Méhnyakrák: a legfontosabb kérdések

A méhnyakrák a második leggyakoribb nőket érintő rosszindulatú daganat. Magyarországon évente körülbelül 1500 új megbetegedéssel kell számolni. Épp ezért érthető, hogy rengeteg kérdés fogalmazódik meg a betegben.

Méhnyakrák alatt a szövetekbe behatoló (invazív) daganatot értjük. A méhnyakrák döntő többsége laphámrák, és csak az esetek csekély hányadában fordulhat elő mirigyrák. A Mályvavirág Alapítvány jóvoltából összeszedtük azokat a leggyakoribb kérdéseket, amelyek a legtöbb betegben felmerülnek.

Örökölhetjük-e a méhnyakrákot?

A méhnyakrákos betegek néhány százalékánál játszik szerepet az öröklődés a daganat kialakulásában. Ezekben az esetekben sem a betegség, inkább a rosszindulatú betegségre való nagyobb hajlam örökölhető. A méhnyakrák kialakulásában bizonyos HPV (human papilloma virus) törzseknek van kiemelt szerepe, ami ellen ma már védőoltással is lehet védekezni.

Mit tehetek, hogy válaszokat kapjak az orvosomtól?

Sajnos általános tapasztalat, hogy a napi ellátásban a betegek nagy része úgy érzi, nem kap elegendő időt és figyelmet orvosától. Ez nem csak a beteg, de az orvos számára is nagyon frusztráló. Hiába szeretne segíteni a betegének, ha az látszólag nem tudja, mit kérdezzen.

Sokszor pedig tényleg nincs idő hosszas magyarázatokra. Legegyszerűbben azzal segíthetünk ezen a helyzeten, ha egy kis jegyzetfüzetbe felírjuk két vizit között a felmerülő kérdéseket, és megjelöljük a három legfontosabbat. Így azonnal választ kaphatunk a legelégetőbb kérdésekre, és a következő vizit alkalmával feltehetjük a következőket.

Hasznos lehet ezen kívül még az is, ha összegyűjtjük a rendelőben található betegtájékoztatókat és azokból is informálódunk. Az internetes honlapok között már nagyobb óvatossággal érdemes válogatni, mert nagyon sok valótlan információt tartalmazhatnak. Keressük meg azokat a honlapokat, amelyek készítésében orvosok is közreműködnek, így az ott található információk hitelesek.

A méhnyakrákos beteg gyógyulásában sokat segíthetnek a sorstársak
A méhnyakrákos beteg gyógyulásában sokat segíthetnek a sorstársak

Nem kapok egyértelmű válaszokat a kilátásaimról. Mi az oka?

A betegség kilátásaival kapcsolatos számok átlagértékek, sok beteg adatait feldolgozó statisztikákból születnek, nem adnak pontos előrejelzést egy-egy beteg kilátásaira vonatkozóan. Tehát lehetetlen előre megjósolni, hogy pontosan mi várható egy adott beteg esetében, így etikátlan lenne kezelőorvosának bármilyen jóslásba bocsátkoznia.

Méhnyakrákos betegként mit kaphatok egy betegklubban, sorstársközösségben?

Az Európában is egyre népszerűbbé és ismertebbé váló betegklubok nagyon fontos szerepet játszhatnak a daganatos betegek életében. Az ember alapvetően társas lény - még akkor is, ha egy-egy nehéz helyzetben legszívesebben kimenekülne a világból. Ezért a betegek számára megnyugtató érzést jelent a sorstársközösség, kevésbé érzik magukat kirekesztve, egyedül. Sok hasznos információval könnyítik meg a klubok a betegek mindennapi életét, valamint a kezelés elviselését és a betegséggel való együttélést is.

Hogyan alakulhatnak ki a méhnyakrák áttétjei?

A méhnyakrák áttétjei jellemzően akkor alakulnak ki, ha a daganatos sejtek bekerülnek a nyirokkeringésbe, és bejutnak a nyirokcsomókba, esetleg távolabbi szervekbe is. A tumorsejtek a közelben található szervekre is ráterjedhetnek, leggyakrabban a húgyhólyagot és a végbelet veszélyeztethetik.

Ha többet szeretne megtudni, vagy segítségre van szüksége, keresse nyugodtan a Mályvavirág Alapítványt!

Lehet-e még gyerekem?

Ez attól függ, mennyire korai stádiumban fedezték fel a daganatot és milyen kezelést kapott a beteg. Ezt a kérdés minden esetben a kezelőorvossal kell megbeszélni.

Fenyeget-e egy második daganat kialakulása?

Amennyiben kemoterápiás kezelést vagy besugárzást kaptunk valamivel nagyobb esélyünk van arra, hogy egy második daganatos betegség alakuljon ki a következő évtizedekben. Emiatt azonban nem érdemes aggódni: rendszeres kontroll és szűrővizsgálatokkal minden baj idejében felfedezhető, és kezelhető.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)