Célzott daganatterápia: sokaknak csak vágyálom?

Új lehetőségeket nyitnak a daganatos betegségek gyógykezelésének terén a célzott terápiás gyógyszerek. Nem minden rákos betegen segíthetnek azonban ilyen módon.

Rendkívül mozgalmas időszakát éli a rákkutatás napjainkban, köszönhetően elsősorban a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, illetve a célzott daganatterápia fejlődésének.
Előbbi a vizsgált daganat típusát hivatott feltárni, utóbbi pedig célzottan a daganat kialakulásáért felelős mutációra összpontosítja a gyógymódot. Még maguk az onkológusok is nehezen tudják csak nyomon követni a rohamléptékkel fejlődő kezelési módszer legújabb vívmányait. Hetente törzskönyveznek újabb gyógyszereket egy-egy ráktípusra, világszerte több száz gyógyszermolekulánál zajlanak jelenleg is a klinikai vizsgálatok.

A hagyományos módszerekkel - mint a sugárterápia vagy a műtét - ellentétben a célzott daganatterápia nagy előnye, hogy közvetlenül a problémás molekuláris célcsoportra hat. A hibásan működő molekula burjánzását sikeresen gátolva gyökereinél nyújthat megoldást a problémára, és drasztikusan javíthatja a beteg állapotát viszonylag rövid idő alatt. Míg a hagyományos, kemoterápiás kezelés teljesen kiöli az elváltozást, de az a későbbiekben újból kialakulhat, a célzott kezelésnek nem ez a feladata. Elsősorban lekorlátozza a molekuláris elváltozást, hogy azt a szervezet kordában tarthassa, meggátolva az osztódást és növekedést. További érv mellette, hogy a mellékhatások tekintetében is jóval enyhébb a hagyományos kezelésekénél. Komoly előrelépések történtek többek között a petefészekrák, méhnyakrák, tüdőrák és vastagbélrák kezelésében az utóbbi néhány év során.

Sajnos a célzott daganatterápiás készítmények sem hatékonyak mindenkinél

Sajnos a célzott daganatterápiás készítmények sem hatékonyak mindenkinél

Sajnos ezek a készítmények sem csodaszerek, nem mindenkinél hatékonyak. Hogy a betegben megtalálható-e az a bizonyos génhiba, illetve megfelelően reagál-e a gyógyszeres kezelésre, a molekuláris diagnosztika hivatott kivizsgálni. Amennyiben sikerül azonosítani azt a mutációt, amely előrejelzi egy-egy célzott szer hatékonyságát, akkor a betegnél nagy eséllyel hatni fog a daganatot leküzdő gyógyszer. Amennyiben nem - tehát negatív biomarkert azonosítanak - az azt jelenti, hogy az adott kezelés szinte biztosan hatástalan lesz a páciensre, sőt előfordulhat, hogy ront az állapotán.

Áttétes daganat esetén - amikor a műtét a szórt lokáció miatt már nehezen megoldható - kiemelt szerepe lehet ezeknek a gyógyszereknek, használatuk azonban korlátozott. A laphám rákosodását nem gyógyíthatjuk vele, de például a tüdőrák bizonyos formáinak kezelésére is alkalmatlanok. Emlőrák és gyomorrák esetén a HER2 gén, vastagbélrák és nem kissejtes tüdőrák esetén a KRAS mutáció, míg melanoma esetében a BRAF mutációinak vizsgálata javasolt.

Ha néha kissé akadozva is, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is folyamatosan befogadja ezeket a gyógyszereket. Azok a célzott daganatellenes készítmények, amelyek még nincsenek törzskönyvezve, szintén elérhetőek lehetnek a magyar rákbetegek számára, klinikai vizsgálat keretében, a beteg akkor vehet részt ezen, ha mindenben megfelel a részvétel feltételeinek. Van mód egyedi méltányossági kérelmet is benyújtani abban az esetben, ha egy célzott gyógyszer már az Európai Unióban törzskönyvezésre került, az OEP azonban még nem fogadta be.

A célzott terápiás gyógyszereket elsősorban a hagyományos gyógymódokkal párhuzamosan alkalmazzák, hiszen önmagukban nem pusztítják el teljesen a daganat kialakulásáért felelős sejteket, "csak keretek közé szorítják" azt.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag