Zenehallgatás: a halláskárosodást érdemes megelőzni!

Az önfeledt zenehallgatás bár jókedvre derít, ne felejtsük el, hogy a nagy hangerő és rendszeres, napi szintű használat előbb-utóbb visszafordíthatatlan halláskárosodáshoz vezethet - emlékeztet mindenkit az ENT House Blog szerzője egy posztjában.

Egy uniós szakvélemény szerint az MP3-lejátszókat, iPodokat és hasonló eszközöket rendszeresen használók 5-10 százalékánál komoly a kockázata a tartós halláskárosodásnak. A leginkább azok veszélyeztetettek, akik legkevesebb öt éven át naponta legalább egy órán keresztül, nagy hangerővel (89 decibel zajszint felett) hallgatnak zenét fülbe dugható olvasható a fül-orr-gégészeti szakmai blogon .

A gyártókat is szabályozzák

Mint írják, az Unió rendelkezései szerint a gyártókat kötelezi az, hogy 100 dB fölé nem lehet emelni a hangerőt, azonban mégis vannak olyan eszközök, amelyek hangosabbak. Speciális fejhallgatók szintén nagyobb hangerő elérésére képesek, mint a hagyományos fülhallgatók, ezzel fokozva a halláskárosodás veszélyét.

Mikor ér bennünket halláskárosodás?

Halláskárosodás nélkül 80 dB-es zajterhelés 8 órán keresztül érheti fülünket. Kétszeres hangerő feleennyi időt tesz lehetővé. Mivel a hangerő dB-ben mért mértéke logaritmikus skálát alkot, a kétszeres hangerő 83 dB körüli hangot jelent - írja a szakember.

Hogy milyen zenei műfajból mennyit érdemes hallgatnunk egy héten, az az eredeti posztból kiderül, ide kattintva .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)