Ekcéma és mozgás

Az ekcéma a bőr viszketéssel, szárazsággal járó gyulladásos állapota. Az általában nem összefüggő foltokban jelentkező betegség kialakulhat az arcon, karon, lábon, kéz- és lábfejen is. Nem mindegy, hol és milyen öltözékben sportol a beteg.

Néhány szó az ekcémáról

Az ekcéma (neurodermitis) allergiás megbetegedés, gyakran fordul elő kisbabáknál és fiatal gyermekeknél.

Az európai gyermekek mintegy tíz százaléka, a felnőttek egy-két százaléka szenved az ekcémától. A tünetek az esetek többségében már az első életévben megjelennek, de sokaknál az 5-6. életév környékén jelentkeznek. Az ekcémás kiütés eleinte vörös és száraz, többnyire viszket.

Felnőttkorban kialakuló formája igen ritka, általában olyan esetekben jelentkezik, amikor a védekező-rendszerünk egyensúlya felborul.

A betegség súlyossága rendkívül változatos, akadnak enyhe tünetekkel járó esetek, de előfordulnak igen súlyosak is. A betegség lefolyása is hullámzó: súlyosabb, jelentős tünetekkel járó időszakok és enyhébb panaszokat okozó, esetleg tünetmentes időszakok váltogatják egymást.

Kisbabáknál többnyire a hajas fejbőrön és az arcon jelennek meg foltok, valamint a végtagokon (láb, kar). Felnőtteknél a kézháton, fejbőrön, szemhéjon, nyakon, ízületi hajlatokban és a mellkason jelentkeznek a kiütések.

Sportöltözködés, tisztálkodás

Az ekcémás betegeknek is jót tesz a testmozgás és a sporttevékenység. A mozgás növeli a szervezet ellenállóképességét, lelki egyensúlyt teremt, és jótékony hatással van mindennapi közérzetünkre, egészségünkre. Az érintetteknek azonban a betegségből kifolyólag sportolás és testmozgás alkalmával néhány dologra figyelniük kell. Először is általános aranyszabály, hogy a fizikai terhelést fokozatosan kezdjük, majd szép lassan növelhető a teljesítmény. A ruházat megválasztása alapvetően befolyásolhatja a betegség kialakulását és bizonyos irányba történő fejlődését.

Mozgásos tevékenység során izzadunk, így a verejtékünk érintkezésbe kerül a bőrünkkel. Éppen ezért kerülendők az olyan anyagból készült ruhák, amelyek nem szívják a nedvességet. Ilyen a selyem vagy a műszálas ruhák legtöbbje. Ehelyett a pamutból készült ruhaneműk viselete ajánlott, mivel ezek használata egyrészt kényelmes "bőrbarát" viseletet biztosít, másrészt pedig felszívja az izzadságot és nedvességet.

A sporttevékenység után javasolt a rendszeres tisztálkodás, ami alatt a zuhanyozás értendő, és lehetőség szerint ne használjunk bőrünk szempontjából "agresszív" szappanokat, tusfürdőket. Az ekcémás betegek ugyanis érzékenyen reagálhatnak bizonyos szappanokra és kozmetikai termékekre.

A mozgás során koszossá vált ruházatot olyan szerrel mossuk és öblítsük, amelyek bőrünket nem irritálja, de az öblítőszerek használatát akár el is hagyhatjuk.

Sportolás szabadban vagy zárt teremben?

A nyári hónapokban a napsütés, a kellemes időben végzett rekreációs tevékenység, és a többnyire laza ruházat enyhíti az ekcéma tüneteit. Éppen ezért jó idő esetén érdemes szellős, jó minőségű sportruházatban testmozgást végezni, így a sportolás során termelődő izzadság könnyebben tud távozni a testfelületről. Aki nem allergiás a napra, az a nyári hónapok kellemes időszakaiban nyugodtan tartózkodhat a napon, így a bőr gyorsabban gyógyul, regenerálódik. A tavaszi és nyári hónapok egyetlen hátránya, hogy a levegőben egyes helyeken nagy mennyiségben fordulnak elő virágporok, és gyomnövények porai. Az ilyen helyeket érdemes elkerülni.

Télen más a helyzet, ilyenkor ugyanis a vastag ruházat nem engedi szellőzni a test bőrfelületét, valamint a téli hideg hónapokban a túlfűtött és száraz levegőjű edzőtermek kedvezőtlenül hatnak a bőr állapotára. Arra is vigyázni kell, hogy sok edzőteremben, kondi-teremben a padlószőnyeg poratkákat tartalmazhat, illetve a takarítás, porszívózás utáni két órában lehetőleg kerüljük az edzőtermeket, mert ilyenkor a levegőben még számos ekcémára hajlamosító tényező lehet (porok és fertőző kórokozók). Valamint nyílt bőrfelületeinkkel érdemes elkerülni az edzőtermek műszálas burkolatait.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció