Meghalni - figyelmetlenségből?

Kiss Éva

Kevés olyan daganatos betegség van, amely rendszeres ellenőrzéssel időben felismerhető és maradéktalanul gyógyítható lenne. Ilyen a HPV vírus által okozott méhnyakrák.

Mit kell tudni a méhnyakrákról?

Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganatát. Magyarországon évente közel 1200 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak, akiknek többsége korábban soha nem vett részt szűrésen. Az esetek többsége 30-40 éves korban jelentkezik. A méhnyakrák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki, évente mintegy félezer nő halálát okozza. A méhnyakrák legtöbbször tünetmentes, panaszokat már csak előrehaladott állapotban okoz. A daganatos szövet törékeny, legfontosabb tünete tehát a főként közösüléskor jelentkező "kontaktvérzés". A kezelhetőség és a diagnózis alapján szokás még befelé terjedő és kifelé burjánzó formákra osztani. Ez utóbbit természetesen könnyebb felismerni és gyógyítani is. A méhnyakrák az esetek 99 százalékában laphámrák és csak 1 százalékában fordul elő mirigyrák. A méhnyakrák mindig a laphám-mirigyhám határáról indul ki.
A stádiumai a következők: 0 stádium: csak a hámra lokalizálódó "in situ" rák. I. stádium: a daganat csak a nyakcsatornára lokalizálódik. II. stádium: a daganat átlépi a nyakcsatorna határait, és ráterjed a hüvelyre vagy a méhet körülvevő kötőszövetekre. III. stádium: a daganat eléri a medencefalat, ráterjed a hüvely alsó harmadára is. IV. stádium: a daganat ráterjed a hólyagra és/vagy a végbélre. Leghamarabb a kismedencei nyirokcsomókba ad áttéteket. Az egész kismedencét kitöltő rák szétroncsolja a hólyagot, a vizeletelvezető rendszert, a széteső szövetek nyomán csatornák - sipolyok vagy fisztulák - keletkeznek a hólyag és a hüvely, illetve a végbél és a hüvely között. Ilyenkor már távoli szervekben is vannak áttétek. A halál leggyakoribb oka a veseelégtelenség, vesegyulladás, szepszis.

HPV fertőzés a háttérben

A méhnyakrák kockázata a szexuális partnerek számával egyenes arányban nő, mivel a betegség kiváltó okának a szexuális úton terjedő humán papillómavírust (HPV) tartják. A legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik már fiatal korban elkezdték a nemi életet, gyakran váltogatják szexuális partnereiket, illetve a többször szültek (méhszáj szülési sérülése okán). Fontos szerepet játszik a dohányzás, mely során a lokális keringés-elégtelenség gyengíti a HPV fertőzésre adott immunválaszt. További tényező lehet a hormon tabletták szedése, HIV fertőzés, a szexuális higiéné hiánya és a vesetranszplantációs állapotok.
A daganat kialakulásához vezető legveszélyesebb tényező a HPV. A HPV vírus több módon is terjedhet, de a méhnyakrák kialakulásának szempontjából fontos ún. genitális HPV típusait szexuális úton adják át. Éppen ezért mindenki veszélyeztetett, aki szexuálisan aktív, férfiak és nők egyaránt fertőződhetnek és fertőzhetnek. A HPV vírus nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet. A HPV-nek közel 100 típusát ismerjük, melyből 50 típus terjed nemi úton. A nemi úton terjedő HPV típusait rákkeltő képességük szerint két csoportra osztják, eszerint van magas- és alacsony kockázatú csoportja. Léteznek a vírusnak olyan típusai is, amelyekről jelenleg még nem tudjuk, mekkora eséllyel okoznak rákot, ha okoznak egyáltalán.

A HPV egyes típusai (főként a magas kockázatú típusok pl. HPV 16, 18) a méhnyakrák kialakulásáért felelősek, míg más típusai (elsősorban az alacsony kockázatúak pl. HPV 6, 11) a nemi szerveken megjelenő szemölcsszerű elváltozások, más néven condylomák kialakulását okozzák. Tartós fertőzöttség során - legyen szó bármelyik típusról is - a HPV kóros sejtelváltozást okozhat. Fontos tudni, hogy a HPV fertőzés nem egyenlő a rákkal, annak kialakulásához többéves fertőzöttségre van szükség. Az államilag finanszírozott méhnyakrák-szűréssel (citológiai vizsgálat) egyidejűleg elvégzett rendszeres HPV vizsgálat információt ad a tartós HPV fertőzöttségről. A HPV típusának meghatározásával követni lehet, hogy ugyanazon típus tartós jelenlétéről van-e szó, mely nagyobb kockázatot jelenthet. Ebben az esetben a citológiai elváltozást is figyelembe véve dönt az orvos a teendőkről. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a méhnyakrák kialakulását megelőző stádiumban sikerüljön diagnosztizálni az elváltozásokat. A HPV tipizálás tehát jelentősen javítja a jelenleg elterjedt citológiai méhnyakrákszűrés hatékonyságát.

A korai felismerés a gyógyulást jelentheti

A méhnyakrák "0" stádiumánál a kóros sejtek csak a hámban találhatók. Ezt az állapotot a zárójelentésen a CIN rövidítés jelzi, ami annyit tesz; cervikális intraepiteliális neoplázia. A méhnyakrák megelőzésének célja lényegében a CIN korai felismerése. A korai stádiumú rákok méheltávolítással is meggyógyíthatók. Súlyosabb esetekben a műtét előtt és után sugárkezeléssel vagy sejtosztódást gátló gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) lehet gyógyulást elérni. Tudjuk, hogy a méhnyakrákot elsősorban a HPV vírus okozza, ezért a citológiai vizsgálattal együtt elvégzett HPV teszttel szinte teljes biztonsággal megállapítható a betegség jelenléte és jövőbeli kialakulásának kockázata.

Fontos tudni, hogy önmagában egy pozitív HPV teszt még nem jelent rákos megbetegedést, hiszen a nők körülbelül 80 százaléka találkozik élete során ezzel a vírussal és többnyire az immunrendszere legyőzi: meggyógyul anélkül, hogy a vírusfertőzésről tudomása lenne. A nőgyógyászati, a citológiai illetve HPV-vizsgálat jelentőségét fokozza, hogy sem a humán-papillóma vírusfertőzésnek, sem a méhnyakráknak nincsenek igazán jellegzetes tünetei, az időbeni, korai felismerésre így leginkább csak a szűrővizsgálat adhat módot. Azok a tünetek, amelyek mégis utalhatnak a fertőzöttségre, például a viszketés, a közösüléskor bekövetkező vérzés, fájdalom, elváltozások stb., más betegségek tünetei is lehetnek, úgyhogy a legnagyobb biztonságot nyújtó rendszeres nőgyógyászati vizsgálat mindenképpen indokolt.

HPV vizsgálat

Magyarországon a méhnyakszűrés szervezett programon keresztül történik a 25-65 éves korosztály számára, de az orvosok a programtól függetlenül is elvégzik a vizsgálatokat, ha ezt indokoltnak tartják. A HPV vizsgálathoz szükséges mintavétel a megszokott nőgyógyászati vizsgálat keretében történik. A citológiai vizsgálathoz hasonlóan egy apró kefe segítségével a méhnyakról vesznek mintát. Itt nincsenek idegvégződések, ezért a művelet fájdalommentes. Az így levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassák az esetleges HPV fertőzöttséget. A citológiai vizsgálat során jelenleg nem szűrnek automatikusan HPV-re, annak kimutatására külön vizsgálatra van szükség, mely a méhnyakrák-szűrés során levett mintából is kérhető.

A mai legfejlettebb technológia a HPV kimutatására az úgynevezett PCR módszer. Ez a vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, tehát már egészen kis vírusmennyiség esetén is ki tudja mutatni a HPV-t, valamint meghatározni annak pontos típusát. Leegyszerűsítve: a PCR vizsgálat során a vírusra jellemző DNS részt keresnek a mintában, melyet enzim segítségével olyan mennyiségűre sokszorosítanak, hogy könnyen felismerhető legyen. Ez a módszer alkalmas a még tünetmentes HPV vírusfertőzés kimutatására is.

A HPV vizsgálat elvégzését csak bizonyos feltételek mellett támogatja a társadalombiztosítás. Ha két egymást követő citológiai kenetvizsgálat során P3-as jelzésű a lelet, akkor a sejtek elváltozásai HPV fertőzés gyanúját vethetik fel - ilyen esetekben a HPV vizsgálat ingyenes. A kolposzkópos vizsgálat csak az előrehaladt fertőzés és szemölcsszerű tünetek észrevételére alkalmas. Ennek során a nőgyógyász optikai eszköz segítséggel 20-szoros nagyítással nézi meg a méhnyakon található esetleges elváltozásokat.

Megelőzésre is van lehetőség

Sajnos jelenleg a HPV fertőzés kezelésére nem áll rendelkezésünkre gyógyszer. Immunerősítő készítmények segítségével a szervezet ellenálló képessége növelhető, mely segít a vírusfertőzés leküzdésében. A méhnyak elváltozások kezelését a citológiai és szövettani vizsgálatok eredményei határozzák meg.

A méhnyakrákos megbetegedések 70%-ban szerepet játszó két HPV típus (HPV 16, 18) ellen vakcinákat fejlesztettek ki, melyek közül az egyik további két HPV típus (HPV 6, 11) ellen is véd, melyek elsősorban a szemölcsök (condylomák) kialakulását okozzák. A vakcina nem véd 100 százalékosan a méhnyakrák kialakulása ellen, hiszen a HPV egyéb típusai is okozhatnak megbetegedést. A vakcinát 9 -26 év között korosztálynak javasolják. Hangsúlyozni kell, hogy a védőoltás nem helyettesítheti a rendszeres méhnyakrák-szűrést, hiszen a betegség kialakulásában további típusok is szerepet játszanak. A rákos elváltozás esélye csökken, de nem szűnik meg! Bevezetését követően a védőoltás tekinthető majd a leghatékonyabb prevenciónak, azonban csak szűréssel együtt védhető ki az esetleges fertőzés nyomán kialakuló megbetegedés. A vakcina magyarországi bevezetésének egyelőre nincs konkrét időpontja.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északkeleten erősen felhős, néhol esős idő várható, az ország más részein közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag