Ezer újszülöttből 313 rákban hal meg

Minden daganatos betegséget nézve is borzasztóak a magyarországi számok: évente 32-33 ezer ember hal meg rákban, ami arányaiban a legrosszabb adat az OECD-országok között.

32-33 ezer ember hal meg rákban

Magyarországon több mint ötezer ember hal meg vastagbélrákban évente, ezzel világelsők vagyunk. Pedig a vastagbélrák lassan alakul ki, tíz-tizenkét év alatt, tehát ha a daganatot időben észreveszik és eltávolítják, a páciens jó eséllyel meggyógyulhat.

400 ezer évet vesz el a rák a magyarok életéből, amiért nagyrészt a túlterhelt, alulfinanszírozott egészségügy a hibás - ezzel a felütéssel indul a 24.hu cikke, amelyből kiderül, hogy Magyarországon évente 32-33 ezer ember hal meg rákban, ami arányaiban a legrosszabb adat az OECD-országok között.

Mint írják, a kormány szervezett szűrővizsgálatokat tervez és új rákellenes programmal készül, de a lap által megkérdezett orvosok szkeptikusak, és nagyon komoly hiányosságokról számoltak be.

1000 fiú újszülöttből 313 rákban hal meg 75 éves kora előtt, egészségügy állami egészségügy Magyar Rákellenes Liga daganatos megbetegedések Országos Onkológiai Intézet rákos megbetegedések
1000 fiú újszülöttből 313 rákban hal meg 75 éves kora előtt

"Észrevettem, hogy megduzzadt az egyik herém. Orvoshoz fordultam, az orvos felismerte a daganatot, továbbküldött szakrendelésre, ezután megoperáltak, majd sikeresen kezeltek"

- mesélte a végletekig tömörítve saját történetét Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Azt mondta, ezt a tanmesét mindig elmondja, ha arról kérdezik, hogyan lehet túlélni a rákot, mert minden lépés ugyanolyan fontos. Pontosan persze nem lehet tudni, hogy a daganatos betegségekben elhunytak közül hányan lettek volna kezelhetők, ha még a betegség egy korai szakaszában orvoshoz fordulnak, vagy hányan lettek volna megmenthetők hatékonyabb egészségügyi ellátással.

Ám abban egyetértett minden, a lap által megkérdezett orvos, hogy az elégtelen egészségügyi szolgáltatások és az egyéni felelőtlenség együttesen okozza, hogy Magyarországon olyanok is sokan meghalnak rákos megbetegedésekben , akik egyébként menthetők lennének.

1000 fiú újszülöttből 313 rákos lesz?

A statisztikai hivatal számítása szerint 2012-ben százezer főre számítva a férfiak 2325, a nők 1468 évet veszítettek el összesen az életükből daganatok miatt.

Az Emmi által berendelt, nemrég elkészült Magyar Nemzeti Rákellenes Program is jelzi, hogy ez nagyon rossz jövő felé vezet: az elkövetkezendő években 1000 fiú újszülöttből 313, ugyanennyi lányból pedig 149 még 75 éves kora előtt rosszindulatú daganat miatt hal meg - idézi a dokumentumot a Népszava. Azt pedig a KSH halálokokról szóló tanulmányából tudjuk, hogy mára a daganatos halálozások okozzák a legtöbb elvesztett életévet a férfiak körében, illetve a női mortalitásban is messze a legveszélyesebb idő előtti haláloknak számítanak.

A nemzetközi sztenderdeknek megfelelően potenciális 70 éves életkorral számol a KSH, azaz úgy fordítható le ez az adat, hogy százezer, a 70. életévét meg nem élő magyar majdnem 4000 évet veszít el az életéből daganatos megbetegedések miatt. Ez a teljes országra számítva körülbelül 400 ezer év: ennyivel rövidíti meg a rák a magyarok életét.

Százból egy magyarnál találnak rosszindulatú daganatot

Ezzel a döbbenetes adattal úgy "előzi" a rák a keringési rendszer betegségeit, hogy az utóbbiakban egyébként körülbelül kétszer annyian halnak meg, ám jellemzően idősebb korban. Egy daganatos betegség miatt elhunyt magyar átlagosan mindössze 67,5 éves. A rákban meghalt nők átlagosan 10 évvel élnek kevesebbet, mint a születéskor várható élettartamuk, a rákban meghalt férfiak pedig 6 évvel. A daganatos megbetegedések évente minden negyedik halálért felelősek és részarányuk a halálokok között évről évre emelkedik.

Az Országos Onkológiai Intézet által vezetett Nemzeti Rákregiszter adatai szerint - a 2015-ös az utolsó elérhető - nagy különbségek vannak a különféle daganatos megbetegedések előfordulása között. A férfiaknál a tüdőrák , a nőknél az emlőrák a leggyakoribb - azonban a tüdőrák jóval több áldozatot szed, az Európai Unió tagállamai közül arányaiban legtöbben Magyarországon halnak meg ebben a daganatfajtában.

A személyes felelősség is fontos

De a nem minden daganatos megbetegedésre kiterjedt szervezett szűrőprogramok hiánya, és az, hogy ezekre nem is járnak el az emberek, még nem magyarázzák azt, hogy miért vannak sokan olyanok, akik már csak akkor tudják meg, hogy rákosak, amikor lényegében már mindegy.

A korai felismerés persze kiemelten fontos, de a Rákellenes Liga elnöke, és a lap által megkérdezett orvosok is hangsúlyozták, minden a megelőzéssel kezdődik. A különböző felmérések szerint azonban nem túl egészségtudatos nép a magyar, ezért orvoshoz sem fordulnak időben, amikor valami szokatlant tapasztalnak. Több orvos mondta, hogy sokszor előfordul a praxisuk alatt, hogy már kézzel is jól tapintható, hatalmas daganatokat találnak, amelyeket a beteg is biztosan kitapintott már régen.

A magyar egészségügyet ismerve nem szokatlan, ha valaki messziről elkerüli az egész rendszert, még ha ezzel veszélyezteti is a saját életét. Ugyanis azt elismerte nekünk több orvos is, hogy a túlterheltség miatt és egyszerű hibaként is félrediagnosztizálhatnak valakit, és ilyenkor sok felesleges idő megy el felesleges vizsgálatokkal - írja a lap, melynek cikke ide kattintva érhető el.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)