Izgalmas felfedezés az emberi testszagról

Amerikai kutatók megfejtették, miként észleli az ember a testszagot és a pézsmaszagot.

Sokan azonnal az ápolatlanságra asszociálnak, pedig akár betegségek is állhatnak a kellemetlen testszag hátterében.

"Még mindig meglepő módon keveset tudunk arról, hogyan működnek a szaglószervi receptorok, miként lépnek egymással kapcsolatba, hogy kódolják az észleléseket" - idézi a The Guardian online kiadása Joel Mainlandet, a Pennsylvaniai Egyetem és a Monell Chemical Senses Center közös tanulmányának társszerzőjét. A mintegy 400 szaglóreceptor csupán töredékéről mutatták ki eddig a témában zajló vizsgálatok, hogy azok részt vesznek a speciális szagok észlelésében.

Megtaláltak, mely szaglószervi receptorok észlelik a testszagot
Megtaláltak, mely szaglószervi receptorok észlelik a testszagot. Fotó: Getty Images

A már feltárt receptorok között van például a cis-3-hexen-1-ol, amely a frissen vágott fűre emlékeztető illatú kémiai anyagot érzékelő receptor, valamint az androsztenon, a szteroidhormon érzékeléséhez köthető receptor. Utóbbi az egyén genetikai felépítésétől függően lehet vizelethez hasonlatos vagy szantálfa illatú, de akár illattalan is. Most pedig a kutatók felfedezték azt a két szagreceptort, amely a testszag, valamint a pézsmaszerű illat észleléséért felel.

A Plos Genetics című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint Mainland és kollégái ezer kínai önkéntest kértek meg, hogy 100 pontos skálán értékeljék tíz szaganyag intenzitását és kellemességét. Ezek között szerepelt a galaxolid, egy szintetikus pézsma, továbbá a 3M2H. Utóbbi egyike annak a körülbelül 120 vegyületnek, amely meghatározza az emberi testszagot, de önmagában is hordozza ezt a "jellegzetes illatot".

A szakértők az így kapott adatokat összevetették a minden résztvevő teljes genomjának elemzéséből származó adatokkal. Az eredmények négyből három illat, köztük az androsztenon esetében is megerősítették a korábban felfedezett összefüggéseket az érzékelés és a specifikus szagreceptorok genetikai változatai között. A kutatók emellett felfedeztek olyan genetikai variánsokat is, amelyek a galaxolid és a 3M2H pézsmaillat érzékeléséhez kapcsolódnak. Ezáltal először azonosították emberben azokat a szagreceptorokat, amelyek részt vesznek ezen illatok észlelésében.

Mainland szerint eredményeik akár gyakorlati haszonnal is járhatnak például személyi higiéniai termékek fejlesztésénél. Emellett a kutatás vezetőjét személyes érdeklődés is fűzte a vizsgálathoz, mivel ő maga normál koncentrációban nem érzi a 3M2H szagot

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)