Kiderült, mit művel a szagokkal az agyunk

Az emberi agyban a 20-40 hertzes hullámok közvetítik az információkat. A hullámok tulajdonképpen "beragasztják" az információkat az emlékezetünkbe.

Az idegtudományi rendszerekkel foglalkozó Kavli Intézet (Kavli Institute for Systems Neuroscience) kutatói legfrissebb vizsgálataik során tisztázták, hogy az agy a szagokat emlékképekhez köti. Ez egy asszociációs (társítási) eljárás során történik, ahol az ideghálózatok szinkronizált, 20-40 Hz-es hullámokkal tartják egymással a kapcsolatot.
"Tudjuk jól, hogy a szagok kapcsolódnak a memóriához" - mondja a témáról a világhírű természettudományi magazinban, a Nature-ben frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, Kei Igarashi. A Science Daily szerint a kutató kijelentette: ahhoz, hogy az agy különböző területein a neuronok kommunikálni tudjanak egymással, szinkronban kell oszcillálniuk ("hullámozniuk", rezegniük) egymással. Ugyanakkor a régiók közötti kapcsolat, illetve a memória kialakulása még mindig alig-alig tisztázott folyamat - tette hozzá a tudós.

Most azonban nagy lépést tettek efelé a Kavli Intézet kutatói. Az agy két területét vizsgálták patkányokban, méghozzá egy "tanulási" kísérlet során. A patkányoknak azt kellett megtanulniuk szaglás révén, hogy jobbra vagy balra forduljanak-e élelemért. Miközben ezt egy kísérleti szituációban begyakoroltatták velük, mérték két speciális agyi régióban az aktivitást.

Kiderült, mit művel a szagokkal az agyunk (Fotó: Europress)

Kiderült, mit művel a szagokkal az agyunk (Fotó: Europress)


Kiderült, hogy az entorhinalis kéreg több pontja és a hippokampusz (az előagy egy része) közötti kommunikáció egy bizonyos hullámmintázatot mutat, amikor a patkányok tanulnak, illetve előhívják a megtanult információt az emlékezetükből. Az is kiderült, hogy mindezt 20 Hz-es frekvenciájú hullámok segítségével teszik. Vagyis a koherens, összehangolt agytevékenység jelenti esetükben a tanulást.

Edvard Moser, a Kavli Intézet vezetője szerint nem ez az első eset, amelyik felhívja a hullámok fontosságára a figyelmet. Korábban a gamma- és a théta-hullámok révén vizsgálták a memória kódolását és az információ előhívását. Ugyanakkor a mostani kísérletek új eredménye az, hogy egy konkrét hullámsávot sikerült egy bizonyos hippokampuszbeli memóriaelemhez kapcsolni.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag