Fontos dolog derült ki a rákról

Egy új eljárásnak köszönhetően kutatóknak sikerült megfigyelniük, hogyan kommunikálnak egymással a daganatos sejtek.

Daganatsejtek millióinak kommunikációs hálózatát sikerült feltérképezniük kutatóknak a közelmúltban. A sejtek közötti információáramlást laboratóriumban növesztett daganatokban követték nyomon egy közelmúltban kifejlesztett eljárás segítségével. A sejtek kommunikációs hálózatának megismerése segíthet azt is megérteni, hogy a daganatsejtek hogyan tudnak "elbújni" azimmunrendszerelől, és hogyan válnak ellenállóvá a kezeléssel szemben. Ez pedig újabb, hatékonyabb kezelésekhez vezethet a későbbiekben.

A sejtek közötti kommunikációért felelős molekulákat vizsgálták. Fotó: Getty Images
A sejtek közötti kommunikációért felelős molekulákat vizsgálták. Fotó: Getty Images

A rákos sejtek ennyi idő alatt terjednek szét A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben - állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban. Kattintson a részletekért!

Elnémítanák a ráksejteket

Az eljárással azokat a jelzőmolekulákat vizsgálták, amelyek a szomszédos sejteknek továbbítanak üzeneteket, és így irányítva azokat egy közös hálózatot alkotnak. Hogy a sejteket "le tudják hallgatni", laboratóriumban egy mesterséges daganatot hoztak létre, amiben a ráksejtek mellett immunsejtek és kötőszövetek is megtalálhatóak voltak. Így sokkal életszerűbb körülmények között vizsgálhatták a daganat fejlődését és az azt alkotó sejtállomány viselkedését is.

A bélrákot imitáló mesterséges daganatban 28 olyan jelzőmolekulát azonosítottak, amelyek hozzájárulhatnak a rák fejlődéséhez és terjedéséhez. Következő lépésként a kutatók megpróbálják blokkolni ezeket a molekulákat, hogy megvizsgálják, ez mennyiben befolyásolja a rák fejlődését, illetve a terápiák hatékonyságát. Ugyanezzel az eljárással más daganattípusban is vizsgálnák a sejtek közötti kommunikációt.

Forrás: EurekAlert

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció