Magyar szoftver veszi fel a harcot a rákkal

Világsiker lett az a magyar fejlesztésű szoftver, amely a daganatos betegségek mögött álló genetikai elváltozásokat kutatja fel.

Hatszáz gén közel hatmillió mutációja okozhat daganatos megbetegedéseket az emberi szervezetben. Hogy pontosan mely génhibák felelősek a betegségért, az a terápia módját és sikerét is alapvetően befolyásolja. Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója és csapata a világ egyik legsikeresebb módszerét fejlesztette ki, amely már nemzetközi szinten is komoly ismertséget szerzett - írja a 168ora.hu.

Kísérleti gyógyszerek a rákgyógyításban: kiknek segít? A rákterápiában olyan kísérleti gyógyszereket is használnak, amelyek szélesebb körben még nem elérhetők. Mit tudnak és kiknek jelenthetnek segítséget az efféle készítmények, illetve ki kerülhet be azokba a programokba, amelyekben ezeket alkalmazzák? Kattintson a részletekért!

Magyar szoftver segít kiválasztani a megfelelő kezelést

Peták István csapatával nemrég tért vissza Bangkokból, ahol amerikai onkológusok tartottak konferenciát. A rendezvényen nagy hangsúlyt helyeztek az új technológiák bemutatására is, hiszen ma már az orvosok nemcsak gyógyszerekkel gyógyítják a betegeiket, hanem használnak szoftvereket, mesterséges intelligenciát és robotokat is - magyarázta a lapnak a tudományos igazgató. A konferenciát Áttörés címmel rendezték meg, amely a precíziós orvoslásban tett komoly lépésekre utalt. Az egyik ilyen áttörés éppen a magyar csapat munkájához kötődik.

A kezelés kiválasztásában, így a gyógyulásban is segíthet a magyar fejlesztés. Fotó: iStock
A kezelés kiválasztásában, így a gyógyulásban is segíthet a magyar fejlesztés. Fotó: iStock

"Az elmúlt években kifejlesztettünk egy orvosi döntéstámogató szoftvert, ami szintén új kategóriának számít, hiszen a szoftver mint gyógyító eszköz új fogalom az orvoslásban. Ezt a fejlesztésünket vittük ki Bangkokba, ahol az ASCO alapítványának a különdíjaként támogatásban is részesültünk. Ez a szoftver képes a beteg daganatának egyedi biológiai, genetikai háttere alapján kiválasztani a 125 célzott gyógyszerből azokat, amelyek a legindokoltabbak több ezer tudományos bizonyíték alapján" - mondta el Peták István. A tudományos igazgató szerint a fejlesztésük egy jól látható tendenciába illeszthető be, ugyanis világszerte egyre több orvosi szoftvert használnak a diagnosztikai vizsgálatoknál és terápiás döntéseknél.

A program segítségével elkészíthetik a beteg molekuláris profilvizsgálatát, annak szoftveres elemzését, és az eredményekről összefoglalót írnak. Ennek segítségével a kezelőorvos kialakítja a személyre szabott terápiás tervet, és a genetikai mutáció alapján a leghatékonyabb kezelést is kiválaszthatja. A döntéstámogató szoftverről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő