Élet a rák után. Ez sem könnyű!

A rákbetegség esetében nemcsak a diagnózis elfogadása és a kezelések végigcsinálása rendkívül megterhelő, de a gyógyulás után a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz a betegeknek. A The Telegraph a rák legyőzése utáni nehézségekről, és a lehetséges megoldásokról közölt cikket.

Sejtem A rákbetegség pszichológiájáról magyar nyelvű ismeretterjesztő könyvet írt Tari Annamária pszichológus Sejtem címmel . A kötetben szó esik a felépülés utáni életszakasz kihívásairól is. Sokan gondolják, hogy azoknak a szerencséseknek, akiknek sikerült túlélniük a rákot, semmi okuk a panaszra, hiszen "meggyógyultak". A leleteik valóban negatívak , és bár rendszeresen ellenőrzésre kell járniuk, valóban kiszakadnak az onkológia mindennapjaiból. Valóban egy teljesen új szakasz kezdődik ilyenkor a betegek életében, amely új kihívások elé állítja őket. A hosszú ideig tartó és megterhelő onkológiai kezelések során a betegek kikerülnek az egészséges emberek aktív hétköznapjaiból, meggyógyulva ugyanide kellene visszatérniük. Csakhogy ők közben olyan traumákon mentek keresztül, amelyek nagyon megnehezítik a visszailleszkedést az egészségesek világába.

"Negatívak a leleteim, mégsem tudok örülni"

Nincs bevett recept vagy előírás arra nézve, hogy egy felgyógyult rákbetegnek hogyan kell éreznie. Minden ember kicsit másképp küzd meg a betegségével; és természetesen a kihívások attól is függenek, hogy milyen típusú volt a daganat, milyen kezeléseket kapott a beteg és milyen szociális háló támogatta őt a gyógyulásában. Az azonban közös minden rákbetegnél, hogy a betegség igen erősen hat az érzelmeire.

Vannak, akik könnyen túlteszik magukat a betegségen és a kezeléseken, mások pedig annyira hálásak azért, hogy meggyógyulhattak, hogy ez rengeteg energiát ad nekik, hogy az életüket folytassák, újrakezdjék megújult életerővel. Vannak azonban olyan betegek is, akik érzelmileg, lelkileg akkor kerülnek igazán padlóra, amikor a betegségnek már vége van. A rákon átesett betegek 40 százaléka panaszkodik komoly szorongásról, illetve depresszióról . Ez is teljesen természetes reakció tehát.

A rák diagnosztizálása, a kezelések igen gyorsan történnek: a gyors döntések egymásutánjában nincs sok idő gondolkodni, keseregni. A megterhelő kezelések utáni lábadozási időszakot pedig a beteg a szerettei, illetve az őt ellátó szakemberek körében tölti, akiknek mind az a céljuk, hogy őt segítsék a gyógyulásban. Az egész folyamatot végiggondolni, feldolgozni nagyon gyakran csak akkor van idő, amikor a segítségre már nincs szükség, mert a beteg meggyógyult.

A rákbetegségből meggyógyulók számára a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz

A rákbetegségből meggyógyulók számára a mindennapokba való visszailleszkedés is komoly nehézségeket okoz

Érzelmek

Az élet megy tovább Misit 2012-ben műtötték végbélrákkal, átesett több kemoterápiás és sugárkezelésen, így azóta, még tünetmentesen is ez a betegség határozza meg mindennapjait . Sokszor a betegek szorongással, hangulatingadozással, depresszióval vagy ezek valamilyen kombinációjával küzdenek. Ez teljesen indokolt: a beteg sérülékenynek, gyengének, ijedtnek érzi magát, vagy szomorú és dühös mindazért, amin átesett. Az ember gyakran akkor kezdi el elveszettnek érezni magát, amikor a kezelések véget érnek, és az a fajta professzionális segítség, amit korábban kapott, már nem elérhető. A családtagok pedig sokszor nem értik, mi baja van az illetőnek, "hiszen meggyógyult, örülnie kellene". Ennek következtében a beteg magára marad azokkal a traumákkal, amelyeket átélt.

Vannak olyanok is, akik nem akarnak előre inni a medve bőrére: azért nem mernek örülni, mert attól félnek, hogy rák bármikor visszatérhet. Ezen kívül a hosszas betegeskedés után egészen más szerepekbe kerülnek a betegek, és ebben a megváltozott helyzetben sokszor nem könnyű visszailleszkedniük azokba a társaságokba, amelyekbe egészségesen tartoztak.

A negatív érzések miatt pedig gyakran éreznek bűntudatot a betegek: úgy érzik, hogy nem tudnak megfelelni a segítőik elvárásainak, hogy nem érdemlik meg, hogy meggyógyultak, mivel nem tudnak neki örülni. Így a rákon átesett betegek nagyon gyakran maradnak magukra érzéseikkel, és izolálódnak. Az idő gyakran megoldást jelent a problémák egy részére, de mindenkinek érdemes megtalálnia azokat a fórumokat, ahol tud az érzéseiről beszélni.

Testi változások

Jó tudni! Másik cikkünkből megtudhatja: Mi is pontosan a rák? A daganatok típusai, kialakulása és a statisztikák A rákon átesett, gyógyult betegeknek sokszor a testük megváltozását is el kell tudniuk fogadni. A betegség, illetve a kezelések nem múlnak el nyomtalanul: hajhullás, radikális testsúlycsökkenés, csonkolt testrészek, aszexualitás, sztóma stb. - ezekhez a változásokhoz is hozzá kell szokni. Akár látványosak a változások, akár alig észrevehetőek, a betegnek ezekhez mind hozzá kell szoknia.

A testképnek komoly szerepe van abban, hogy valaki mennyire érzi jól magát a bőrében. A testi változások elvehetik az ember önbizalmát, és ebből következően nagyon sok helyzetben veszítheti el a beteg a magabiztosságát - például a munkájában, de a családjában vagy a barátai körében.

Fáradtság, kimerültség

A rákon átesett páciensek a betegség és a kezelések következtében gyakran érzik magukat nagyon fáradtnak, kimerültnek. A betegek háromnegyede számol be a kezelések után is kimerültségről, fáradtságról. Ez az érzet tartósan is megmaradhat, ami számos területét érinti a hétköznapoknak.

A szakértők tanácsa szerint nem érdemes nem tudomást venni erről az érzésről, inkább azt javasolják, mindenki hallgasson a saját testére, és hagyjon időt magának a felépülésre. A gyógyulás egy folyamat, amelynek során több pihenésre van szükség, ezért kell súlyozni a teendőket, megtervezni, mit akarunk megcsinálni és mennyi idő alatt. Minden napra készíthetünk egy tervet, egy napirendet, és ebben fokozatosan növelhetjük a terhelésünket.

Az azonban a felépülés szempontjából nagyon fontos, hogy fizikailag aktívak legyünk. Érdemes minden napra betervezni valamilyen mozgást, aktivitást, és fokozatosan és lassan növelni a terhelést. Nem kell megerőltetni magunkat, de elhagyni sem szabad.

Segítő beszélgetés

Nem mindenki szereti megosztani másokkal a betegség során szerzett élményeit. Nekik nehezebb dolguk van, mivel egyedül kell végigmenniük a nehéz, stresszes időszakon. Érdemes tehát megtalálni a módját, hogy hogyan tudjuk kiereszteni a fáradt gőzt, illetve hogyan tudnak minket mások támogatni. Van, aki inkább a családjának tud megnyílni, mások viszont inkább egy szakemberrel konzultálnak szívesebben. Az, hogy kivel beszélünk, mindegy, az azonban fontos, hogy tudjunk beszélni valakivel arról, amin keresztülmentünk, és amit érzünk. Másik lehetőség, hogy egy olyan csoportot keresünk fel, ahova hozzánk hasonló sorsú, rákból felgyógyult emberek járnak. A sorstársak közössége jó hatással lehet ránk: érezzük, nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel, a küzdelmeinkkel, hogy ez a helyzet mások számára is nehéz. Ilyen közegben könnyebben találhatunk megértő fülekre, és ebből számos pozitív élményünk származhat.

Néhány jó tanács, hogy hogyan küzdjünk meg a rák utóhatásaival

  • Tudatosítsuk magunkban, hogy min mentünk keresztül, és hogy milyen jól helyt álltunk a helyzetben.
  • Ne legyünk túl szigorúak önmagunkkal szemben.
  • Hagyjunk magunknak időt arra, hogy elgyászoljuk azt, amit elveszítettünk.
  • Ne hessegessük el a problémákat, mert ez hosszú távon nem célravezető.
  • Próbáljunk találni magunk számára értelmes célokat.
  • Építsük újra az önbizalmunkat.
  • Tanuljunk meg újra bízni a saját testünkben.
  • Találjunk valamilyen kellemes testmozgást!

Forrás: How to deal with life after cancer

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra