Karzsibbadás jelezte az agydaganatot a fiatal lánynál

Elzsibbadt, bizsergő karral ébredni? Nem feltétlenül gondolnák a legrosszabbra. Pedig a furcsa tünet súlyos betegséget, akár agydaganatot is jelezhet. Betegtörténet.

Az óvodapedagógusként dolgozó Danielle története 2020-ban, egy szokványosnak tűnő októberi reggelen kezdődött - írja a Prevention. Az akkor 24 éves lányt az ébresztőóra csörgése keltette. Oda akart nyúlni, hogy kikapcsolja, de olyan nehéz volt a karja, hogy nem tudta befejezni a mozdulatot, és véletlenül arcon ütötte magát. Alig érezte a karját, mintha teljesen elzsibbadt volna. Ekkor még nem aggódott túlságosan, úgy gondolta, biztosan csak elfeküdte. A zsibbadás és az azzal járó bizsergés azonban a következő hetekben sem múlt el.

A lány senkinek sem szólt arról, mit tapasztal. Mivel hajlamos a hipochondriára, nem akarta, hogy a környezete azt higgye, megint "beképzel" magának valamilyen nem létező betegséget. Majd körülbelül egy hónappal a karzsibbadás, -bizsergés megjelenése után kezdett el jobban nyugtalankodni az állapota miatt. Egyik nap ugyanis a munkahelyén mindent leejtett, amit megfogott, néhány óra múlva pedig már a beszéde is érthetetlenné vált. Végül a szüleivel közösen úgy döntöttek, bejelentkezik egy neurológushoz.

Karzsibbadás jelezte az agydaganatot a fiatal lánynál.
Karzsibbadás jelezte az agydaganatot a fiatal lánynál. A fotó illusztráció. Forrás: Getty Images

A diagnózis: agydaganat

A szakember, miután alaposan kikérdezte Danielle-t az állapotáról, koponya MR-vizsgálatot rendelt el. Pár nappal később kiderült, hogy egy kisméretű tumor (Cavernous Angioma - CCM) van a lány agyában, amely bevérzett, irritációt okozva ezzel az agyban (ez magyarázza a neurológiai tüneteket). A neurológus azt mondta, mivel az ilyen típusú daganatok általában nem véreznek be újra, egyelőre nincs más teendő, mint hogy szoros kontroll alatt tartsák a tumort.

2021 áprilisában aztán egyik éjszaka iszonyatosan erős migrén tört rá a lányra, akinek azonnal eszébe jutott, hogy valószínűleg ismét bevérzett a daganat. Újabb MR-vizsgálat következett, az eredmények szerint pedig a vérzés mellett a tumor mérete is megduplázódott. Konzultált egy idegsebésszel, aki műtétet javasolt.

Hosszú műtét, embert próbáló felépülés

A női hormonháztartás igen érzékeny rendszer, sok külső és belső tényező felboríthatja az egyensúlyát. Ám arra valószínűleg legrosszabb rémálmunkban sem gondolnánk, hogy a menstruációs zavarok mögött agytumor állhat. Egy 27 éves amerikai nővel viszont ez történt.

A lány júliusban kraniotómián esett át (koponyaműtét, a koponyalékeléssel eltávolított csontlemez viszszahelyezésével). A műtét előtt elvégeztek rajta még egy MRI-t, amely világosan megmutatta, hogy a legutolsó vizsgálat óta a daganat mérete megháromszorozódott. Az idegsebész, akivel korábban konzultált, és aki a műtétet is végezte, elmondta Danielle-nek: ha úgy döntöttek volna, hogy nem távolítják el a daganatot, olyan súlyos vérzés alakulhatott volna ki, amely akár halálos is lehetett volna.

A beavatkozás hat órán át tartott, de minden a legnagyobb rendben ment. A felépülés azonban hosszadalmas és embert próbáló volt. A lány a műtét után szembesült azzal, hogy nem tud beszélni. Bár az orvosa megnyugtatta, hogy ez csak átmeneti, rengeteg nehézséget okozott neki, hogy nem volt képes szavakkal kifejezni magát. Emellett szinte minden hétköznapi dologban segítségre szorult: a zuhanyzásban, az öltözésben, a gyógyszerek beszedésében.

A megpróbáltatások ellenére ma már szerencsére jól van. Beszédkészsége visszatért, segítség nélkül jár, eszik, dolgozik. Kontrollvizsgálatra évente egyszer kell mennie. Mint mondja, végre úgy éli az életét, ahogyan azt normális esetben tenné - és ennél jobb érzés jelenleg nincs a számára.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: