Koronavírus: újabb orrba adható vakcinát kezdtek használni

Indiában is engedélyezték az első, orrspray formájában befecskendezhető koronavírus elleni vakcina alkalmazását felnőtteknél.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta kísérleteznek a kutatók – az egyes gyógyszeripari vállalatok megbízásából – különféle típusú és technologiájú védőoltások kifejlesztésével. Az injekció mellett viszonylag hamar felmerült a spray formájában beadható, nazális védőoltás ötlete is. Kínában a villámgyorsan "összerakott" és megbízható klinikai vizsgálati eredmények nélkül legyártott és beadott hagyományos oltásokhoz (Sinopharm, Sinovac, CanSino) hasonlóan nazális vakcinát is fejlesztettek, melynek használatát 2022 szeptemberében hagyták jóvá.  

ORRSPRAY FORMÁJÁBAN BEFECSKENDEZHETŐ KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA
Indiában is engedélyezték az első, orrspray formájában befecskendezhető koronavírus elleni vakcina alkalmazását felnőtteknél. Fotó: Getty Images

Míg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban számos kutatócsoport vizsgálja az orrspray formájában beadható védőoltások hatékonyságát és biztonságosságát, addig Kína után India is célba ért. Az indiai gyógyszerfelügyelet ugyanis novemberben hagyta jóvá a Bharat Biotech biotechnológiai vállalat iNCOVACC nevű inhalációs vakcinájának emlékeztető oltásként való vészhelyzeti alkalmazását - számolt be róla a BBC Online. Első körben azok a felnőttek kaphatták meg, akik korábban már átestek az alapimmunizáción, azaz beadatták maguknak az Indiában széles körben alkalmazott Covishied vagy Covaxin két adagját. 

Decemberben aztán az indiai gyógyszerfelügyelet jóváhagyta az oltóanyag elsődleges vakcinaként való használatát. A magánkórházakban egy adag 800 rúpiába (azaz nagyjából 3600 forintba), az állami kórházakban pedig 325 rúpiába kerül majd - írja a BBC Online. A két adagot 28 nap elteltével kell az orrba fecskendezni. 

Hogy működik az iNCOVACC?

Kutatók szerint az orrspray formájában beadható vakcinák egyik nagy előnye, hogy közvetlenül ott serkentenek immunválaszt – azaz az orrüregben lévő szövetekben és a felső légutakat borító nyálkahártyán –, ahol a koronavírus bejut a szervezetbe. Az iNCOVACC-ban egy adenovírus hordozza a koronavírus genetikai kódját. A felhasznált adenovírusokat pedig úgy módosították, hogy azok ne tudjanak szaporodni vagy fertőzést okozni.

Krishna Ella, a Bharat Biotech elnöke az ANI hírügynökségnek elmondta: a vakcina további előnye, hogy könnyen beadható, mivel nincs szükség hozzá fecskendőre vagy tűre, és szélesebb körű immunválaszt vált ki, mint az injektálható koronavírus elleni vakcinák. A szövetségi egészségügyi minisztérium adatai szerint az indiai lakosság több mint 70 százaléka kapott legalább két részoltást valamelyik koronavírus elleni vakcinából.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: