud betegséget okozni az oltottakban. A vakcina beadása után a sejtek képessé válnak egy fehérje termelésére, mely fehérje egy specifikus immunválaszt vált ki a szervezetben, ami a kórokozóra specifikus ellenanyagok termelődését is jelenti. A specifikus immunválasz kialakulása után, annak segítségével a szervezet képes lehet védekezni egy esetleges természetesfertőzésesetén. A hagyományos technológiával készülő vakcinák vagy elölt formában, vagy gyengített formában tartalmazzák a kórokozót vagy annak egy részét, így veszik rá az immunrendszert a specifikus immunválaszra és ezáltal a védekezésre.

Mi történik a szervezetben az mRNS-vakcina beadását követően? Hogyan alakul ki az immunválasz?

Az mRNS-vakcinák hírvivő (messenger) RNS-szálakat tartalmaznak, melyeket egy speciális burok vesz körül. Ez a burok megvédi az mRNS-t a szervezetben lévő enzimektől, amelyek egyébként lebontanák, valamint segít az mRNS-nek bejutni a vakcináció helye közelében lévő izomsejtekbe. Az mRNS-szálak a SARS-CoV-2-vírus egyik fontos fehérjéjének, a tüskefehérjének a genetikai információját tartalmazzák. A vakcinában lévő mRNS információi alapján az izomsejtek fehérjetermelő egységében elkészül a tüskefehérje. Miután elkészült a fehérjedarab, az izomsejt felszínén bemutatásra kerül az immunsejtek számára, és specifikus ellenanyagok termelődnek, melyek segíthetnek a vírussal szembeni jövőbeli védekezésben.

Az antitestek segítségével képes a szervezet specifikusan védekezni a fertőzéssel szemben. Fotó: Getty Images

Az antitestek segítségével képes a szervezet specifikusan védekezni a fertőzéssel szemben.

Fotó: Getty Images

Sokat hallunk olyan kifejezéseket, hogy antigén és antitest. Mit jelentenek ezek?

A szervezet számára idegen, a kórokozóra specifikus fehérjét antigénnek hívjuk. Ez a SARS-CoV-2-vírus esetében a tüskefehérjét jelenti. Az antigénre specifikus, a szervezet immunsejtjei által termelt ellenanyagokat nevezzük antitesteknek. Az antitestek segítségével képes a szervezet specifikusan védekezni egy adott fertőzéssel szemben.

Mi történik az mRNS-el, miután bejutott az izomsejtekbe és elvégezte a feladatát?

A tüskefehérje darabjának előállítása után a sejt lebontja az mRNS-szálat, és a sejtben lévő enzimek segítségével ártalmatlanítja. Az mRNS-szál soha nem kerül be a sejt magjába, és nem befolyásolja az oltott személy genetikai anyagát, nem épül be a DNS-be.

Mik ezek a specifikus fehérjék? Miért jó, ha a szervezet létre tudja hozni őket?

A tüskefehérje az új koronavírus (hivatalos nevén SARS-CoV-2) felszínén található fehérje, ennek segítségével jut be a vírus a sejtekbe, hogy ott elszaporodjon és betegséget okozzon. Ha az immunrendszert sikerül megismertetni ezzel a fehérjével, akkor a specifikus immunválasz miatt nem éri felkészületlenül a szervezetet a vírussal való találkozás. Egy jövőbeli fertőzés alkalmával a védőoltással immunizált szervezet felismeri az új koronavírus tüskefehérjéjét, és a felkészített immunsejtek segíthetnek megelőzni a súlyos COVID-19-betegség kialakulását.

Mit tudunk az mRNS-technológia kutatási előzményeiről és kihívásairól?

Az mRNS-vakcinák fejlesztése már folyamatban volt influenza, Zika-vírus, veszettség és citomegalovírus ellen. Az RNS-szál biológiai és kémiai tulajdonságainak további kutatása és megismerése, az RNS-szál stabilizálása, valamint a vakcina szállítási rendszereinek technológiai fejlesztése komoly kihívást jelentettek a tudománynak, hogy egy hatékony, stabil és biztonságos vakcinát tudjanak előállítani. A vakcinákon túl számos preklinikai és klinikai vizsgálat használt mRNS-t a rák antigének kódolására, hogy kedvező irányba tudja befolyásolni a rosszindulatú daganatokkal kapcsolatos immunválaszokat. Ezek alapján elmondható, hogy bár a pandémia kezelésében új technológiaként ismerhettük meg az mRNS-t, de a kutatási előzmények már évtizedekre visszanyúlnak.

Referenciák:

1.       Understanding How Vaccines Work | CDC  Utolsó megtekintés: 2021.11.17.

2.       Understanding mRNA COVID-19 Vaccines | CDC Utolsó megtekintés: 2021.11.17.

3.       About mRNA COVID-19 Vaccines | CDC Utolsó megtekintés: 2021.11.17. 


PP-CVV-HUN-0054, OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/73883-2/2021, Anyag lezárás dátuma: 2021. 11 19. Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, "A" épület Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A jelen cikk nem helyettesíti kezelőorvos tanácsát az oltásokra vonatkozóan. Koronavírus elleni védőoltásokra vonatkozó vagy személyre szóló egészségügyi tanácsért forduljon kezelőorvosához.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag