Ekcéma: tippek, hogy ne legyen mindennapos tortúra

"Ja? Te nem ehetsz, nem jöhetsz, neked nem szabad, igaz, neked fáj, kényelmetlen, viszket..., de miért ne csinálhatnánk úgy, hogy..." Mi mindent tehetünk, hogy az ekcémások mindennapjai szebbek legyenek?

A világ tiszta kosz

Ekcéma: amit tudni kell róla Miért alakul ki az ekcéma, hogyan kezelhető és meg-lehet-e előzni? Olvasson a témáról részletesen! Az ekcémát külső és belső tényezők hívhatják elő. A kívülről jövő hatások alapján ugyanazon bőrtünetek mellett irritatív ekcémáról vagy allergiás reakcióról is lehet szó. Hogy melyikről, az orvos által végzett allergiateszttel eldönthető. Ez azért lényeges, mert a legfontosabb tennivaló, hogy a rosszabbodást kiváltó szereket vagy allergéneket tudatosan kerüljük. Kívülről a szárító hatású tisztálkodószerek, mosogató-, mosó- és tisztítószerek, fertőtlenítők bánthatják a bőrt, főként, ha hosszú ideig érintkeznek vele. A lúgos mosószer ekcémásként kerülendő, a szintetikus tartósítószerek, természetes vagy mesterséges illatanyagok jobb, ha kimaradnak a használt kozmetikumokból. Bármely bőrápoló okozhat érzékenységet, a natúrtermékek is, erre nincs garancia. Ilyenkor váltani kell. Nem túlzottan gyakori tisztálkodás, alapos, kíméletes törölközés nedvszívó törölközővel, és gondos krémezés. Ez alapvető.

Ekcéma: tippek, hogy ne legyen mindennapos tortúra
Ekcéma: tippek, hogy ne legyen mindennapos tortúra

Otthonra kíméletes szereket vásároljunk, tisztogatáskor, takarításkor legyünk spórolósak a vegyszerekkel. Vékony pamutkesztyűre húzott gumikesztyűben dolgozzunk. Ha csak tehetjük, bízzuk gépekre a mosást, mosogatást, tisztítást, vigyük a holmikat tisztítóba, vagy kérjünk segítséget a házimunkához. Ha elmegyünk hazulról, kézmosáshoz, tisztálkodáshoz legyen nálunk egy kis adag jól bevált tusfürdő vagy szappan, illetve a megfelelő kézkrém és testápoló.

A nikkel és különböző, főleg ékszerként viselt fémek szintén válthatnak ki ekcémát. Néha elég, ha bizonyos ötvözeteket kerülünk, de van, akinek mindenféle fémtől távol kell tartani bőrét.

Érzelmi próbatételek

Az ekcéma lelki háttere számos kutatás tárgya volt, s bebizonyosodott, hogy az örökölhető hajlam mellett a feszültségek kiemelt szerepet töltenek be az ekcéma kialakulásában. Az egész kicsi babáknál nehéz megértenünk, miért lenne érzelmi háttere a bőrbetegségnek. Náluk valószínűleg nem ilyen közvetlen az összefüggés, és nem is kell görcsösen törni rajta a fejünket. Mindenesetre jól tudjuk, hogy a bőr tapintása, érintése, a bőrkontaktus, a simogatás, cirógatás, vakargatás, mennyire fontosak az érzelmek kifejezésében. Lényegesek az egészséges érzelmi fejlődéshez, az emberi kapcsolatok alakulásában és a szocializációban.

Nem logikus-e, hogy ha az érintés kellemes élménye egy bőrbetegség miatt épp fordítva működik, és kellemetlen tapasztalattá válik, az érzelmi reakciókat is megzavarhatja. Ennek fényében tehát jobban átérezzük, milyen összefüggések lehetnek bőrbetegségek és lélek között. A járó, beszélő gyerekeknél már gyakran előfordul feszültségekkel terhes helyzet, a felnőttek pedig jól ismerik a stressz különböző fajtáit. Az egyik tipikus élmény, ha a gyerek vagy felnőtt úgy érzi, neki valami nem megy, képtelen rá, míg a többieket sikeresnek látja. Ez az egyik legtipikusabb ekcémához kapcsolódó lelki élmény. A betegség okozta lelki nehézségek tehát már egész kicsi korban elkezdhetnek felhalmozódni.

Ami a gyereknevelést illeti...

Az ekcéma jellegzetes gyermekbetegség, ami a szülők életét legalább annyira megnehezíti, mint a gyermekekét. Sok, nehezen feldolgozható, nyomasztó érzelem kapcsolódik hozzá. Az anyák és apák bűntudatot éreznek, hogy örökölhető bőrbetegségüket átadták gyermeküknek, sajnálják, túlságosan féltik, óvják ekcémás csemetéiket. Sajnálják őket társaik csúfolódása miatt is. Az után nehezen tudják őket rávenni, hogy ne vakarják viszkető kezecskéjüket, bőrüket, ezért ingerültek, türelmetlenek. Pedig ők is tudják, hogy a legfontosabb a higgadtság és a szeretet, az elfogadás állandó kifejezése volna, még a figyelmeztetések közepette is. Ez újabb alkalmatlanság érzés forrása, és sokszor nem tudják gyermekük előtt uralni elkeseredésüket, elégedetlenségüket, de ha titkolják is, a gyerekek érzékeny műszerként azonnal megérzik. Hogy lehet úrrá lenni a feszültségeken?

Az őszinteséghez kell némi bátorság, de érdemes ezt az utat választani a gyerekekkel is. Megmondani, hogy ne csodálkozzon, és bocsássa meg, ha a betegség harag, idegesség forrása. Csak azért van, mert a szeretet aggódik féltett kincse, gyermeke testi, lelki jólétéért, és nehéz nézni, hogy ilyen kellemetlen tünetekkel kell nap mint nap megküzdenie.

Előfordulhat, hogy a gyerek zsarolásként, akarata keresztülviteléhez veti be a vakarózást. Ébernek kell lenni, és ez esetben erősen, keményen ellenállni. Tisztázni kell, hogy a betegsége és az, hogy mit szeretne, mit szabad, mit lehet, és mit nem, két külön dolog. A kisgyerekek másik amúgy is problémás területe, amivel ki tudják kényszeríteni akaratukat, az az evés, illetve annak megtagadása. Itt is résen kell lenni, s inkább szakember segítségét kérni, mint hagyni rossz irányba fejlődni a dolgokat.

Konfliktusok forrása lehet, különösen gyerekeknél, ha a beteg és egészséges családtag életvitelének különböznie kell, s ez kényelmetlen, fárasztó, tiltásokkal, bizonyos programokból való kimaradásokkal jár. Számtalan ilyen lehet, mert nem tesz jót bőrének a hideg, a meleg, a homokozó homokja, a por, nem lehet kiskutyája, húsvéti nyuszija. Néha lehet úgy szervezni, hogy egyik gyereknek sem engedünk meg valamit, máskor ez nem járható út. Az ilyen helyzetek erősíthetik a féltékenységet, irigységet. Még több figyelmességet, előzékenységet, odafigyelést igényel szülőktől, más családtagoktól egyaránt.

Megoldás? A szülők töltsenek külön-külön is időt egészséges és ekcémás gyerekeikkel, hogy a bőrbetegségből adódó eltérő megbeszélnivalókra is legyen elég idő. Olyanokra is gondolunk, ha a kötelező oltás időpontját a bőr állapota miatt el kell tolni, de számos óvodai, iskolai, munkahelyi problémát is csak tanakodással, beszélgetésekkel lehet megoldani. A házi kedvenc utáni vágy csillapítható, ha a gyerekek akváriumot kaphatnak halakkal, vagy valamilyen teknőcöt.

Csak nyíltan...

Leginkább az információ hiánya vezet félreértésekhez. A legjobb, ha gyerek vagy felnőtt minden szükségeset tud bőréről és betegségéről, és megtanul nyíltan, természetesen beszélni az ekcémáról. Arról, hogy mire kell figyelni közösségben is, hogy állapota ne rosszabbodjon, mit ehet és mit nem, és főként, hogy betegsége nem fertőző. Legyen fontos a felnőttek számára is minden közösségi, társasági program. A gyerekek barátainak szüleit, nevelőit, tanárait is célszerű beavatni. Jó, ha ők is tudják, mi az ekcéma, mire kell figyelni közös programok, szülinapi parti vagy nyaralás alkalmával.

Játék, sport, ruházkodás

A mozgás fontos, élvezetes és szükséges is az egészséghez, az ekcémások mégis korán megtapasztalják, hogy a beteg bőrfelület ütődése, dörzsölődése, a rácsurgó izzadság miatti csípő érzés, fájdalom könnyen megfoszthatja őket a mozgás örömétől. Ez megint egy olyan terület, amit csak külön odafigyeléssel lehet megoldani. Fontos, hogy a sport nyújtson sikerélményt is. Az ügyes gyerekeket a társaik is könnyebben elfogadják. Érdemes többféle sportot kipróbálni: a síelés, hegymászás, csapatsportok, labdajátékok és az úszás általában jól beválnak. Utóbbinál fontos a megfelelő krémezés, és kizáró ok lehet, ha a klóros víz nem tesz jót.

Áldozni kell az ideális sportruházatra, hogy kivédjük az izzadást, a sporttevékenységet a betegséghez kell igazítani, és akkorra időzíteni, amikor tényleg jól esik, a bőr jó állapotban van, nem fáj, nem érzékeny.

A ruhákra egyébként a mindennapokban éppúgy oda kell figyelni. A gyapjú bár természetes, mégis izgat, szúr, irritál. Természetes, szellőző pamut, selyem, puha len a megfelelő alapanyag, legalább az alsóruházatnál, a pizsamánál és az ágyneműnél legyen így. Mosásuk bőrkímélő, lehetőleg kevéssé allergénmentes mosószerrel, öblítő nélkül történjék.

Pihenés, nyaralás, növények

Tippek a megelőzéshez További ötleteket itt olvashat az ekcéma megelőzéséről! Ideális úti célok a hegyvidékek és a lehetőleg északi fekvésű tengerpartok, mert ezek tiszta levegőjű, viszonylag allergén- és pollenmentes helyek, s a sok napsütés is kedvező, ha a bőrt csak mérsékelt ultraibolya-sugárzás éri. Bármilyen izgalmas, a falusi turizmus, a parasztházas környezet kevésbé alkalmas. Másrészt az apartmanos szállás vagy magánháznál lakás az egyéni étkezést jobban lehetővé teszi, mint a szállodai üdülés, ha ételallergiás tünetekkel kell élni.

Szükség esetén jobb elvinni az otthoni, bevált ágyneműt, ami lehetőleg nem festett, a bőrnek kellemes, szellőző, puha anyagú, a bőrt nem irritáló szerrel mosott, jól kiöblített.

A természet is kínálhat nem kívánatos ingereket. A növényeknek nem csak virágpora irritálhatja az ekcémás bőrt. A lábszár bőrét sértheti az erdei aljnövényzet vagy kertészkedéskor, fűnyíráskor különböző növényi részek. Erre is gondolni kell.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: