Apró tünetek, de rákot jelezhetnek

Folyamatos köhögés? Nem gyógyuló seb? Váratlan és indokolatlan fogyás? Zavaró, de ártalmatlannak tűnő jelenségek, amikre nem lenne szabad legyinteni, mert rákot is jelezhetnek.

Érdemes lenne tudatosítanunk, hogy milyen apró tünetekből fedezhetjük fel még idejében, hogy gond van. Évente 8,2 millió ember hal meg rákban a világon, négymillió ember 30 és 69 éves kora között. Számukra egy korai diagnózis az élet és halál közti különbséget jelentheti – így mindenkinek érdekében áll eszébe vésnie az alábbi tüneteket.

A brit Cancer Research UK rákkutató intézet kérdőíve szerint az alábbi tünetek közül legalább egyet magukon tapasztaló emberek fele nem ment el orvoshoz, mert szerintük csak mindennapos dologról van szó.

Szűnni nem akaró köhögés

Mit jelez? Tüdőrák

A legtöbb tüdőrák egészen addig tünetmentes, amíg annyira el nem terjedt a szervezetben, hogy már gyógyíthatatlan. Egyes esetekben azonban a tüdőráknak is vannak korai tünetei – ilyen például a szűnni nem akaró köhögés vagy a megváltozott, krónikus köhögés is. Ha köhögés, mély lélegzetvétel vagy nevetés közben fáj a tüdőnk, esetleg vért köhögünk fel – azonnal forduljunk orvoshoz!

Megváltozott anyajegy

Mit jelez? Bőrrák

A bőrrák leghalálosabb változatának tartott melanoma bárhol megjelenhet a testen – leggyakrabban a háton, a lábakon, a karokon, az arcon jelentkezik, de akár egy köröm alól is kiindulhat. A leggyakoribb tünet az, ha új anyajegy jelenik meg a testen, illetve ha egy már meglévő anyajegy külseje megváltozik. Anyajegyekkel kapcsolatban óvatosságra inthet, ha az megnő, formát vagy színt változtat, vérezni kezd vagy kérges lesz, esetleg elkezd viszketni vagy fájni.

Az anyajegy és a melanoma közti különbséget könnyen felmérhetjük néhány jellemző alapján. Kérdés, hogy a vizsgált bőrjelenség

  • aszimmetrikus-e – a melanomának két nagyon különböző fele van, formára szabálytalan
  • milyen a határa – a melanoma széle nagyon egyenetlen
  • milyen a színe – a melanoma két vagy több szín keverékeként jelentkezik a bőrön
  • mekkora az átmérője – a melanoma 6 milliméternél nagyobb átmérőjű
  • nőtt-e – a növekvő anyajegy melanoma lehet.
A megmagyarázhatatlan fogyás is jelezhet rákos megbetegedést
A megmagyarázhatatlan fogyás is jelezhet rákos megbetegedést. Fotó: iStock

Gyomrunk máshogyan működik

Mit jelez? Gyomorrák

A gyomorrák három fő tünete a gyomorműködés megváltozása (például gyakrabban kell vécére mennünk) és a széklet sűrűségének megváltozása, alhasi fájdalom, illetve a székletben található vér. Ezen tünetek azonban nagyon gyakoriak és más betegségeket is jelezhetnek. A gyomorrák általában 60 éven felül alakul ki, úgyhogy ezen tünetek az életkor előrehaladtával válnak jelentősebbé.

Gyógyulni nem akaró seb

Mit jelez? Többfajta ráktípusra utalhat

A szájrák leggyakoribb tünete a szájban található, gyógyulni nem akaró seb vagy fekély. Ami a test többi pontját illeti: ha van olyan foltunk, szemölcsünk vagy sérülésünk, amely hetek után sem hajlandó gyógyulni, sürgősen keressünk fel egy orvost! A bőr ugyanis gyorsan regenerálódik, a sérüléseknek általában egy héten belül meg kell gyógyulniuk.

Nehéz nyelés

Mit jelez? Nyelőcsőrák

Számos betegség tünete a nehéz nyelés. Ha azonban nem tűnik el pár hét után, beszélnünk kell erről az orvossal, ez ugyanis a nyelőcsőrák legjelentősebb tünete. Ez a probléma hozzáadódhat a fogyáshoz is, amely szintén a betegség tünete.

Megmagyarázhatatlan fogyás

Mit jelez? Többfajta ráktípusra utalhat

A legtöbb rákbeteg betegsége valamely pontján elkezd fogyni. Ha megmagyarázhatatlanul lefogyunk legalább 5 kilót, valószínűleg rák állhat emögött – ez főként hasnyálmirigy-, gyomor-, nyelőcső- vagy tüdőrák esetén történik meg. Tehát ha egyszerre fogyunk jelentősen sokat, mindenféleképpen menjünk vele orvoshoz.

Megváltozott vizelési szokás

Mit jelez? Hólyag- vagy prosztatarákot

A problémák között főként a sürgős vizelési ingert említhetjük meg, a vizelési fájdalmakat, illetve azt, amikor képtelenek vagyunk kiüríteni a hólyag tartalmát. Ezeket természetesen nem csak rák okozhatja, de ha már ilyennel találkozunk, mindenképpen mondjuk el orvosunknak. A gyenge vizelés vagy a fokozott vizelési inger, főként az éjszakai órákban, kifejezetten prosztatarákot jelezhet. Hólyagrák tünete lehet az, ha gyakrabban kell vizelni menni, vizelés közben fájdalmat érzünk vagy ha akkor is vizelési ingerünk van, ha hólyagunk nincs tele. Az ilyen panaszokat amúgy jóindulatú állapotok – fertőzések, húgyhólyagkövek vagy prosztata-megnagyobbodások – is okozhatják, de akkor is el kell menni orvoshoz.

Megmagyarázhatatlan csomók

Mit jelez? Többfajta ráktípusra utalhat

Számos ráktípust lehet a bőrön keresztül érezni – általában a mellekben, herezacskókban, nyirokcsomókban, szövetekben lehet ezeket kitapintani. Egy szövet csomósodása vagy daganatosodása egyaránt utalhat korai vagy előrehaladott fázisban lévő ráktünetre. Ha ilyet tapintunk ki magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

Szűnni nem akaró, megmagyarázhatatlan fájdalom

Mit jelez? Többfajta ráktípusra utalhat

A fájdalom több rákfajta korai fázisában jelentkezhet – főként csont- vagy hereráknál. A szűnni nem akaró fejfájás szintén lehet ráktünet, ez agyi tumorra utalhat. A hátfájdalom utalhat vastagbél-, végbél- vagy petefészekrákra. A fájdalom rákdiagnózis után már a legtöbb esetben áttétekre is utal.

Megmagyarázhatatlan vérzés

Mit jelez? Többfajta ráktípusra utalhat, főként bél-, méhnyak- és szeméremtáj-környéki rákra

A betegség korai és kései fázisában tapasztalhatunk megmagyarázhatatlan vérzést. Ha a beteg vért köhög fel, az utalhat tüdőrákra, a székletben található vér pedig vastagbél- vagy végbélrákot jelezhet. A méhnyak vagy a méhnyálkahártya rákja esetén pedig vaginális vérzés tapasztalhatunk. A vizeletben található vér hólyag-, vese vagy prosztatarákot jelez, a mellbimbóból szivárgó vér pedig a mellrák jele lehet.

Forrás: Daily Mail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra