Amikor szagokat hallucinálunk

A fantozmia olyan betegség, amely hatására elkezdünk olyan szagokat érezni, amelyek valójában nincsenek is jelen. Hogy ki milyen szagot érez ilyenkor, változó, ahogy az is, hogy mi okozza az állapotot.

A szaglási hallucinációban szenvedők leggyakrabban cigarettafüst, égett gumi, valamilyen vegyszer, például ammónia, vagy valamilyen romlott, rohadó dolog szagát vélik érezni. A közös, hogy ilyenkor legtöbben valami számukra kellemetlen szagot éreznek - vonzó illatok fantomérzékeléséről csak kevés ember számolt be.

nő befogja az orrát
A legtöbben kellemetlen szagokat hallucinálnak az érintettek közül

Mi válthatja ki?

A kiváltó okok között sok minden szerepelhet - az esetek döntő többségében a probléma eredete a szájban vagy orrban, és nem az agyban keresendő. Egy kutatás szerint az esetek 52-72 százalékában a fantozmiát valamilyen felsőlégúti probléma okozza. Ez lehet megfázás, allergia, felsőlégúti fertőzés, arcüreggyulladás, rossz minőségű levegő okozta irritáció vagy orrpolip . Gyakran vált még ki szaglási hallucinációt fogászati jellegű probléma, migrén, az idegrendszer valamilyen mérgezése, illetve torok vagy agydaganat kezelésére alkalmazott sugárkezelés mellékhatásaként is jelentkezhet.

Neurológiai betegség is állhat a háttérben?

Ritkább esetben valamilyen neurológiai eredetű probléma is állhat a háttérben, például fejsérülés, stroke, agytumor, neuroblasztóma, Parkinson-kór, epilepszia vagy éppen Alzheimer-kór. Ami fontos, hogy ha nem létező szagokat érzünk, és a dolog rendszeressé válik (napi 2 alkalommal vagy gyakrabban tapasztaljuk), akkor forduljunk orvoshoz. A fantazmia szerencsére az esetek döntő többségében kezelhető a kiváltó ok vagy okok megszüntetésével. A neurológiai eredetű szaglási hallucináció kezelése ugyan kicsit bonyolultabb, de nem lehetetlen, a megfelelő kezelési terv felállításához azonban mindenképp szakemberre van szükség.

Forrás: healthline.com

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: