A kávé váratlan hatása az ízlelésre

Kávézás hatására erősebben érzékeljük az édes ízeket - állítják dán kutatók.

Egy idei kutatás szerint a kávézás erősíti a csontokat. Részletek itt.

A felfedezés magyarázattal szolgálhat a többi között arra is, miért találják sokan tökéletesen harmonikusnak, egymáshoz illőnek és élvezetesnek a kávé és az étcsokoládé - önmagukban egyébként kesernyés - ízvilágát. Az Aarhus Egyetem egy kutatócsoportja több mint 150 önkéntes bevonásával folytatott le egy kísérletet, aminek során kávéfogyasztást megelőzően és után is tesztelték az alanyok szaglását és ízérzékelését. Az így kapott eredmények szerint a szaglásra nem volt kihatással a népszerű élénkítő, az ízlelésre viszont annál inkább.

A kávé felerősíti az édes ízek érzékelését
A kávé felerősíti az édes ízek érzékelését

"Kávézás után tesztelve az embereket azt mutattuk ki, hogy érzékenyebbé váltak az édes ízre, míg a keserű íz iránt kevésbé érzékennyé" - mondta el Alexander Wieck Fjaelstad, a kutatás nyomán megjelent tanulmány egyik szerzője, az egyetem docense. Annak érdekében, hogy kizárhassák a koffein lehetséges, a feltárt változásokban játszott szerepét, a kutatók még egy alkalommal megismételték a kísérletet, ám ezúttal már koffeinmentes kávét adtak a résztvevőknek. Másodjára is azonos eredményeket kaptak, ami arra enged következtetni, hogy nem a koffein felelős a módosult ízérzékelésért.

"Vélhetően a kávé keserű összetevői állnak a hatás mögött" - fogalmazott Fjaelstad. Hozzátette, a felfedezés megmagyarázza, miért sokkal enyhébb az étcsokoládé íze, ha kávé mellé fogyasztjuk. Ilyenkor ugyanis egyszerűen kevésbé érezzük ki a keserű ízt, az édeset pedig erősebben. Persze nem ez felismerés az egyetlen haszna a kísérletnek.

A kutatók szerint minél jobban megértjük szaglásunk és ízlelésünk működését, annál hatékonyabban tudjuk felhasználni ezt a tudást a mindennapokban. Amennyiben például részletesebb képet kapunk arról, miként döntünk a cukor és édesítők mint élelmiszer-adalékok használatáról, úgy talán csökkenthető lehet az ételek cukor- és kalóriatartalma is. Mindez pedig számos embercsoport számára előnyös lehet, beleértve akár az elhízással vagy cukorbetegséggel küzdőket is.

A dán kutatók tanulmánya április 14-én jelent meg a Foods című tudományos folyóiratban.

Forrás: eurekalert.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés