Baktériumok jelzik az agresszív prosztatarákot

Öt különböző baktériumnemzetség is kapcsolatba hozható a gyors lefolyású, agresszív prosztatarákkal - állítják brit kutatók. A felfedezés a jövőben megteremtheti a lehetőséget a legsúlyosabb megbetegedések korai felismerésére.

Mit tehetünk a prosztatarák megelőzése érdekében?

Több kórokozóról is ismert, hogy rákot okozhatnak. Napjainkra nyilvánvalóvá vált például a humán papillómavírus ( HPV ) kapcsolata a méhnyakrákkal és egyéb daganatos betegségekkel, de hasonlóképpen kapcsolatba hozható a Helicobacter pylori baktérium is a gyomorrákkal. Sőt, egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a vastag- és végbélrák kialakulásában a Fusobacterium nucleatum baktérium játszhat kulcsszerepet - írják a The Conversation oldalán megjelent közös cikkükben az Kelet-angliai Egyetem norwichi orvosi központjának kutatói, Rachel Hurst, Colin Cooper és Jeremy Clark.

prosztataproblémák, prosztatarák
Baktériumok jelezhetik előre az agresszív prosztatarákot. Fotó: Getty Images

A három szakember és munkatársaik egy, a European Urology Oncology című folyóiratban frissen megjelent tanulmányukban arra keresték a választ, hogy vajon az agresszív prosztatarák esetén is kimutatható-e ilyesfajta kapcsolat egy patogénnel. Végül arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy öt baktériumnemzetség is előrejelezheti a gyors lefolyású megbetegedést, így az Anaerococcus, a Peptoniphilus, a Porphyromonas, a Fenollaria és a Fusobacterium nemzetség fajai egyaránt. A kutatók több mint hatszáz férfi prosztataszövet- és vizeletmintáját vizsgálták mikrobákat keresve, prosztatarákos betegekét és egészséges férfiakét egyaránt.

Bármely esetet, amelyben ki tudták mutatni az öt baktériumnemzetség akár csak egyikének jelenlétét is, a prosztatarák gyors, agresszív fejlődésével lehetett kapcsolatba hozni. Valójában azon férfiak életében, akik mintáiban egy vagy több érintett baktérium is jelen volt, közel háromszor nagyobb arányban alakult ki előrehaladott prosztatarákos megbetegedés, mint a többi vizsgált alanynál. A kutatók úgy vélik, a felsorolt baktériumok talán az emberi sejtek anyagcseréjére kifejtett potenciális hatásuk révén játszanak közre a rosszindulatú elváltozások megjelenésében.

A felfedezés azért is számottevő, mert új utakat nyithat a rákdiagnosztika előtt. A ma alkalmazott eszközök ugyanis, mint a PSA-vizsgálat és a biopszia, nem minden esetben tudják előrejelezni az agresszív lefolyású prosztatarákot. A norwichi kutatók abban reménykednek, hogy az említett baktériumok kimutatása előrelépést hozhat ez ügyben, és alkalmas lehet a potenciális súlyos megbetegedések szűrésére. Működési elvét tekintve a teszt nem különbözne sokban attól, mint amelyet akár a Helicobacter pylori, akár a HPV kapcsán ma is végeznek az egészségügyben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra