Onkológiai szótár

Sorozatunkban áttekintjük az onkológia fontosabb szakkifejezéseit. Közérthető módon végigvesszük a gyógyszercsoportok, a szövettani paraméterek, a vizsgálómódszerek, a kórisme legfontosabb és leggyakrabban használt szakkifejezéseit.

Hazánk kis ország, így kevés területen mondható el, hogy a világ élvonalába tartozunk. Tény viszont, hogy Magyarország a `70-es évek óta világelső a lakosság számarányára vetített daganatos halálozások számában. Míg a daganatos eredetű halálozási arány a fejlett országokban csökkenő tendenciát mutat, addig hazánkban továbbra is emelkedik. Így elmondható, hogy a daganatos megbetegedés ma népbetegség Magyarországon. Hasonlóképpen előkelő helyet foglalunk el az alkoholos eredetű májbetegségek, az öngyilkosságok, a szív- és érrendszeri betegségek, stb. statisztikai "versenyében". Mindebből látható, hogy az olimpiai mozgalom alapeszméjét kifejező coubertini jelmondat, miszerint "Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos" bizonyos egészségügyi statisztikák szempontjából úgy módosítandó, hogy "nemhogy a győzelem, de a részvétel sem fontos".

Ma a daganatos beteg vagy hozzátartozói kevés helyen tudnak utánanézni, hogy a zárójelentésben szereplő egy-egy kifejezés mit is jelent valójában. Az orvos számára törvény írja elő a tájékoztatás kötelezettségét. A gyakorlatban azonban ez sokszor csak néhány perces, nem feltétlenül részletekbe menő, futtában lebonyolított beszélgetést jelent. Ilyen körülmények között még az átlagosan szorongó beteg is elfelejti az orvosnak feltenni szándékozott kérdéseinek legalább a felét. Ráadásul, a betegnek sok esetben írásban kell beleegyeznie különféle beavatkozásokba, kezelésekbe. Tapasztalataim szerint sok beteg jelentkezik daganatellenes kezelésekre úgy, hogy betegségeinek rosszindulatú természetével nincs tisztában. Erre a helyzetre van ugyan magyarázat (orvosok túlterheltsége, stb.), mentség azonban nincs. Egy "onkológiai szótár" - reményeim szerint - sok betegnek segíthet megtalálni a választ kérdéseire. IX. évf./ 4. szám.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: