Új remény a meddő férfiaknak (2)

Elkészült a férfi meddőség eddigi legnagyobb digitális genetikai térképe, amely "nagy felbontásban" mutatja meg, hogyan képződnek a spermiumok.

Hogyan születnek a spermiumok?

A férfimeddőségeddigi legnagyobb digitális genetikai térképe készült el, erről számolt be a ScienceDaily.com. A Texasi Egyetem vezette kutatócsoport munkája részletezte, melyik gén kapcsol be és melyik kapcsol ki az őssejtekben, amelyekből végül spermium fejlődik.

A digitális géntérkép új reményt adhat a meddő férfiaknak, férfimeddőség spermium sperma férfiak
A digitális géntérkép új reményt adhat a meddő férfiaknak

"Az egyes sejtek szintjéig ástunk le, hogy megértsük, melyik génre van szükség, hogy a herékben spermiumok képződjenek" - mondta Brian Hermann, az egyetem genomikai intézetének igazgatója, a kutatás vezetője. A 2014-ben kezdődött munka során a tudósok elkészítették az egerek és az emberek spermiumképződéshez szükséges sejttípusának átfogó digitális könyvtárát. Több mint 62 ezer sejtek vizsgáltak meg, ritka és új sejteket is azonosítottak, amelyekről kevés adat volt korábban.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) adatai alapján a meddő párok legalább felében a férfi szervezetében kell keresni az okot, amelyet sokszor gyógyszerrel, máskor műtéttel kezelnek, ám az esetek majdnem felében nem sikerül a baj eredetét megállapítani.

Mire jó a digitális géntérkép?

A digitális géntérképet a csírasejtekben kifejeződő gének szekvenálásával készítették el.

Sejtek tízezreit vizsgálták meg, hogy feltérképezzék, mely gének fejeződnek ki az egyes sejtekben egy vagy két nap alatt. Korábbi kutatások sejtcsoportok génkifejeződését vizsgálták, így azonban az egyes sejtek közötti különbségek könnyen eltűnhettek.

Az új digitális génkifejeződési térképet sokféle tudományos célra lehet használni: a férfimeddőség klinikai diagnózisát segítheti, és a férfifogamzásgátlásúj módszereinek kifejlesztéséhez is alapot nyújthat, valamint számos betegség diagnózisát, kezelését és megelőzését is támogathatja.

Így deríthető ki a férfimeddőség Míg a nőknél rendkívül összetett kivizsgálás után kapunk pontos eredményeket, addig a férfiaknál egy egyszerű spermavizsgálat kiderítheti a probléma okát. Korábbi videónkben Kónya Márton biológus beszélt a arról, hogy mi minden deríthető ki a spermavizsgálat során.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)