Kísérleti gyógyszerekhez juthatnak a hazai betegek

Eddig még nem törzskönyvezett, kísérleti gyógyszerekhez is hozzájuthatnak a hazai páciensek. Új reményt jelenthet ez a végstádiumban lévő, daganatos betegeknek.

Eddig még nem törzskönyvezett, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon már túlesett orvosságokhoz is hozzájuthatnak ezentúl a magyar betegek - hívta fel a figyelmet a Népszabadság.
A lap szerint az Európai Unióban már 12 éve van lehetőség ilyen típusú gyógyszerek felhasználására, elsősorban súlyos daganatos, illetve ritka betegségek kezelésére. Magyarországon tavaly alakították ki a kísérleti gyógyszerek felhasználásának jogszabályi hátterét, a napokban pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is nyilvánosságra hozta honlapján, hogy kik és milyen módon igényelhetik meg ezeket a kísérleti terápiákat. Szintén itt tekinthető meg a speciális orvosságok folyamatosan bővülő listája.

A 2005. évi XCV. törvény módosítása értelmében a forgalomba hozatali engedéllyel még nem rendelkező gyógyszert az OGYÉI engedélyével lehet bizonyos betegeknek adni. Külföldön compassionate use-ként, vagyis "együttérző felhasználásként" nevezik ezt a fajta kísérleti gyógyszeradagolást, amely elsősorban a végstádiumban lévő daganatos megbetegedésekben, illetve a ritka betegségben szenvedők számára szolgálhat új reménnyel.

A kísérleti gyógyszerek új reményt adhatnak a végstádiumban lévő, daganatos betegeknek

A kísérleti gyógyszerek új reményt adhatnak a végstádiumban lévő, daganatos betegeknek

Felhasználásuk persze szigorú szabályokhoz kötött: csupán azok a gyógyszerek kerülhetnek fel a listára, melyek legalább II. fázisú klinikai vizsgálatokon estek át - vagy a vizsgálatok folyamatban vannak - Magyarországon, illetve a hazai szabályozással egyenértékű, más országban. Szintén felhasználható a készítmény, ha az jelenleg forgalomba hozatali engedélyezési eljárás alatt áll. A páciens akkor részesülhet ezekből a kísérleti gyógyszerekből, ha az életet veszélyeztető, vagy maradandó károsodást okozó betegségben szenved, kezelése pedig nem lehetséges a már engedélyezett gyógyszerekkel, illetve klinikai vizsgálatba sem vonható be. Szükséges a beteg hozzájárulása a kezelés indításához, akit előtte tájékoztatni kell a lehetséges mellékhatásokról és a kísérleti gyógyszerek alkalmazásában rejlő rizikóról. Magának a gyógyszergyártónak is szavatolni kell továbbá, hogy a készítményt térítésmentesen bocsájtja rendelkezésre a kezelés teljes időtartama alatt, és garantálja annak minőségét is.

Az engedélyeztetésért a kezelőorvosnak kell kérelmet benyújtania az OGYÉI felé, melyben leírja az eddigi kezelés menetét és külön indokolni kell a gyógyszer szükségességét a beteg számára. A kérelem beérkezésétől számított 21 napon belül elbírálhatják, hogy a páciensnek engedélyezik-e a kísérleti terápiák egyikét, sürgős esetekben soron kívül is dönthetnek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag