Öngyilkosságra kényszeríti a rákos sejteket a koplalás

A kutatók szerint a rövid időszakokban alkalmazott koplalás segíthet a rák elleni harcban, és növeli a kezelések hatékonyságát.

A Science Translational Medicine című szaklapban megjelent kutatás azt mutatta, hogy a koplalás lassította a daganatok növekedését és terjedését, és kemoterápiával kombinálva bizonyos daganatokat meg is gyógyított. A szakértők azt remélik, hogy az eredmények hatékonyabb kezelések kifejlesztéséhez vezethetnek a rákkutatásban.

A kutatásból az derül ki, hogy a daganatos sejtek másképp reagálnak a koplalás okozta stresszre, mint a normál sejtek. Ahelyett, hogy a hibernáláshoz hasonló alvó állapotba kerülnének, a sejtek tovább növekednek és osztódnak, míg végül elpusztítják önmagukat.

A kutatást vezető Valter Longo, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora, elmondta, hogy a sejtek tulajdonképpen "öngyilkosságot" követnek el. A daganatos sejtek kompenzálni akarják minden olyan dolognak a hiányát, ami a koplalás után hiányzik a vérből, ám bármennyire is próbálják azonban pótolni, képtelenek rá.

Longo kutatócsoportja egerekben vizsgálta a koplalás különféle daganattípusokra gyakorolt hatását. A koplalás kemoterápia nélkül is lassította az emlőrák, a melanóma, az agydaganat és a neuroblastoma növekedését, de kemoterápiával kombinálva bizonyult a leghatékonyabbnak. A több rövid szakaszban alkalmazott koplalás kemoterápiával ötvözve a rendkívül agresszív daganatban szenvedők 20 százalékát, és az ugyanazon ráktípus korlátozottabb terjedésétől szenvedők 40 százalékát gyógyította meg. A csak kemoterápiával kezelt egerek közül egy sem maradt életben.

A kutatók már végeznek olyan kutatásokat, amelyek a koplalás hatását vizsgálják az emberekre, de csak több éves klinikai kísérletekkel lehet megerősíteni majd, hogy a daganatban szenvedő embereknek előnye származhat-e a kalóriamegvonásból. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy a koplalás nagyon veszélyes lehet olyan betegek esetében, akik amúgy is nagyon lefogytak, vagy cukorbetegségnek illetve más kockázati tényezőknek vannak kitéve. Egy előzetes kutatás eredményeit a tervek szerint idén júniusban teszik közzé az Amerikai Onkológus Társaság (ASCO) chicagói éves konferenciáján.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő