Őszinte szavak a tüdőrákról IV.

A korai stádiumban panaszmentes a beteg. Itt kell hangsúlyozni a sajnos sok esetben emberi jogokra hivatkozva megtagadott tüdőszűrés jelentőségét. A szűrésen kiemelt, panaszmentes betegek operálhatósága sokkal jobb, ezáltal jobbak a gyógyulás esélyei.

A korai stádiumban panaszmentes a beteg. Itt kell hangsúlyozni a sajnos sok esetben emberi jogokra hivatkozva megtagadott tüdőszűrés jelentőségét. A szűrésen kiemelt, panaszmentes betegek operálhatósága sokkal jobb, ezáltal jobbak a gyógyulás esélyei.

A köhögés tipikus, azonban régi dohányosoknál nem jellemző tünet. Ilyen esetekben a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet a betegségre. Az ismert, nedves, hurutos köhögést kínzó, száraz ingerköhögés váltja fel.

Orvosilag "szerencsésebb" eset, ha a köhögéssel vérköpés párosul, mely ijesztő tünet, így a beteget gyorsan orvoshoz küldi, aki pedig a szakorvosi hálózat felé irányítja. A visszatérő tüdőgyulladások, a fogyás, a mellkasi fájdalom, gyengeség, mind-mind olyan tünetek, amelyek fel kell, hogy hívják a figyelmet a betegségre. Nem köztudott, de reumatikus panaszok is jelentkezhetnek, melyek kivizsgálása során mellkasröntgent is végeznek, ezen pedig jól látszik, ha daganat van a tüdőben. A kéz ujjainak utolsó perce megduzzadhat, a körmök óraüveghez válhatnak hasonlóvá, ezt nevezik dobverőujjnak. Az előrehaladottabb betegség tünetei a rekedtség, a légszomj, a megnagyobbodott, fájdalmatlan nyirokcsomók a kulcscsont feletti árokban vagy a hónaljban. Már a súlyos tünetek közé tartoznak a karba, vállba sugárzó fájdalom, esetleg bénulás, előfordulhat a darabos étel nyelésének nehezítettsége, az egyik szemhéj csüggése. Ritkán, de előfordul, hogy a tüdőrák a véráram útján az agyba ad áttétet, melynek szintén jellegzetes tünetei vannak.

A hazai tüdőszűrő hálózat amely nemrégiben a megszüntetés fenyegetésével küszködött - az egyetlen igazán jól működő hazai rákszűrő csapat, és rendelkezik mindazokkal az eszközökkel, amelyek szükségesek a korai, tünetmentes tüdőrák felismeréséhez. Mi az oka annak, hogy mégsem sikerül a kb. 20 %-os felfedezési aránynál jobb eredményt elérni?

Nem hallgatható el a szűrési fegyelem hiánya, amelynek pontos okai csak találgathatók. Szerepet játszhat ebben az egészségügyi nevelés hiánya, vagy hibája. Kulturális és gazdasági okok sem hanyagolhatóak el. Nőne a fegyelem, ha a biztosító feltételként szabná meg a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételt, azaz e nélkül nem kötne biztosítást, nem adna "kártyát". A másik ok lehet a korábban említett emberi jog, amit nem akarok lebecsülni. Természetesen mindenkinek joga van elutasítani a szűrésen való megjelenést és már nem operálható stádiumban jelentkezni a betegséggel. Megjegyzem ugyanakkor, hogyha ezt egy tüdővészben szenvedő ember teszi, és közben embertársait fertőzi, akkor nagyon erősen vitatható ez a szabadságjog.

Amennyiben a betegség a középárnyék vagy a szív mögött kezdődik, nehezebb kiszűrni. Említettem, hogy sok esetben a daganat a hörgőben kezdődik, amíg azonban bizonyos méretet nem ér el, vagy nem okoz a tüdőben röntgenárnyékot adó légtelenséget vagy gyulladást, elnézhető egyik szűrésen. Végül a rák gyors terjedése is említhető, amikor két szűrővizsgálat között nő hatalmasat, és válik láthatóvá.

Ezekből a tényekből is kitűnik, hogy nekünk, akiknek szívügyünk az egészségügyi kultúra és felvilágosítás, még nagyon sok tennivalónk akad. Őszinte szavak a tüdőrákról I.

Őszinte szavak a tüdőrákról II.

Őszinte szavak a tüdőrákról III.

Őszinte szavak a tüdőrákról V.

Őszinte szavak a tüdőrákról VI.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció