Az anyatej váratlan hatása

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatéves korukra jelentősen kisebb eséllyel lesznek ekcémásak - állítja egy új amerikai kutatás.

Milyen tünetekről ismerhető fel az ekcéma? Részletek itt.

Az ekcéma krónikus betegség, amely viszkető foltokat okoz a bőrön. Habár ismert, hogy a gének és a környezet is szerepet játszik a kialakulásában, egyelőre sok kérdés, többek között a megelőzésé is megválaszolatlan. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az anyatejjel táplált gyerekeknél sok krónikus betegség, köztük az asztma és az elhízás kockázata is kisebb. Akárcsak az ekcémáé.

A anyatejes táplálás csökkentheti az ekcéma kialakulásának kockázatát
Az anyatejes táplálás csökkentheti azekcémakialakulásának kockázatát (fotó: iStock)

Az anyatej megvédheti a gyerekeket

A washingtoni Children's National gyermekkórház kutatói Katherine M. Balas vezetésével a CDC és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) által 2005 és 2007 között végzett csecsemőtáplálási vizsgálat adatait elemezték, illetve az ezt folytató, 2012-es gyermekegészségügyi vizsgálatéit is. A vizsgálat először mintegy 2000 várandós étrendjét, majd a szülés utáni egy évben a csecsemőtáplálás gyakorlatát elemezte. A folytatásban 1520 - akkor hatéves - gyermek egészségével, fejlődésével és étrendjével foglalkoztak.

Közülük mintegy 300-nál állapítottak meg ekcémát valamikor az életük során - a vizsgálat idején pedig épp 58,5 százalékuknak volt ekcémája. Az adatok szerint azok a gyermekek, akik jobb társadalmi-gazdasági körülmények között éltek, valamint akiknek a családjában előfordult ételallergia, nagyobb valószínűséggel lettek ekcémásak. Ezzel szemben az anyatejes tápláláshoz pozitív eltéréseket lehet kötni.

Milyen szabályokat betartva járhatunk úszni ekcémával? Részletek itt.

"Azoknál a gyerekeknél, akiket három hónapig vagy tovább tápláltak kizárólag anyatejjel, kisebb eséllyel alakult ki később ekcéma, mint a sosem vagy három hónapnál rövidebb ideig szoptatott kortársaiknál. Noha talán a kizárólagos szoptatás sem előzi meg az ekcémát, attól megvédheti a gyerekeket, hogy a tünetek hosszú időn át újra és újra fellángoljanak" - mutatott rá Balas. "Egyelőre vegyesnek mondhatók a bizonyítékok, amelyek szerint a kizárólagos szoptatás védhet a későbbi ekcémától. Kutatócsoportunk dolgozik a hiányzó adatok pótlásán" - tette hozzá.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)