Így gyógyítanák a petefészekrákot

Egy új felfedezés idővel hozzájárulhat két súlyos betegség gyógyításához is.

Ezek azendometriózistünetei. Az endometriózis a legkevésbé diagnosztizált betegségek közé tartozik a fejlett országokban, noha az egészségügyi ellátás színvonala ezt bőven megengedné. A betegségben szenvedő nőknek átlagosan hét évbe telik, mire diagnosztizálják őket. Ráadásul az endometriózisos betegeknek a petefészekrák megnövekedett kockázatával is szembesülniük kell. A Cell Reports Medicine című szaklapban megjelent új tanulmány azonban reményt ad arra, hogy mindkét súlyos betegséget hatékonyabban lehet gyógyítani a most feltárt, közös genetikai kapcsolat miatt.

endometriózis
Az endometriózis a rákos daganathoz hasonló jellemzőkkel bír.Fotó: Getty Images

Közös pontok

Bár az endometriózis ritkán halálos kimenetelű betegség, azt már eddig is tudták róla, hogy a rákos daganathoz hasonló jellemzőkkel bír. Áttétképződést, szöveti inváziót, megnövekedett érképződést, proliferációt, illetve normális sejthalált okoz. Kutatók azt is sejtették, hogy aki bizonyos genetikai markereket hordoz, egyaránt hajlamos az endometriózisra és a tiszta sejtes, illetve endometrioid petefészekrákra is. A mostani tanulmány ezt az összefüggést bizonyította be sikerrel, de nem úgy, ahogy eredetileg gondolták.

A kutatók 25 ezer petefészekrákban szenvedő és 15 ezer endometriózisban szenvedő ember genomját tanulmányozták. A nagymintás vizsgálat lehetővé tette számukra, hogy mindkét csoportban szokatlanul gyakori jellemzőket keressenek. Azt találták, hogy egyetlen közös gén helyett 28 olyan szerepel a humán genomban, amely mindkét betegséggel összefüggésbe hozható, és ezek közül 19-nél közös jelet találtak.

Elvileg megvan a megoldás

Ezek a gének génterápiával, vagy a gének által kódolt fehérjék azonosításával helyreállíthatók, így elviekben gyógyíthatják mindkét betegséget. A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek a konkrét gyógyítási terápiák kidolgozásához, illetve az endometrózis és a petefészekrák közötti genetikai kapcsolat jobb megértéséhez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)