Mennyibe kerül a lézeres szemműtét?

HáziPatika

Az árban megfelelő eljárás még nem biztos, hogy orvosműszaki tartalmát tekintve is ésszerű választás lesz.

A lézeres szemsebészet közel 30 éve jelent meg Magyarországon, és az azóta eltelt időben a technológia rohamléptekkel fejlődött: nemcsak a mobiltelefonok és számítógépek lettek egyre korszerűbbek, hanem a szemészeti lézerek is. A műszaki fejlettség a beavatkozás árát is nagyban meghatározza, ám egyúttal számos előnyt ígér.

A legmodernebb felszereltségű hazai klinikákon már negyedik-ötödik generációs lézerberendezéseket használnak, akárcsak Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában. Ár tekintetében az okoz nagy különbséget, hogy a beavatkozást egy vagy két lézerrel végzik-e. Az is befolyásolja az árat, hogy milyen berendezéssel történik a lézeres szemműtét egyénre szabása.

A lézeres látásjavítás árát nagyban meghatározza az alkalmazott eljárás típusa
A lézeres látásjavítás árát nagyban meghatározza az alkalmazott eljárás típusa. Fotó: iStock

A megfelelő eljárás kiválasztását követően a páciens a klinikákon többféle fizetési módot is választhat: rendezheti a beavatkozás árát egy összegben készpénzzel vagy egészségpénztári kártyával, illetve kérhet részletfizetést. Utóbbi esetben bizonyos összeget előre kell fizetni, a fennmaradó hátralékot pedig 10-12 havi részletben.

Az előzetes szemészeti és alkalmassági vizsgálat díja 0-20 ezer forint között változik, amiből internetes jelentkezés esetén kedvezmény vonható le. A műtét utáni kontrollvizsgálatok a prémium klinikákon akár egy évig is ingyenesek, máshol néhány alkalom után már díjkötelesek (10 ezer forint/vizsgálat).

Milyen elven javítják a látást a lézeres szemműtétek? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Ami viszont komoly különbséget indokolhat a műtéti eljárás tekintetében, az a különleges szemészeti vizsgálóberendezés, az úgynevezett aberrométer, avagy hullámfront-elemző. Ez maga is egy lézeres berendezés, amely több ezer méréssel képes feltérképezni a szem legapróbb fénytörési hibáit, ami után teljesen egyénre szabott kezelési tervet lehet kidolgozni. Az aberrométer ára vetekszik a lézeres látásjavító készülék árának nagyságrendjével, ez a kezelés árában is megmutatkozik.

PRK-kezelés

Ez a legegyszerűbb lézeres szemműtét, amelynek lényege, hogy a szem felszínén végzik. Bármely klinikán elvégeztethető, amely rendelkezik legalább negyedik generációs lézerkészülékkel. Jellemző ára 139-179 ezer forint szemenként (a különböző szemészeti magánklinikák eltérő árakkal dolgoznak). Attól függően, hogy milyen módszerrel távolítják el a szaruhártya felszíni hámszövetét, a PRK-eljárást nevezhetik LASEK, illetve epiLASIK módszernek is. Ez azonban ár-érték szempontból nem tűnik jelentős különbségnek. A műtét utáni első három nap fájdalmas lehet, a munkába állásig 7-10 napot szükséges otthon tölteni, valamint a gyógyulási időszak is hosszú.

No Touch PRK-kezelés

Sokan irtóznak attól, hogy hozzáérjenek a szemükhöz. Számukra lehet szimpatikus a No Touch, azaz érintésmentesnek hirdetett eljárás. Ez azonban mégsem teljesen érintésmentes, pontosabban fogalmazva inkább gépesített érintéses, hiszen nem a szemész végzi kézzel a felületi hámeltávolítást, hanem a lézerberendezés, egy lépésben a kezeléssel. Az ára jelenleg 179-270 ezer forint szemenként.

FEMTO-kezelés

Az egyénre szabott korrekciós kezelés két lézeres berendezéssel történik: az egyik (femtoszekundumos) lézer egy lebenyt készít a szaruhártya felszínéből, majd azt felhajtva alatta az érzéketlen részben a másik lézerkészülék végzi a korrekciót. A beavatkozást követően a peremes kiképzésű lebeny visszahajtható, ami után úgy rögzül, mint dugó a mosdólefolyóba, azaz nem mozdulhat el oldalirányban. A beavatkozás ára 245-327 ezer forint szemenként. Biztonságos és fájdalommentes módszer, amely azonnali eredményt garantál.


VISUMAX

Ennek esetében a FEMTO-lézer továbbfejlesztett változatáról van szó. A legfontosabb különbség, hogy a készülék nem emeli meg a szemnyomást arra a rövid időre sem, amíg a szaruhártyalebenyt készíti. Ez például azok számára fontos, akik szemfenekén olyan elváltozások vannak, amelyek nyomásnövekedés esetén súlyos belső sérüléseket válthatnak ki a szemben. A műtét során nincs szükség a szaruhártya lelapítására, hanem a lézer követi annak természetes görbületét. Ráadásul az alacsony energiájú lézer másodpercenként több mint félmillió impulzust bocsát ki, szemben a FEMTO kezelésnél használt lézer 60 ezer impulzusával, vagyis a beavatkozás gyorsabb. A rendkívül kíméletes eljárás ára 299-349 ezer forint szemenként. A műtét utáni időszak teljesen fájdalommentes, a látásjavulás a kezelés után azonnal élvezhető.

LBV-kezelés (Laser Blended Vision, azaz lézeres olvasószemüveg-kezelés)

Hogyan alakul ki a közel- és a távollátás? Részletek itt.

Az úgynevezett olvasószemüveg-kezelés mind közelre, mind távolra, mind közép (monitor) távolságra éles látást nyújt. Az előzetes szemészeti vizsgálaton meghatározzák a domináns szemet, amelyet lézerrel távoli- és középtávolságú látásra állítanak be, míg a nem domináns szemet közeli- és középtávolságú látásra. Az agy elvégzi a két szem eltérő látásának összehangolását, így a páciens a műtétet követően minden távolságra élesen fog látni. Egyaránt létezik FEMTO és VISUMAX eljárással végzett LBV-kezelés - előbbi esetén 327 ezer, utóbbinál 379 ezer forint szemenként az eljárás költsége.

Értékelje a cikket!

 
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag