Segíthet a bélrák megelőzésében ez az étrend

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a bélrák kockázatát a férfiak körében – állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.

Majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült az a kutatás, amely megállapította, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag növényi étrendet követő férfiak körében alacsonyabb a bélrák kialakulásának kockázata azokhoz a férfiakhoz viszonyítva, akik ezekből az egészséges növényfélékből a legkevesebbet fogyasztották – írta meg a The Guardian.

Csak a férfiaknál figyelhető meg ez az előny

Érdekesség azonban, hogy a kutatásban részt vevő 93 ezer esetében már nem tudták megállapítani ugyanezt az összefüggést. A kutatók szerint a kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiak esetében, akiknél amúgy is magasabb a bélrák kialakulásának veszélye. A férfi résztvevők átlagéletkora 60, a nőké 59 év volt.

Már korábbi kutatások is azt mutatták, hogy lehet hatása a növényi alapú étrendnek a vastagbélrák megelőzésében, a hatás azonban eddig nem volt egyértelmű. „Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend tényleg összefügg a vastagbélrák kockázatával” – írták az új tanulmány szerzői.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a túlságosan egyoldalú, feldolgozott élelmiszerekben gazdag vegetáriánus és vegán étrend káros hatással lehet az egészségre.

A krónikus gyulladások enyhítése lehet a kulcs

A tanulmányhoz azt kérdezték a résztvevőktől – egy több mint 180 tételből álló lista alapján –, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat. Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták.

„Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok a krónikus gyulladások ellen hatnak, amelyek a daganathoz vezetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát" - írták a kutatók. A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül. A férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél pedig 25-ből egynél fordul elő. A dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai által készített tanulmány a BMC Medicine orvosi lapban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: