Amikor a kávé illata olyan undorító, mint az égő szemété

Létezik egy különös betegség, amelynél a páciensek torz módon érzékelik a szagokat. Most kiderült, hogy ennek mi lehet az oka.

A parózmia, azaz a torz szagérzékelés egy ritka szaglászavar, amely egyénenként eltérő módon, különféle – esetenként kellemetlen – szagok érzékelésével jár együtt. Ilyenkor általában teljesen más szagokat érzékel a beteg, mint amit indokolt volna. Például a kávé illata olyan undorító lehet a számára, mint az égő szemét. A tünetek leggyakrabban a kávé, hagyma, fokhagyma, csirke, zöldpaprika illatánál jelentkeznek.

A parózmiában szenvedők számára a kávé illata olyan undorító lehet, mint az égő szemét. Fotó: Getty Images
A parózmiában szenvedők számára a kávé illata olyan undorító lehet, mint az égő szemét. Fotó: Getty Images

A parózmia a COVID-19 fertőzés egyik szövődményeként is felbukkant, amennyiben az illatok mellett az ízeket is torzan érzékelték a betegek. Például a csirke húsát fémes ízként és illatként azonosították, amelynél utóbbi még a ruhaöblítő szagát is képes volt elnyomni. Most brit kutatók felfedezték a titkát, hogy a parózmiás betegek számára miért undorító bizonyos ételek és italok illata. Érdekes módon éppen a kávé vezette el őket a megoldásra.

A kutatók azt találták, hogy a kávéban található erős szagmolekulák kiváltják a parózmiához társuló undorérzetet. Ilyen vegyület például a 2-furánmetanetilát, amely jellegzetes égő szagot indukál a betegekben, míg a kontrollcsoportnál nem váltott ki ilyen hatást.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy az undorító szagérzés nemcsak a „fejben létezik”, hanem összefüggésbe hozható az egyes élelmiszerekben található vegyületekkel.

Feltételezésük szerint, a parózmikus élmény a központi idegrendszer zavara és az ételekben található szagmolekulák kombinációjaként áll elő. A kutatók hozzátették: eredményeik megcáfolják az eddigi tudományos konszenzust, miszerint kizárólag a központi idegrendszer zavara felelős a mindennapi ételek torz érzékeléséért és a hozzá kapcsolódó undorérzetért.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: