Nem kell szemüveg a fejfájós gyereknek

A látás- vagy szempanaszok ritkán okoznak ismétlődő fejfájást gyermekekben, annak ellenére, hogy a fejfájások általában akkor jelentkeznek, amikor a gyerekek tanulnak, vagy más vizuális feladatot végeznek.

Sok szülő azt gondolja, a gyakori fejfájás azt jelzi, hogy gyermekének szemüvegre van szüksége, ezért megkérik a gyermekorvost, utalják be őket szemvizsgálatra.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia 116. éves konferenciáján közzétett retrospektív vizsgálatot az Albany Orvosi Központ szemészeti klinikáján végezték. A kutatás során 158 18 éven aluli gyermek orvosi adatait elemezték, akik 2002 és 2011 között visszatérő fejfájásokról panaszkodtak. A gyerekek teljes szemészeti vizsgálaton estek át a klinikán.

A kutatók nem találtak jelentős összefüggést a gyakori fejfájások és a látáskorrekció szükségessége között. Erre az eredményre a fejfájásos gyerekek klinikai vizsgálati eredményeinek és korábbi szemvizsgálati eredményeinek és más vonatkozó egészségügyi adatainak összevetésével jutottak. A szemészeti és látásvizsgálatok eredményei a korábbi eredményekhez képest változatlanok maradtak a gyerekek 75 százalékában.

Ráadásul a már szemüveget viselő gyermekek esetében sem volt szükség új receptre akkor, amikor a fejfájással a klinikához fordultak. Annak ellenére, hogy a gyerekek 14 százaléka arról számolt be, hogy a fejfájást valamilyen vizuális feladat, például házi feladat végzése közben tapasztalta, és körülbelül 9 százalékuk számolt be arról, hogy fejfájásuk vizuális tünetekkel függött össze, ezekben az esetekben nem a látáskorrekció szükségessége bizonyult az elsődleges oknak, illetve jelentős tényezőnek.

A kutatók azt is előnyösnek értékelték, hogy a gyerekek fejfájása idővel többnyire javult. A szülők utólagos beszámolói alapján kiderült, hogy a kutatás résztvevőinek 76,4 százalékában javult a fejfájás, függetlenül attól, hogy kaptak új szemüvegreceptet, vagy sem. A kutatást vezető Zachary Roth elmondta, eredményeik remélhetőleg meggyőzik a szülőket arról, hogy a gyerekek fejfájása többnyire nem látás- vagy szempanaszokkal áll összefüggésben, és a fejfájások többsége idővel javul.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra