Tüdőrákot okoz az oxigén?

A levegőben található oxigénnek szerepe lehet a tüdőrák kialakulásában - állítja egy kutatás, melynek eredményei szerint a magasabban fekvő, oxigénben szegényebb levegőjű területeken jóval kevesebb a daganatos eset.

Amerikai tudósok szerint bár az oxigén elengedhetetlen az életünkhöz, az, ahogyan a szervezetünk felhasználja azt, potenciálisan rákkeltő hatású. Az oxigénatomok felhasználása során olyan szabadgyökök képződnek, melyek károsíthatják a sejtek struktúráját és DNS-ét, ez pedig daganatok kialakulásához vezethet.

A tüdőrák (hörgőrák) a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értjük, szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első a nőknél a második helyet foglalja el. Tudjon meg mindent a tüdőrákról, kattintson ide!

Kamen P. Simeonov, a University of Pennsylvania, és Daniel S. Himmelstein, a University of California kutatói 260, különböző tengerszint feletti magasságokon található amerikai megye rákos megbetegéseire vonatkozó adatokat hasonlítottak össze. Úgy találták, hogy ahogy nő a tengerszint feletti magasság, úgy csökken a tüdőrákos esetek száma: 100 000 esetre vetítve 7,23-mal kevesebb daganatos eset volt minden 1000 méteres emelkedésnél.

A csökkenés azonban csak a tüdőrák kapcsán volt megfigyelhető, sem az emlő, sem a prosztata, sem pedig a bélrendszer daganatainak számában nem volt megfigyelhető változás. Ez pedig az sugallja, hogy az oxigén "rákkeltő" hatása közvetlenül csak a belélegzés során érvényesülhet.

A levegőben található oxigénnek szerepe lehet a tüdőrák kialakulásában

Az oxigén nagyjából az atmoszféra 21 százalékát teszi ki, ám minél magasabbra megyünk, annál kisebb lesz az oxigén koncentrációja a levegőben. A két szakember szerint ha az egész amerikai népesség San Juan megyében élne, mely 3470 méteren található, évente 65 496 tüdőrákos esettel kevesebb lenne.

Bár a két kutató nem tartja valószínűnek, hogy a kutatási eredmények hatására tömegesen költöznek majd az emberek a hegyekbe, mindenképpen szeretnének további kutatásokat is végezni a témában. Ha jobban megismerhetjük a tüdőrák kialakulásának folyamatát, illetve azokat a tényezőket, melyek közrejátszhatnak ebben, a betegség gyógyítására és a prevencióra is újabb módszereket találhatunk.

A kutatás eredményeiről a PeerJ című lapban számoltak be.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: