Érzékeny, vörös szem - Ha begyullad a kötőhártya

A kötőhártyának, vagyis annak az áttetsző hártyának a gyulladását, amely a szemhéj belső felületét borítja, kötőhártya-gyulladásnak (conjunctivitis) nevezik.

Kötőhártya-gyulladás

Tünetek: A kötőhártyának, vagyis annak az áttetsző hártyának a gyulladását, amely a szemhéj belső felületét borítja, kötőhártya-gyulladásnak (conjunctivitis) nevezik. Ennek a nagyon gyakori betegségnek, a kiváltó októl függően, két fő típusa van: a főként gyermekeknél előforduló fertőzéses és az allergiás változat. Az elsődleges tünet azonban minden esetben a szem fehérjének kivörösödése. Ehhez különböző mértékű kellemetlen panaszok társulnak: viszketés, fénykerülés (fénytől irtózás, fotofóbia), könnyezés, vizenyős duzzanat.

Kezelés: Minden esetben szakorvoshoz kell fordulni, aki lényegében helyi kezelést ír elő: kontaktlencse eltávolítása, szemcseppek, kenőcsök alkalmazása, amelyeket a kötőhártya-gyulladás kiváltó okától függően javasol.

Fertőző kötőhártya-gyulladás

Tünetek: A kötőhártya vörösségén és a csípő, égető viszketésen túl a fertőző kötőhártya-gyulladás gyakran gennyes váladékozással jár, amelytől a szempillák és a szemhéjak reggel, ébredéskor összeragadnak. A váladék fertőző, amit a baktériumok okoznak. Ilyen például a Staphylococcus (szőlőfürtszerűen elhelyezkedő típusos gennykeltő baktérium) vagy egy általános jellegű betegségből, például meghűlésből vagy kanyaróból származó baktérium. A vírusos kötőhártya-gyulladás egyes esetekben néhány nap múltán a szaruhártyát is veszélyeztetheti és szaruhártya-gyulladást (keratoconjunctivitis) okozhat, ami fájdalommal és látási zavarokkal jár. Újszülötteknél - az anyától eredő fertőzés következtében - a kötőhártya-gyulladás kevéssel a születés után kialakulhat. Ilyenkor a fertőzés hátterében állhat baktérium (pl. Gonococcus, a gonorrhoea kórokozója) vagy vírus (pl. a herpesz genitalis kórokozója) is. Kezelés nélkül a fertőzés az egész szemgolyóra kiterjedhet.

Kezelés: A szempillákat és a szemhéjakat összetapasztó váladékot el kell távolítani langyos víz vagy fiziológiás sóoldat segítségével. Bakteriális fertőzés esetén általában szemcseppeket és antibiotikumos szemkenőcsöt írnak elő, míg vírusos kötőhártya-gyulladásnál fertőtlenítő cseppeket, esetleg vírus elleni szert. A szülésnél rendszerint egy csepp 1%-os ezüstnitrátos oldatot csepegtetnek be az újszülött szemébe a Gonococcus okozta kötőhártya-gyulladás megelőzése érdekében.

A kötőhártya-gyulladás természetes gyógyszere a szemvidítófű-tea. Két kiskanálnyi füvet 2 dl vízzel le kell forrázni, és amikor teljesen kihűlt, leszűrni. Teába mártott steril gézlappal kell a csukott szemet borogatni. 32.sz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)