Védőoltás segíthet megelőzni a mellrákot

Az 1. fázisú klinikai vizsgálat szerint egy új, DNS-alapú vakcina fokozott immunválaszt idézett elő előrehaladott stádiumú emlőrákos betegeknél.

Az emlőráknak számos típusa létezik, ezért a kezeléseket az egyes daganattípusokra célzottan kell fejleszteni és alkalmazni. A University of Washington kutatói által kifejlesztett kísérleti emlőrák elleni vakcina az ERBB2 kulcsfontosságú tumorfehérjével szemben vált ki erős immunválaszt. A kutatók eredményeiket a JAMA Oncology-ban tették közzé – számol be az Orvostovábbképző szemle.

emlőrák, daganat, szűrés, vakcina, megelőzés
Fontos a rendszeres szűrés is. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A vakcina arra stimulálja a T-sejteket, hogy levadásszák a testben lévő ráksejteket, és elpusztítsák azokat. A hatékony immunitás serkentése az egyetlen módja annak, hogy megtisztítsuk a szervezetet az összes mellráksejttől – mutattak rá a kutatók.

Gyakori, de jól kezelhető

Azt is fontos kideríteni, hogy ezeknek a vakcináknak az előnyei mennyi ideig tarthatnak. Az immunválasz gyengül az oltás után, ezért fontos lenne tudni, hogy szükség lehet-e emlékeztető oltásokra egyes betegeknél.

Az emlőrák jelenleg a világon a leggyakoribb ráktípus. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2020-ban 2,3 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és több mint 7,8 millió nő volt életben, akiknél az elmúlt 5 évben mellrákot diagnosztizáltak. Minden századik emlőrák a férfiaknál fordul elő, kezelése mindkét nem esetében ugyanazokat az elveket követi.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: