Epekövek? Csak mozogni kell, ennyi az egész!

A mozgásszegény életmódban tartott egerek epekövei jóval nagyobbak, mint tréningező sorstársaiké - állapították meg amerikai kutatók.

Epekövességre hajlamos egereket vizsgált Kenneth R. Wilund és csoportja; tanulmányukat a szaklap márciusi számában közlik. A kutatásban a keveset mozgó egerek epekövei átlagosan két és félszer voltak nagyobbak, mint a mozgékonyaké.

A mozgásszegény életmódban tartott egerek epekövei nagyobbak

Az epekő képződésének folyamata nagyon hasonló az embereknél és az egereknél, ezért igen fontosak a kísérlet megállapításai. A máj koleszterin- és epesav-anyagcseréjében is sok a hasonló fehérje.

Az Illinois-i Egyetemen lefolytatott kísérletben ötven, epekő, valószínűleg évekig. Ezért hasonló vizsgálatot embereknél nehézkes lenne kivitelezni" - mondta Wilund.

Számos krónikus betegségről bebizonyosodott már eddig, hogy a rendszeres testmozgás jó hatással van. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, egyes ráktípusok és úgy tűnik, most már felvehetjük a listára az epekövességet is.

STOP

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: