Prosztataszűrés: többet árthat, mint használ?

Azon férfiak számára, akik az átlagosnál nagyobb prosztatarák-kockázattal rendelkeznek, érdemes lehet már a 40-es éveikben szűrésre menniük, szemben az egészségügyi iránymutatások szerint ajánlott 50 éves kor helyett.

Árthat a prosztataszűrés?

Viszont azok esetében, akiknél nincsenek tünetek és problémák, a kockázat sem magas a kór- vagy családi történet alapján, bizony alaposan meg kell fontolni a szűrést a jövőbeli kockázatok elkerülése érdekében.

A prosztata szűrővizsgálata esetenként inkább árt, mint használ
A prosztata szűrővizsgálata esetenként inkább árt, mint használ

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákfajta a világon és a leggyakoribb a férfiak esetében. Minden nyolcadik férfinál előfordul, ami rendkívül riasztó szám. A betegség kiszűrésére a prosztata specifikus antigént (PSA) tesztet használják, ami ha emelkedett szintet mutat, valószínűleg arra figyelmeztet, a betegség jelen van a szervezetben. Természetesen nem 100 százalékos a pontossága, esetenként további elváltozásokra is utal.

Kiket veszélyeztet a prosztatarák?

Angela Culhane, a Prostate Cancer UK vezérigazgatója szerint minden órában meghal egy férfi a prosztatarák miatt, a brit szervezet szakértői ezért azt javasolják, azon férfiak esetében, akik különlegesen veszélyeztetettek, mert mondjuk a családjukban már előfordult a betegség, 45 éves koruk felett legyen előírva a teszt elvégzése.

Egy vérvétellel szűrhető a prosztatarák

Prosztatarák gyanúja esetén rutin szűrővizsgálat az úgynevezett PSA. Bár ez az eljárás elég pontatlan, de ha értéke magasabb, akkor felvetheti a prosztatarák gyanúját abban az esetben is, ha más vizsgálatok negatívak. Kattintson a részletekért! A többi negyvenes férfi esetében azonban a szűrés maximum arra használható, hogy a PSA-szint mértékét össze lehet majd vetni a jövőbeli eredményekkel, amelyek akár további vizsgálatokat is indokolhatnak, amennyiben emelkedés tapasztalható a számokban.

Dr. Anne Mackie, a brit szűrővizsgálati bizottság igazgatója szerint a populációalapú prosztataszűrés ezért több kárt is okozhat, mint hasznot. A férfiaknak fontos tudniuk, hogy a PSA-teszt nem csak a halálos rákot diagnosztizálja.

"Sok férfi esetében a prosztatarák egy olyan fajtája is kialakulhat, amivel egy egész élet leélhető, nem okoz tüneteket sem, viszont a szűrések következtében olyan kezeléseknek kellene alávetniük magukat, amire egyébként semmi szükség, a felesleges beavatkozások sora ráadásul jelentős mellékhatással is járnának."

Forrás: WebMd

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)