Ismerje fel időben! - Méhnyakrák

A méhnyakrák nagyon sokáig tünet- és panaszmentes, az időben történő felismerés orvosi feladat. Feltétele, hogy a fogamzóképes nők 25-50 éves kor között - ha egyéb körülmények nem indokolnak gyakoribb vizsgálatot - 3 évenként jelenjenek meg a rákszűrésen.

A méhnyak daganatos szövete törékeny, a betegség legfontosabb tünete tehát a főként közösüléskor jelentkező, úgynevezett "kontaktvérzés".

Szűrés és megelőzés

A gyakori partnerváltás nagy esélyt teremt a különböző, gyulladásokat és idővel rákos elfajulást előidéző kórokozókkal történő fertőződésre, így megelőzésként a hűséges, monogám partnerkapcsolatot lehet a nőknek ajánlani.

Orvosilag a legfontosabb a rendszeres rákszűrő vizsgálat. A vizsgálat lényege, hogy a méhszájból vattatamponnal vagy speciálisan erre kifejlesztett eszközzel kenetet vesznek. A kenetet vegyszerrel fixálják, majd sejttani vizsgálatra küldik. A vizsgálat elengedhetetlen része a méhszáj kolposzkópnak nevezett speciális mikroszkóppal való megtekintése. A vizsgálat érzékenységére jellemző, hogy az első pozitív lelet sok évvel megelőzi a valódi daganat kialakulását. Találati pontossága, vagyis a felismerés 98%-os valószínűségű. A rákszűrő vizsgálat eredményét legtöbbször egy betűvel és egy számmal adják meg. A P1 és P2 lelet kvázi kizárja még a kezdődő rosszindulatú folyamatot is. A P3 citológiailag nem azonosítható betegségre utal. Ilyenkor a daganat lehetőségét antibiotikus kezelést követő újabb citológiai vizsgálattal lehet kizárni vagy valószínűsíteni.

Az előrehaladott rák tünetei

Nem szabad tehát megvárni, míg komolyabb, előrehaladott rákot jelző tünetek jelentkeznek. A bőséges folyás és vérzés, később a kismedencei idegek nyomása miatt jelentkező fájdalmak, mélyvénás trombózis, vizelési és székelési panaszok már a méhen kívüli szervek érintettségét jelzik.

Szintén később jelentkeznek a rákos megbetegedésekre jellemző kóros fogyás, vérszegénység, tartós hőemelkedés vagy láz, különböző fájdalmak.

A témáról bővebben a "Daganos betegségek" című rovatunkban olvashat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: