Nem kell szemüveg a fejfájós gyereknek

A látás- vagy szempanaszok ritkán okoznak ismétlődő fejfájást gyermekekben, annak ellenére, hogy a fejfájások általában akkor jelentkeznek, amikor a gyerekek tanulnak, vagy más vizuális feladatot végeznek.

Sok szülő azt gondolja, a gyakori fejfájás azt jelzi, hogy gyermekének szemüvegre van szüksége, ezért megkérik a gyermekorvost, utalják be őket szemvizsgálatra.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia 116. éves konferenciáján közzétett retrospektív vizsgálatot az Albany Orvosi Központ szemészeti klinikáján végezték. A kutatás során 158 18 éven aluli gyermek orvosi adatait elemezték, akik 2002 és 2011 között visszatérő fejfájásokról panaszkodtak. A gyerekek teljes szemészeti vizsgálaton estek át a klinikán.

A kutatók nem találtak jelentős összefüggést a gyakori fejfájások és a látáskorrekció szükségessége között. Erre az eredményre a fejfájásos gyerekek klinikai vizsgálati eredményeinek és korábbi szemvizsgálati eredményeinek és más vonatkozó egészségügyi adatainak összevetésével jutottak. A szemészeti és látásvizsgálatok eredményei a korábbi eredményekhez képest változatlanok maradtak a gyerekek 75 százalékában.

Ráadásul a már szemüveget viselő gyermekek esetében sem volt szükség új receptre akkor, amikor a fejfájással a klinikához fordultak. Annak ellenére, hogy a gyerekek 14 százaléka arról számolt be, hogy a fejfájást valamilyen vizuális feladat, például házi feladat végzése közben tapasztalta, és körülbelül 9 százalékuk számolt be arról, hogy fejfájásuk vizuális tünetekkel függött össze, ezekben az esetekben nem a látáskorrekció szükségessége bizonyult az elsődleges oknak, illetve jelentős tényezőnek.

A kutatók azt is előnyösnek értékelték, hogy a gyerekek fejfájása idővel többnyire javult. A szülők utólagos beszámolói alapján kiderült, hogy a kutatás résztvevőinek 76,4 százalékában javult a fejfájás, függetlenül attól, hogy kaptak új szemüvegreceptet, vagy sem. A kutatást vezető Zachary Roth elmondta, eredményeik remélhetőleg meggyőzik a szülőket arról, hogy a gyerekek fejfájása többnyire nem látás- vagy szempanaszokkal áll összefüggésben, és a fejfájások többsége idővel javul.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra