Néhány perc alatt kimutatható így a rák

Majdnem száz százalékos biztossággal felismerhetőek egyes daganattípusok egy új vérteszt segítségével. Az új eljárás a rákra utaló genetikai elváltozásokat követi nyomon.

A rák túlélési esélyeit jelentősen befolyásolja, hogy az orvosok mikor ismerik fel a daganatot és mikor kezdődhet meg annak kezelése. Kutatók régóta dolgoznak ezért olyan megoldásokon, amelyek hatékonyabbá és gyorsabbá tehetik a daganatszűrést. A napokban egy olyan vértesztet mutattak be, amely szinte száz százalékos hatékonysággal képes felismerni húsz vizsgált daganattípust.

Daganatok és áttétek: milyenek lehetnek az esélyeink? Ha egy daganat már áttétet adott, akkor komoly a baj - de nem mindegyik tumor esetében azonos mértékű. Kattintson a részletekért!

Gyorsan és pontosan kimutatja a rákot

A kutatók közel 3583 vérteszten próbálták ki az új eljárást, amely a rák okozta genetikai elváltozásokat képes felismerni. A vérminták közül 1530 daganatos betegektől származik, akik húszféle daganattípusban szenvedtek, többek között hasnyálmirigy-, petefészek-, vastagbél,- és emlőrákban. A 2053 másik mintát egészséges embertől vették.

Az új vérteszttel hatékonyan felismerhetőek bizonyos daganatok. Fotó: iStock
Az új vérteszttel hatékonyan felismerhetőek bizonyos daganatok. Fotó: iStock

A teszt minták 99,4 százalékában helyesen felismerte a daganatra utaló nyomokat, csupán 0,6 százalékuknál tévedett. Más, magas halálozási arányú ráktípusokat is viszonylag nagy pontossággal, 76 százalékban képes volt felismerni. A korai, első stádiumú daganatokat még ez a teszt is csupán 32 százalékát tudta felismerni, a kutatók szerint azonban már a legkisebb arányú jelzés is emberek ezreinek életét mentheti meg. A teszt ugyanis egy egyszerű vérvételt követően, gyorsan elvégezhető, ami jelentősen felgyorsíthatja a szűrés folyamatát.

A korai felismerés bizonyos daganattípusoknál kiemelt jelentőségű. Azoknál a nőknél például, akiknél korai stádiumban felfedezték és kezelték az emlődaganatot, 90 százalék feletti az ötéves túlélés esélye. Negyedik stádiumú emlődaganat esetén viszont csupán a nők 15 százaléka él a diagnózist követő ötödik évben.

Forrás: Daily Mail

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció