Így tesz tönkre egy lelki trauma

A poszttraumás stressz szindróma egy szorongásos lelki zavar, amely valamilyen traumatikus esemény után következik be. Kezeletlenül egészen súlyossá válhatnak a tünetek, egy új kutatás azonban fontos felfedezést tett, ami a gyógyítási lehetőségeket is bővítheti.

A magyar orvosok adatai szerint tízből hárman találkoznak valamilyen traumatikus eseménnyel életük során, de csak 10-15 százalékuknál alakul ki poszttraumás stressz. Egy amerikai kutatás viszont - írja a Discover magazin -, amely háborús konfliktusokat megjárt veteránok adatait elemezte, azt mutatta ki, hogy közöttük az érintettek aránya 20-30 százalékos is lehet, azaz a tényleges traumát elszenvedettek körében a betegség kialakulásának esélye még magasabb. Ebből már le lehet vonni a következtetést, hogy a szörnyű traumák vagy a traumatikus események ismétlődése, amire egy harci övezetben elég nagy az esély, mélyebb következményeket von maga után.

ptsd
A poszttraumás stressz szindróma nem csak a katonák betegsége. Fotó: 123rf

Akinél kialakul a poszttraumás stressz szindróma (PTSD), folyamatos bűntudatot, haragot és szégyent érez, ami indulatos kitöréseket eredményez, vakmerő viselkedéshez és intenzív emlékfelvillanásokhoz vezet. Annak ellenére, hogy a PTSD gyakori jelenség a veteránok és a traumatikus események többi túl- és átélője között, a tudósok keveset tudnak a betegség biológiai gyökereiről. Így sokáig azt sem tudták megmondani, hogy a pácienseknek mit kell tenniük a megelőzés érdekében, illetve hogyan juthatnak enyhüléshez a gyötrő lelki kínok között.

Kapcsolódó tünetek

Kutatóknak azonban sikerült hosszú távú vizsgálatok során azonosítaniuk a traumatikus élmények újraélésének genetikai kockázati tényezőit. A felfedezés egyben kapcsolatba hozza a PTSD-t a skizofréniával és a magas vérnyomással , ami fontos felfedezés, hiszen új távlatokat nyithat a betegség kezelésében. "Ha többet tudunk a folyamatok biológiai hátteréről, az egyfajta útmutatást ad a kezelések fejlesztéséhez" - jelentette ki a kutatást vezető Joel Gelernter, a Yale Egyetem genetikusa, a veteránokkal foglalkozó amerikai állami szolgálat orvosa.

A szakember és csapata egy olyan kutatási program adatait elemezte ki, amely leszerelt katonák egészségügyi információit rögzíti (Million Veterans Program - MVP ). Így derült ki, hogyan befolyásolták a gének a veteránok egészségét. A kutatók több mint 165 ezer amerikai veterán genomját nézték át, hogy kapcsolatot keressenek az emberi genetika és a releváns traumatikus tapasztalatok között.

A vizsgálatok az európai felmenőktől származók körében nyolc olyan régióra bukkantak a genomban, amelyek kapcsolódnak ehhez a tünethez. A Nature Neuroscience folyóiratban ismertetett kutatás szerint az egyik régió közel áll egy olyan génhez, amely segíti a test stresszreakciójának ellenőrzését. Mindez arra utal, hogy a genetika kockázati tényező a PTSD tekintetében.

Emellett azonosítottak két másik régiót is, amelyek olyan pszichiátriai tünetekkel hozzák összefüggésbe a PTSD rizikóját, mint a bipoláris zavar és a skizofrénia. A tanulmány szerzői szerint tehát kapcsolat állhat fenn a szkizofréniában szenvedő emberek hallucinációi és a traumatikus élmények újraélése között. Noha a skizofrén hallucinációk és a PTSD emlékfelvillanásai azért nem teljesen azonosak, Gelernter mégis úgy véli, hogy az eredmények szükségessé teszik a kapcsolat további vizsgálatát.

Nem a katonák betegsége

Egy másik elemzés alapján a csapat a trauma újraélését a magas vérnyomással is összefüggésbe hozta. Annak alapján, amit találtak, ugyanaz a genetika támasztja alá a tüneteket. A felfedezés segíthet azonosítani azokat a veteránokat, akik nagyobb valószínűséggel reagálnak egy magasvérnyomás-gyógyszer, a prazosin általi kezelésre. Ez fontos, korábban ugyanis volt némi bizonyíték arra, hogy nagy dózisban alkalmazva ez a hatóanyag enyhíti a PTSD-s rémálmokat, ám egy nemrégiben elvégzett klinikai vizsgálat szerint a terápia valójában hatástalan.

A poszttraumás stressz megoldásában a pszichológiai eszközök a leghatékonyabbak. A visszaemlékezés segíthet abban, hogy az eseményt pontosabban értékeljük, megértsük, mi is történt, és megnyíljon az út a felépülés előtt. Egy másik taktika, amit a poszttraumás stressz esetén alkalmaznak, az elkerülés. Ennek a feldolgozás terén annyi a haszna, hogy az érintett nem merül ki az élmények gyakori újraélése miatt. Részletek itt!

Egyes kutatók szerint a klinikai vizsgálatok kudarca annak tudható be, hogy az összes résztvevő veteránt úgy kezelték, mintha azonos volna a genetikai hátterük . Ehelyett inkább a személyre szabott gyógyászat alkalmazását javasolják, hogy meghatározzák, kiknél hat legjobban a kezelés. "Ez a kutatás segíthet jobban megérteni a PTSD-vel kapcsolatos kockázatok biológiai hátterét, ami idővel jobb kezeléseket is eredményezhet, illetve a már meglévő gyógyszerek használatát is újra lehet gondolni így" - mondta Gelernter.

A PTSD nem a katonák betegsége. Ahogy arról korábban szó volt, rengetegen találkoznak megrázkódtatásokkal . Ez lehet valamilyen baleset, erőszak, súlyos betegség, egy szeretett személy szenvedése vagy váratlan halála, tartós bántalmazás, megaláztatás és még számos olyan dolog, amit az emberek csak nehezen képesek feldolgozni. A többségnek sikerül, de vannak, akik képtelenek megküzdeni a lelki teherrel. A legtöbben ismerünk ilyen embereket, bár nem mindig tudjuk, hogy miféle démonokkal küzdenek. Ezért a PTSD működésének jobb megértése a saját környezetünket is boldogabbá teheti.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: