Baktériumok jelzik az agresszív prosztatarákot

Öt különböző baktériumnemzetség is kapcsolatba hozható a gyors lefolyású, agresszív prosztatarákkal - állítják brit kutatók. A felfedezés a jövőben megteremtheti a lehetőséget a legsúlyosabb megbetegedések korai felismerésére.

Mit tehetünk a prosztatarák megelőzése érdekében?

Több kórokozóról is ismert, hogy rákot okozhatnak. Napjainkra nyilvánvalóvá vált például a humán papillómavírus (HPV) kapcsolata a méhnyakrákkal és egyéb daganatos betegségekkel, de hasonlóképpen kapcsolatba hozható a Helicobacter pylori baktérium is a gyomorrákkal. Sőt, egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a vastag- és végbélrák kialakulásában a Fusobacterium nucleatum baktérium játszhat kulcsszerepet - írják a The Conversation oldalán megjelent közös cikkükben az Kelet-angliai Egyetem norwichi orvosi központjának kutatói, Rachel Hurst, Colin Cooper és Jeremy Clark.

prosztataproblémák, prosztatarák
Baktériumok jelezhetik előre az agresszív prosztatarákot. Fotó: Getty Images

A három szakember és munkatársaik egy, a European Urology Oncology című folyóiratban frissen megjelent tanulmányukban arra keresték a választ, hogy vajon az agresszív prosztatarák esetén is kimutatható-e ilyesfajta kapcsolat egy patogénnel. Végül arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy öt baktériumnemzetség is előrejelezheti a gyors lefolyású megbetegedést, így az Anaerococcus, a Peptoniphilus, a Porphyromonas, a Fenollaria és a Fusobacterium nemzetség fajai egyaránt. A kutatók több mint hatszáz férfi prosztataszövet- és vizeletmintáját vizsgálták mikrobákat keresve, prosztatarákos betegekét és egészséges férfiakét egyaránt.

Bármely esetet, amelyben ki tudták mutatni az öt baktériumnemzetség akár csak egyikének jelenlétét is, a prosztatarák gyors, agresszív fejlődésével lehetett kapcsolatba hozni. Valójában azon férfiak életében, akik mintáiban egy vagy több érintett baktérium is jelen volt, közel háromszor nagyobb arányban alakult ki előrehaladott prosztatarákos megbetegedés, mint a többi vizsgált alanynál. A kutatók úgy vélik, a felsorolt baktériumok talán az emberi sejtek anyagcseréjére kifejtett potenciális hatásuk révén játszanak közre a rosszindulatú elváltozások megjelenésében.

A felfedezés azért is számottevő, mert új utakat nyithat a rákdiagnosztika előtt. A ma alkalmazott eszközök ugyanis, mint a PSA-vizsgálat és a biopszia, nem minden esetben tudják előrejelezni az agresszív lefolyású prosztatarákot. A norwichi kutatók abban reménykednek, hogy az említett baktériumok kimutatása előrelépést hozhat ez ügyben, és alkalmas lehet a potenciális súlyos megbetegedések szűrésére. Működési elvét tekintve a teszt nem különbözne sokban attól, mint amelyet akár a Helicobacter pylori, akár a HPV kapcsán ma is végeznek az egészségügyben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)