+7° - +22°
Kettős front

Tévedtek a férfiak legfontosabb részével kapcsolatban

A nemet meghatározó Y-kromoszóma 180 millió éves és stabilabb, mint korábbi kutatások alapján vélték. Az általa hordozott gének egy része évmilliókat élt már túl, tehát nem valószínű, hogy el fog tűnni - derült ki svájci és amerikai genetikusok tanulmányaiból.

Az embernél és minden emlősnél a genom egyetlen elemén múlik, fiú vagy lány születik-e. Ez az elem az Y kromoszóma, mely csak a férfiakban van jelen. Az ő nemi kromoszómapárjuk egy X és egy Y, míg a nőké két X kromoszóma. Az Y kromoszóma hordozza a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket.
Ez nem mindig volt így, évmilliókkal ezelőtt az Y és az X azonosak voltak, majd a hím állatokban az Y új irányba kezdett fejlődni. Az evolúció során azonban annyira összezsugorodott, hogy már csak mintegy húsz gént tartalmaz, míg az X több mint ezret hordoz - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Nature tudományos lap csütörtöki számában megjelent tanulmányt ismertetve.

A Lausanne-i Egyetem Integratív Genomikai Központja (CIG) és a svájci Bioinformatikai Intézet Henrik Kaessmann vezette kutatócsoportja arra kereste a választ, mely gének maradtak fent az Y kromoszómában. Az emlősök három rendjéből (méhlepényesek, erszényesek, tojásrakók) 15 faj kromoszómáit tanulmányozták - összehasonlításul a csirkéét is.

A hím és nőstény állatoktól nyert szövetmintákban nem elemezték azokat a genetikai szekvenciákat, amelyek mindkét nemnél közösek, csak az Y-kromoszómához kötődőeket. A több mint 29 ezer számítógépes munkaórát igénybe vevő kutatás a férfi kromoszóma legnagyobb genetikai atlaszát eredményezte.

A nemet meghatározó Y-kromoszóma 180 millió éves (Fotó: Europress)

A nemet meghatározó Y-kromoszóma 180 millió éves (Fotó: Europress)


A tudósok kimutatták, hogy a nemet meghatározó gén (SRY) a méhlepényesek és az erszényesek közös ősénél körülbelül 180 millió évvel ezelőtt alakult ki, a tojásrakó emlősök hasonló funkciójú AMHY génje mintegy 175 millió éve. A majdnem egy időben, ám egymástól teljesen függetlenül kifejlődő két gén megjelenésével együtt járt a here kialakulása - mondta Kaessmann.

A Nature legfrissebb számában egy másik tanulmány is megjelent az Y-kromoszómáról. A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) David Page vezette kutatócsoportja azt vizsgálta, mennyire stabilak az Y-kromoszóma megmaradt génjei. Egy korábbi kutatás ugyanis kimutatta, hogy az eredeti 600-ból mindössze 19 maradt meg, ezért úgy vélték, az Y a genetika "kifutó modellje".

Az új kutatás - szintén az állati Y kromoszómákkal végzett összehasonlítás útján - kimutatta, hogy az utóbbi 25 millió év alatt mindössze egy ősi gén veszett el, a maradékból pedig nagyjából egy tucat nem a herékkel és a spermiumtermeléssel kapcsolatos. Ezek a gének az X kromoszómával közös párjukkal együtt tudnak csak kifejeződni, egyedül nem működnek. A fehérjék előállításában és stabilizálásában van szerepük.

Page kutatócsoportja most azt szeretné kideríteni, az Y kromoszómának ezek a hosszú életű génjei pontosan milyen módon működnek, hogy többet tudjanak meg a nemek szerint öröklődő betegségekről.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag