Mi a különbség a rák- és a HPV-szűrés között?

Manapság nagyon sokat hallhatunk a HPV okozta rosszindulatú elváltozásokról és a rákszűrés fontosságáról. Kevésbé tudjuk azonban, hogy mi a különbség a két szűrés között.

Hogyan történik a rákszűrés?

A méhnyakrák-szűrést, más néven Pap-tesztet az 1940-es években fejlesztette ki egy görög orvos, George Papanicolau. A vizsgálatnak köszönhetően sikerült visszaszorítani a méhnyakrákos esetek számát, ezért a szűrést ma már világszerte alkalmazzák. A rákszűrés során a méhnyak sejtjeit vizsgálják. A levett hámsejtekből kimutathatóak az esetleges gyulladások, fertőzések, rákos elváltozások. A Pap-teszt rendkívüli pontossággal képes meghatározni a méhnyakrák kezdeti stádiumát, így sokszor életet ment.

Mikor ellenőriztette utoljára a látását? Milyen gyakran fordul meg fogorvosnál? És a laborleletekkel minden rendben van? Ha a kérdésekre csak hosszas fejtörés után jött válasz, ideje komolyabban vennie a szűrővizsgálatokat - mert a megelőzés mindig kifizetődőbb! Nézzük, melyek a legfontosabb szűrővizsgálatok!

Rákszűrés során egy kacsának nevezett eszközt helyeznek a hüvelybe, amelynek segítségével láthatóvá válik a méhszáj.

A komplett rákszűrésnek az úgynevezett kolposzkópia is része, ebben az esetben az orvos különböző elváltozásokat keresve egy mikroszkóphoz hasonló eszközön keresztül tekinti meg a méhnyak hámját. Ezt követi a tényleges mintavétel, a nőgyógyász ekkor egy kefeszerű mintavételi eszközzel hámsejteket vesz, a kész kenetet pedig elküldi tenyésztésre. A teljes vizsgálat néhány percet vesz igénybe, többnyire fájdalommentes, és a legrosszabb esetben is csak enyhe rózsaszínes folyás követi.

Ha egyéb panasz nincs is, évente egyszer érdemes felkeresni nőgyógyászunkat rákszűrés céljából, HPV hpv-szűrés rákszűrés citológia rákos megbetegedések
Ha egyéb panasz nincs is, évente egyszer érdemes felkeresni nőgyógyászunkat rákszűrés céljából.

Mit takar a citológiai lelet?

A citológiai eredményre körülbelül 1-4 hetet kell várni. A leleten legtöbbször jelzik, hogy értékelhető volt-e a levett kenet, ha nem, annak okát fel kell tüntetni. Az úgynevezett "P-szám" jelzi a citológia eredményét: egészséges, szűz lányok és nők esetén a legtöbbször P1 az eredmény, szexuálisan aktív nők esetén pedig P2. Ezek negatív leletnek számítanak, ilyen eredménnyel elegendő egy év múlva megismételni a vizsgálatot. A P3-as eredmény azonban gyulladásra, fertőzésre vagy a rák kezdeti stádiumára utalhat, amelyet CIN felirattal jeleznek a leleten. A protokoll szerint ilyenkor gyulladáscsökkentő készítmények használata után meg kell ismételni a vizsgálatot - amennyiben ezután is P3 vagy rosszabb az eredmény, úgy további vizsgálatra, szövettanra is szükség lehet.

A P4-es és P5-ös eredmény egyértelműen rosszindulatú sejteket jelöl, ekkor tisztázni kell a daganat elhelyezkedését, stádiumát, valamint a kezelési lehetőségeket. A méhnyakrák kezdeti stádiumban kiválóan gyógyítható, az esélyek azonban az idő előrehaladtával romlanak, így rendkívül fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra.

Hogyan történik a HPV-szűrés?

A citológiai vizsgálat során a HPV-szűrést nem végzik el automatikusan, hanem a levett kenetmintából kérhető. A HPV-teszt a vírus genetikai anyagát, DNS-ét azonosítja a sejtekben, amelyet olyan mennyiségűre sokszorosítanak, hogy könnyen felismerhető legyen. A PCR (Polymerase Chain Reaction) vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, már egészen kis vírusmennyiség esetén is képes kimutatni a HPV-t, valamint meghatározni pontos típusát.

A HPV típusának meghatározásával nyomon követhető, hogy ugyanazon vírus tartós jelenlétéről van-e szó, és mekkora kockázatot jelent. A nők immunrendszere többnyire körülbelül 6-15 hónap alatt képes legyőzni a fertőzést, ezért a pozitív eredményt követően érdemes a szűrést 3-6 hónappal később megismételni, főként, ha a citológiai szűrés is elváltozást mutatott.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: