Sztázis ekcéma

A sztázis ekcéma (sztázis dermatitisz) a lábszárak bőrének tartós pírjával, hámlásával, melegségével és duzzanatával járó gyulladás, amely gyakran a bőr sötétbarnás elszíneződését okozza.

Okok

A sztázis ekcémát a vér és szövetnedv bőr alatti pangása okozza, ezért elsősorban a visszeres és vizenyős lábú embereken jelentkezik. A pangást sokszor hosszú ideig elhanyagolják, ami alatt a gyulladás, a duzzanat, a hámlás fokozódik, növelve a fertőzés és az esetleges súlyos bőrkárosodás (fekély) veszélyét.

Tünetek

A sztázis lábszárfekély) bevezető jelensége.

Kezelés

A hosszú távú kezelés célja a boka körüli vénákban kialakult pangás csökkentése. A lábaknak a szív szintjénél magasabban tartása csökkenti a vénás pangást és a szövetnedv felszaporodását a bőr alatt. Bőrgyulladás kialakulása esetén borogatások (csapvízbe áztatott gézlappal) enyhíthetik a bőrpanaszokat. A megfelelő méretű gumiharisnya a lábszárak vizenyőjének megakadályozása révén segít megelőzni a súlyos bőrkárosodást. A vénás keringés javítása kompressziós kötésekkel, fertőtlenítő borogatás, a gyulladáscsökkentő kenőcsök (amennyiben a felülfertőzöttség nem súlyos), helyi kortikoszteroidok jótékony hatásúak. Ezen kívül más kezelés rendszerint nem szükséges.

Ha az állapot romlik - ezt melegebb tapintat, bőrpír, kis fekélyek vagy gennyedés jelzi - a váladékot jobban felszívó kötszerre lehet szükség. A kortikoszteroid krémek jó hatásúak, ezeket gyakran vékony rétegben felvitt cinkpasztával kombinálják.

Ha nagy fekélyek alakulnak ki, vastagabb kötések szükségesek. Hagyományosan a cinkoxid pasztát használják, azonban az új típusú kötszerek a beépített nedvességfelszívó anyagok miatt hatásosabbak. Antibiotikumokat csak akkor alkalmaznak, ha a bőr már fertőzött. A rendkívül nagy fekélyek fedésére olykor más testtájról ültetnek át bőrt.

Egyes betegeknél az Unna-féle cinkenyvcsizmát használják; ez cinket tartalmazó zselatin pasztával töltött kötés. A csizma védi a bőrt az irritációtól, a paszta a bőr gyógyításában segít. Ha a csizma kényelmetlen, vagy nem használható, hasonló paszta alkalmazható a rugalmas pólya által tartott kötés alá.

A sztázis ekcémában a bőr nagyon érzékeny, ezért gyógyításában antibiotikum és érzéstelenítő krémek, lanolin és más vegyi anyagok nem használhatók, mert az állapotot ronthatják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: