Így zajlik le a migrén

Rohamokban jelentkező heves fejfájás, amely sok esetben látás- és mozgászavarokkal is együtt járhat. A migrén a lakosság csaknem tíz százalékát érinti.

A visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A migrén kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet, leggyakrabban mégis a 20-50 közötti nők körében szokott.

Bár a betegség pontos oka máig nem ismert, a szakemberek az agyi erek görcsös összehúzódását, majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött. Kialakulásában valószínűleg környezeti tényezők és az életmód is szerepet játszik, de nőknél például a havi ciklussal járó hormonális változások is gyakran okoznak migrénes rohamot.

A visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom többnyire a fej egyik oldalát érinti
Többnyire a fej egyik oldalát érinti

Így zajlik le a migrén

Az érintettek egy része a migrént már a fejfájás kialakulása előtti napon megérzi. Náluk hangulatváltozások, aluszékonyság, szokatlan fáradékonyság vagy éppen eufória és felfokozott étvágy lehet a közelgő roham előjele. A rohamok nagyjából negyedét viszont látászavarok, úgynevezett migrénaura vezeti be. Ilyenkor az érintettek többféle tünetet is tapasztalhatnak: előfordulhat, hogy a látótér egy részén csak fekete vagy vibráló ezüstös foltot látnak, máskor villogó pontok vagy fényes, esetleg színes, cikkcakkos vonalak jelennek meg, de tapasztalhatnak részleges látáskimaradást, a térlátás elvesztését vagy csőlátást is. Ezek a jelenségek fokozatosan alakulnak ki és általában fél óra alatt megszűnnek.

A lakosság 90 százalékának van esetenként fejfájása, 40-50 százaléka pedig rendszeresen szenved miatta. A kísérőtünetek, mint a hányinger, a szédülés, az egyensúlyozási problémák, a fáradtság, a látás- és beszédzavarok csak tovább fokozzák a beteg gyötrelmét. A fejfájások típusairól részletesen itt olvashat!

Az ezután kialakuló migrénes fájdalom a mérsékelttől a szinte elviselhetetlenig súlyosbodhat, amelyet szinte mindig hányinger vagy hányás kísér, valamint az érintettek fokozottan érzékennyé válnak a külvilág ingereire (fényekre, hangokra, szagokra). Mozgás hatására a lüktető, görcsös fájdalom erősödik, időtartama pedig egy órától akár három napig is eltarthat. A legtöbb érintett a migrénes roham alatt képtelen ellátni napi teendőit. Ilyenkor legjobb, ha le tudnak feküdni egy csendes, sötét szobában.

A migrén elmúltával az érintettek különböző utóhatásokról szoktak beszámolni. Van, akinél a fejfájást többnapos fáradtság, izomfájdalom, esetleg izomláz kíséri, mások ezzel szemben feltöltődöttnek, kipihentnek érzik ilyenkor magukat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)