Rák: egyre több a túlélő

Egészségügyi szakemberek, civil szervezetek és az érintett közösségek világszerte összefognak a rák elleni küzdelemben – közölte az Országos Onkológiai Intézet. A Rákellenes Világnap alkalmából az intézmény rámutatott: "ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a rák globális, nemzetközi probléma, amely minden kontinensen érinti az emberek életét".

Az Európai Unió európai rákellenes programja és az európai rákellenes misszió kiemelt egészségügyi problémaként kezeli az onkológiát és a programok egyik kiemelt célja, hogy 2025-ig minden európai uniós országban létrejöjjön legalább egy mindenre kiterjedő, úgynevezett komprehenzív onkológiai központ. A közlemény szerint Magyarország ezen a területen a kelet- és közép-európai régióban mintaként szolgál, hiszen régiónk első komprehenzív onkológiai központja 2008 óta az Országos Onkológiai Intézet. Mint írták: az Országos Onkológiai Intézetnek továbbra is fontos célja, hogy 2030-ig együtt tíz százalékkal csökkenjen a daganatos betegségek okozta halálesetek száma.

rák, kemoterápia, ráktúlélő, daganat
Az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenés rákos megbetegedés esetén a már gyógyult betegnél is komolyan javítja a hosszú távú kilátásokat. Fotó: Getty Images

Európában már 12 millióan élték túl

A Magyar Rákellenes Liga a február 4-ei világnaphoz kapcsolódóan közleményében azt írta: az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek és folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. A daganatos betegek mintegy kétharmada több mint öt évig él a diagnózis felállítását követően, és már több mint 12 millió ráktúlélő van Európában. Mint azt hangsúlyozták: a korai stádiumban felfedezett ráktípusoknál jellemzően sokkal kisebb a kiújulás esélye, tehát a szűrővizsgálatokon történő megjelenés nemcsak a közvetlen betegségkilátásokra van hatással, hanem hosszabb távon is kedvezően befolyásolja az érintett beteg túlélését, életminőségét.

A betegséget kísérő lelki tényezők is komoly kihívást jelentenek: a ráktúlélők legalább negyven százaléka ugyanis jelentős pszichés problémákat tapasztal, amelyek gyakran súlyosbítják a fizikai állapotot. Mindeközben ezeket az aggodalmakat gyakran aluldiagnosztizálják és alulkezelik. A betegszervezetek ebben is hatékonyan segíthetnek az érintetteknek: a Magyar Rákellenes Liga 15 éve alapította a Túlélők klubját, és országszerte nyolcvan olyan klub működik, ahol a betegséget túlélők speciális egészségértés-oktatáshoz juthatnak, emellett az egészséges életmódot, a lelki egészséget támogató programokon vehetnek részt sorstársi közösségben.

Évente 70 ezer új daganatos megbetegedés van hazánkban és 32 ezerre tehető azok száma, akik életüket vesztik a betegség miatt. A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint világszerte évente 20 millió megbetegedést regisztrálnak, a betegek körülbelül fele épül csak fel a rákból. "A legfontosabb okok, amik miatt a daganatos betegségek kialakulnak, az az alkohol, a dohányzás és a túlzott testsúly, illetve a környezeti ártalmak. A környezeti ártalmak ellen nyilván társadalmi szinten tudunk tenni, az első háromban viszont azt gondolom, hogy az egyén szintjén is tudunk tenni" fogalmazott az ATV Híradónak Rozványi Balázs.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra