Az emberi szervek csodái - infografika

Azzal mindenki tisztában van, hogy a teste különféle funkciókat ellátó egységek (ezeket hívjuk szerveknek) együttműködő rendszere, tulajdonképpen egy biomechanikus szerkezet, amely azonban olyan bonyolult, hogy sem a felépítését, sem a működését nem ismerjük még teljesen. Amikor megfejtjük egy újabb titkát, elálmélkodunk, hogy mi mindenre képes. Infografikánk szerveink néhány meghökkentő és lenyűgöző képességét foglalja össze.

Amikor az emberi szervezetről beszélünk, hajlamosak vagyunk annak kézzelfogható valóságán belül maradni. Pedig a működésünk elemi szintje az atomi világban van. Tudósok kiszámolták, hogy egy átlagos felnőtt teste mintegy 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (7 ezerkvadrillió, vagy 7×1027) atomból áll. Ez a szám olyan nagy, hogy a tartományába akkor jutnánk el, ha egy fényévet (ami 9,4607304726×1015 méter) pikométerekben (ami a méter billiomod része) próbálnánk megmérni. Ez a napi gyakorlatban felfoghatatlan mennyiség.

akt
Az emberi test számos olyan csodát rejt, amelyekről a hétköznapokban nem veszünk tudomást

Az atomok különféle molekulákat alkotnak, amelyek aztán felépítik a testünk biomechanikus szerkezetét. Még mindig a láthatatlan tartományban maradva azt is megállapították a tudósok, hogy a legnagyobb természetes molekula éppen a mi testünkben van, az 1. kromoszóma. Az átlagos emberi sejtek magjában 23 pár kromoszóma található, minden kromoszóma egy nagyon hosszú DNS-molekula. Az 1-es kromoszóma a legnagyobb, körülbelül 10 milliárd atom alkotja, amelyek hatalmas mennyiségű kódolt információt tartalmaznak.

A meglepő DNS

Meglepő módon a kromoszómákban a DNS-ünknek nem minden hasznos eleme származik az evolúciós őseinktől. A DNS-ünk ugyanis legalább nyolc retrovírus génjét tartalmazza. Ezek a vírusok kihasználják a sejt mechanizmusát a DNS-ük kódolásához, hogy átvegyék a sejt feletti uralmat. Az emberi faj fejlődésének egy pontján ezek a gének beépültek a humán DNS-be, s ma már fontos szerepet töltenek be az emberi reprodukcióban, függetlenül attól, hogy genetikai eredetüket nézve teljesen idegenek tőlünk. 


Sokáig nem volt világos, hogy a génjeinknek miért csak a 3 százalékát használjuk arra, hogy meghatározzuk, hogy kik is vagyunk, miközben a maradék csak parlagon hever. Aztán a tudósok rájöttek, hogy léteznek úgynevezett epigenetikus hatások, azaz géneken kívüli folyamatok, amelyek szintén jelentősen befolyásolják a fejlődésünket. Ezek egy része olyan "kapcsolókat" vezérel, amelyek a géneket be- és kikapcsolják, vagy más kulcsfontosságú vegyületek termelését programozzák. Erre kell a genom maradék 97 százaléka, amelynek pontos funkcióit még bizonyosan igen sokáig kell kutatnunk.

A mesenterium (a szó azt jelenti, hogy a belek közepén), egy béfodor az utolsóként (2016-ban) felfedezett emberi szerv. Egészen 2012-ig azt hitték az orvosok, hogy a beleket egy sor különálló tartószerkezet csatlakoztatja a hasfalhoz, mintha egy sor alátámasztó gerenda volna. A University of Limerick kutatócsapata azonban egy komplex mikroszkópos elemzés segítségével kimutatta, hogy ezek a struktúrák összekapcsolódnak, és úgy tűnik, hogy egy nagyobb egység részét képezik. Mára az új szerv bekerült az anatómia tankönyvek legfrissebb kiadásaiba is. Részletek!

Mielőtt az infografikán jól ismert szerveink csodás képességeire tekintenénk, érdemes azon is elgondolkodni, hogy az a működő organizmus, amelyet testünkként azonosítunk, nem csupán egyetlen életet jelent, hanem egy egész életközösséget, amelyben meglepő módon, ha csak az élő sejtek számából indulunk ki, kisebbségben vagyunk. A saját sejtjeink száma ugyanis "csak" körülbelül 10 ezermilliárd, de 10-szer több a baktériumok száma. Sok baktérium barátságos, sok hasznos (például segíti a bélműködést), és sok ártalmatlan. Vannak azonban olyan velünk élő baktériumok is, amelyek bizonyos körülmények között meg is ölhetnek bennünket.

szervek infografika

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag