Így még nem gyógyították a rákot

Először alkalmazták a CRISPR genomszerkesztési módszert daganatos betegségek ellen az Egyesült Államokban. A genetikai olló biztonságosnak tűnik, de túl korai megítélni, hogy javítani fogja-e a három érintett beteg túlélési esélyét - közölték a Pennsylvaniai Egyetem kutatói.

Az orvosok a betegek véréből kiszűrték azimmunrendszerT-sejtjeit, majd genetikailag úgy módosították ezeket, hogy felismerjék a rákos sejteket és felvegyék ellenük a harcot. A beavatkozás minimális és kezelhető mellékhatásokkal járt.

génszerkeszték, genetikai olló, génmódosítás, rák gyógyítása, túlélési esély, daganatos betegség,
Ez a legkomplikáltabb genetikai sejtszerkesztés, amelyet eddig megpróbáltak. Fotó: iStock

Biztonságosnak tűnik az eljárás

Két betegnél myeloma multiplexet, az immunrendszer plazmasejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedését kezelték, a harmadik páciens pedig kötőszövetben lévő szarkómában szenvedett. A hagyományos eljárások mindhármuknál eredménytelennek bizonyultak. A genomszerkesztés során kitöröltek három gént, amelyek akadályozták a T-sejtek képességét, hogy támadásba induljanak a betegség ellen, és egy új, negyedik génnel is segítették a T-sejteket feladatuk ellátásában.

Legyőzhetők a rejtőzködő rákos sejtek - részletek itt!

"Ez a legkomplikáltabb genetikai sejtszerkesztés, amelyet eddig megpróbáltak. A beavatkozás bizonyítja, hogy biztonságosan lehet génszerkesztést végezni ezeken a sejteken" - mondta Edward Stadtmauer, a philadelphiai székhelyű intézmény kutatója. Eddig a sejtek életképesek maradtak és szaporodnak - tette hozzá.

Két-három hónap után az egyik daganatos beteg állapota súlyosbodott, egy másiké stabil maradt. A harmadik betegnél pedig csak a közelmúltban végezték el a beavatkozást, ezért még nem tudni, miként reagál a szervezete. A kutatók azt tervezik, hogy 15 további betegen végzik el a beavatkozást, hogy vizsgálni tudják annak biztonságosságát és hatékonyságát.

Forradalmi technológia

A génszerkesztés a DNS maradandó megváltoztatásának eszköze. Célja, hogy egy betegség alapvető okait támadják meg. Az új tanulmány azonban nem a DNS megváltoztatását célozza meg a beteg szervezetében, hanem annak kiemelését, megváltoztatását és visszavitelét a beteg sejtjeibe, amelyeket ezáltal extraerővel ruháznak fel a daganatok elleni harcra.

Kínai kutatók egyébként már kipróbálták a génszerkesztési technológiát daganatos betegek esetében, de ez az első eset, hogy az ázsiai országon kívül alkalmazták a genomszerkesztés ezen technológiáját. Ez az eljárás annyira új, hogy több mint két évbe tellett az amerikai engedélyeztetése.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső