Nem kell szemüveg a fejfájós gyereknek

A látás- vagy szempanaszok ritkán okoznak ismétlődő fejfájást gyermekekben, annak ellenére, hogy a fejfájások általában akkor jelentkeznek, amikor a gyerekek tanulnak, vagy más vizuális feladatot végeznek.

Sok szülő azt gondolja, a gyakori fejfájás azt jelzi, hogy gyermekének szemüvegre van szüksége, ezért megkérik a gyermekorvost, utalják be őket szemvizsgálatra.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia 116. éves konferenciáján közzétett retrospektív vizsgálatot az Albany Orvosi Központ szemészeti klinikáján végezték. A kutatás során 158 18 éven aluli gyermek orvosi adatait elemezték, akik 2002 és 2011 között visszatérő fejfájásokról panaszkodtak. A gyerekek teljes szemészeti vizsgálaton estek át a klinikán.

A kutatók nem találtak jelentős összefüggést a gyakori fejfájások és a látáskorrekció szükségessége között. Erre az eredményre a fejfájásos gyerekek klinikai vizsgálati eredményeinek és korábbi szemvizsgálati eredményeinek és más vonatkozó egészségügyi adatainak összevetésével jutottak. A szemészeti és látásvizsgálatok eredményei a korábbi eredményekhez képest változatlanok maradtak a gyerekek 75 százalékában.

Ráadásul a már szemüveget viselő gyermekek esetében sem volt szükség új receptre akkor, amikor a fejfájással a klinikához fordultak. Annak ellenére, hogy a gyerekek 14 százaléka arról számolt be, hogy a fejfájást valamilyen vizuális feladat, például házi feladat végzése közben tapasztalta, és körülbelül 9 százalékuk számolt be arról, hogy fejfájásuk vizuális tünetekkel függött össze, ezekben az esetekben nem a látáskorrekció szükségessége bizonyult az elsődleges oknak, illetve jelentős tényezőnek.

A kutatók azt is előnyösnek értékelték, hogy a gyerekek fejfájása idővel többnyire javult. A szülők utólagos beszámolói alapján kiderült, hogy a kutatás résztvevőinek 76,4 százalékában javult a fejfájás, függetlenül attól, hogy kaptak új szemüvegreceptet, vagy sem. A kutatást vezető Zachary Roth elmondta, eredményeik remélhetőleg meggyőzik a szülőket arról, hogy a gyerekek fejfájása többnyire nem látás- vagy szempanaszokkal áll összefüggésben, és a fejfájások többsége idővel javul.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)