Egy új eljárás "kiszagolja" a prosztatarákot a vizeletből

Olyan prosztatarák-diagnosztikai módszert fejlesztettek egy bristoli kórház kutatóorvosai, amely megkíméli a férfiakat a jelenleg alkalmazott, sokak által megalázónak érzett invazív vizsgálatoktól.

A kutatók úgy vélik, hogy a munkájuk fontos mérföldkő a betegség elleni harcban, és sok ember életét lesznek képesek megmenteni vele.

A Rákkutatási Világalap (World Cancer Research Fund) adatai szerint évente több mint 1,1 millió prosztatarákos esetet rögzítenek. Ezek részesedése 8 százalék az összes és 15 százalék a férfiakat érintő új esetek között.

A vizsgálat lényege, hogy egy speciális eszköz "kiszagolja" a rákot a beteg vizeletéből. A Journal of Breath Research folyóiratban ismertetett eljárás arra ad reményt, hogy már az első tesz elvégzésével pontos diagnózist kaphatnak az orvosok. Raj Prasad, a bristoli Southmead kórház urológusa szerint, ha ez a teszteljárás sikeres egy teljes orvosi kísérlet során, akkor forradalmasítja a diagnosztikát. Jelenleg ugyanis még a részletes biopszia esetében is fennáll annak a kockázata, hogy bizonyos esetekben nem észlelik a prosztatarákot.

Az új eljárással vizeletből is kimutatható a prosztatarák

Az új eljárással vizeletből is kimutatható a prosztatarák Jelenlegi a prosztata-megnagyobbodás és szokatlanul magas PSA-szint alapján dönthetnek a biopsziáról, ha fennáll a rák továbbterjedésének veszélye. "A pontos vizeletvizsgálat azt jelentené, hogy sok férfinek, akiket jelenleg prosztatabiopsziára küldenek, nem kell átesni a beavatkozáson." Az új eljárásában egy gázkromatográfiás szenzor (GC-sensor) rendszert alkalmaznak, az eszköz, az úgynevezett Odoreader (szagolvasó), képes sikeresen azonosítani ez egyes vizeletminták illékony vegyületeit, és észlelni azokat, amelyek a rákot jelzik.

A kutatási projektben - amely a University of the West of England, a Southmead Kórház és Bristol Királyi Kórház összefogásával zajlik - 155 férfi vett részt. E csoportban 58 személynél diagnosztizáltak prosztatarákot, 24 esetben hólyagrákot, és a 73 esetben gyenge vizeletáramlást, rákos elváltozás nélkül. A résztvevőktől levett vizeletmintát az Odoreader segítségével elemezték olyan algoritmusokat felhasználva, amelyeket liverpooli és bristoli egyetemek kutatói fejlesztettek ki.

Chris Probert, a University of Liverpool professzora azt mondta: "A rákos megbetegedéseket sürgős azonosítani, hogy még a fejlődésük korai szakaszában elkezdődhessen a gyógyításuk, amikor még kezelhetőbbek. Minél korábban felfedezik a betegséget, annál jobb." A minták tesztelésének kidolgozása után a következő lépés, hogy az eljárást felhasználóbarát formában tegyék elérhetővé.

Ipari partnerek segítségével kívánják továbbfejleszteni az Odoreadert, amely lehetővé teszi, hogy ott lehessen használni, ahol arra a legnagyobb szükség van: a beteg ágya mellett, orvosi rendelőben, klinikán vagy a járóbeteg-ellátásban, s elérhetővé váljanak a segítségével a gyors, olcsó és pontos eredmények.

Norman Ratcliffe, a University of the West of England professzora kijelentette: "Jelenleg nincs pontos teszt a prosztatarák kimutatására, a kiszámíthatatlan PSA-teszt mutatók miatt néha szükségtelenül küldünk embereket biopsziára, ami pszichológiai nehézségeket okoz a betegeknek, az eljárásnak van fertőzésveszélye is, s néha mégsem találjuk meg vele a rákot."

Néhány évvel ezelőtt hasonló eljárást kidolgozásába kezdetek a húgyhólyagrák kimutatására is, azt követően, hogy felfedezték, a kutyák is képesek kiszagolni a rákot.

Forrás: www.dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: