Rák: csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

A rákbetegség diagnózisa számos feszültséget zúdít a betegre. A betegek sokszor nem tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért, ezért olyan fájdalmak is gyötrik őket, amelyeket a fájdalomcsillapításra specializálódott szakorvosok csillapítani tudnának.

A fájdalomcsillapítás alfája és omegája

Ugyanez igaz a lelki gyötrelmekre is: gyakran a családtagok sem veszik észre, hogy lelkileg mire van valójában szüksége a betegnek - írja a www.rakgyogyitas.hu. A fájdalomcsillapítás alfája és omegája a beteg lelki állapota. Ezt Budai Erika, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Fájdalom Ambulanciájának főorvosa szögezte le a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) budapesti konferenciáján. A főorvos ezzel utalt arra: nem elég gyógyszereket felírni a betegeknek, hiszen adott szituációban még a gyógyszerek hatásosságát is befolyásolja az, hogy a páciens miként éli meg betegségét. Ezt meghatározza a kedélyállapota, esetleges depressziója, családi és baráti kapcsolatai, családbeli feladatai és kötelezettségei, a gyógyulásba vetett hite.

Budai Erika elmondta: a rákbetegek esetében a fájdalom forrása az esetek háromnegyed részében maga a tumor. A rákos sejtek burjánzása által a daganat a növekedésével, a környező szervekre történő átterjedésével növelheti a csontokat, idegeket terhelő nyomást, bevérzéseket, fekélyeket is okozhat. A főorvosnő praxisában a betegek ötöde a betegsége elleni kezelés következtében szorul fájdalomcsillapításra, míg az esetek egy kisebb részében fordul elő, hogy a jelentkező fájdalom független a rákbetegségtől.

A fájdalom oka: információhiány

Budai Erika elmondta: gyakran túl későn kerülnek a betegek kapcsolatba valamelyik fájdalomambulanciával, sok betege már hónapok, esetleg évek óta szenved valamilyen egyre fokozódó panasztól, mire eljut hozzá. Ennek a páciensek információhiánya mellett sokszor az is oka, hogy maguk a kezelőorvosok sem tudják, adott panasszal kihez irányíthatnák betegüket. Sok településen, ahol kórház működik, sőt még klinikáknak otthont adó egyetemi városokban is előfordul, hogy nincs fájdalomambulancia vagy csak egy-egy speciális fájdalomtípusnak (pl. migrén) a szakemberei érhetők el.

Mikor hatékonyak a kezelések?

A kezelések akkor hatékonyabbak, ha azokba sikerül aktívan bevonni a betegeket és a családtagjaikat is. A fájdalom kordában tartásában már az is segíthet, ha megérti a beteg saját fájdalmának hatásmechanizmusát, azaz tisztában van azzal, hogy mi mért történik - fogalmazott a főorvos.

- Soha nem jelenthetjük ki azt, hogy mi fájdalommentessé tesszük a beteget. Nem vagyunk istenek, sok eset van, amikor nem tudjuk megszüntetni a fájdalmat. Viszont azért mindent megteszünk, hogy a panaszokat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük - tette hozzá Budai Erika, hangsúlyozva: ha beteg azt mondja, hogy fájdalmat érez, az akkor annak ellenére úgy van, ha esetleg az orvos azonnal nem is talál rá szervi magyarázatot.

A teljes cikk a Rákgyógyítás.hu portálon olvasható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció