+16° - +38°
Nincs front

A tüdőrák - személyes tapasztalatok fényében

A tumoros halálozási lista első helyén álló tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált daganat hazánkban. A világban évi 1,3 millió, nálunk 8 ezer ember emiatt veszti életét. Az igen eredményes célzott biológiai terápiák elérhetősége adhat okot a reményre.

Ezzel a riporttal Fazekas Erzsébet díjat nyert a Magyar Rákellenes Liga "Célkeresztben a tüdőrák" sajtópályázatán.

A tüdőben növekvő rosszindulatú daganat a hörgőjáratokban vagy a szivacsos tüdőszövetben alakul ki. Két fő típusa az úgynevezett kissejtes illetve a nem-kissejtes forma. Az elnevezés a tumort felépítő sejtek mikroszkópos megjelenésére utal. Fontos az elkülönítés, mert a kezelési lehetőségek, és így a várható hatékonyság, eredményesség is elsősorban a különbség figyelembevételének függvénye.

Számadatok tükrében

Ez a rákfajta a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat Magyarországon, a tumoros halálozás hazai listáján ez áll az első helyen. Sőt, a férfi-veszteség alapján világelsők vagyunk. Az előfordulási és a halálozási gyakoriság mutatói tehát főként a férfiakra vonatkoznak, ám a női eseteknél is emelkedést mutatnak a számok. A világon amúgy, minden évben 1,3 millió ember haláláért okolható a tüdőrák. A várható 5 éves túlélés, az Egészségügyi Világszervezet szerint, 10-15 százalék közé tehető. Jelentős fejlődés mutatkozik a komplex, az úgynevezett célzott, az adott rákfajtára leginkább eredményesen ható kezelési eljárások elterjedtebb alkalmazásában, illetve a szupportív terápiákban.
A Korányi intézet (teljes nevén az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) honlapján található KSH adat szerint 2007-ben a primer légcső-, hörgő-, tüdőrák együttesen 8123 életet rövidített meg. A 2006-ra közölt 7721-es veszteség az összes daganatos haláleset 23,5 százalékát jelentette, ekkor a férfi-női arányt az 5400 illetve 2321-as esetszám jelezte. A következő év adata tehát jelentős növekedést mutat. A honlap legfrissebb bejegyzése a 2008-ban nyilvántartott betegek összesítése: 20320 primer hörgőrák, 6118 szarkoidózis, 336 pleura malignus tumor szerepel a 4048 jóindulatú daganat mellett. Ami napjaink tényszámait illeti, nem a statisztika, hanem a szakemberek közlése nyomán mondhatjuk, növekedőben a nőket érintő diagnózisok illetve halálesetek száma, aránya.

A háttérben rejlő okokról

A tüdőrák hajlamosító tényezői között első helyen (90 százalékos aránnyal) az aktív dohányzás áll, de a passzív forma és a különféle környezeti tényezők: úgy, mint a légszennyeződés, az azbeszt, a kristályos szilikátok, a radon, az aromás szénhidrátok, a nehézfémek közelében való huzamos tartózkodás is felelőssé tehetők a betegség kialakulásáért. Sok dohányos egyik leggyakoribb érve a leszokás ellen az, hogy nem csak ez a káros szenvedély okozhat tüdőrákot, olyanok is meghalnak ebben a kórban, akik sohasem gyújtottak rá egyetlen szál cigarettára sem.

A tényeket tekintve, a fejlett világban, a daganatos betegségek körében a légzőszerv tumorja szedi a messze legtöbb áldozatot. Az összes tüdőrákos haláleset 85-90 százaléka a dohányzók, többségükben a férfiak közül kerül ki. Ami a nemdohányzókat illeti, az ilyen nők körében, furcsa módon, lényegesen gyakrabban fordul elő a tüdőrák, mint a nikotin-absztinens férfiaknál. Bár nyilvánvaló, hogy a dohányzás mintegy 20-szorosára növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, ám a nemdohányzók körében előforduló ilyen megbetegedések rendkívüli gyakoriságára tekintettel, körültekintően kell eljárni az ebbe a csoportba tartozók diagnosztizálásánál! Példaként idézhető, hogy az Egyesült Államokban mintegy 15 ezer nem-dohányzó hal meg évente tüdőrák miatt. Ez nagyjából annyi, mint ahányan petefészekrák miatt veszítik életüket, és több mint ahányan agydaganatban, hólyagrákban vagy myeloma multiplex következtében halnak meg.

A belélegzett káros anyagok: a szennyezett levegőben lebegő korom, por, a kipufogókból távozó részecskék, az azbeszt, a kristályos szilikátok, a radon, az aromás szénhidrátok, a nehézfémekből eredő szennyeződés először a tüdő öntisztító rendszerét, a csillószőrös hámsejteket pusztítják. A hámsejtekbe jutó rákkeltő anyagok megváltoztatják az örökítő anyag, a DNS szerkezetét, aminek következtében a sejtek ellenőrizetlen, "zabolázatlan" szaporodásba fognak. Az említett folyamat jelenti tehát a sejtek rákos elfajulását.

Tünetek, diagnosztika

A tüdőrák alattomosan kialakuló betegség. A korai szakaszban panaszmentes. Az első intő jelek - a tumoros daganat fejlődése s így gyógyíthatósága szempontjából - többnyire későn, sokaknál tragikusan későn jelentkeznek. Legfőbb tünetei: a nehézlégzés, a krónikus köhögés, a fogyás, a fáradékonyság, a visszatérő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladás, a vérköpés. Nyilvánvaló, hogy a beteg operálhatósága, túlélési esélye a korai stádiumban a legjobb, legnagyobb. A betegség feltérképezésére többféle diagnosztikus eljárás szolgál.

Képalkotó vizsgálat során, mellkasröntgennel - kedvező elhelyezkedés esetén - már az 1 centiméteres tüdőgóc is jól látható. A CT, MRI segítségével a mellkasban, vagy másutt megjelenő további daganat is kimutatható. A hörgőtükrözés során üvegszál-optikás hajlékony csövet vezetnek a légcsőn keresztül a hörgőkbe, segítségével közvetlenül vizsgálható az elváltozás, és mintavétel is történhet.

A pontos diagnózis felállítása, a tumor szövettani típusának meghatározása, patológiai feladat. Váladékot, sejt- vagy szövetmintát vesznek a betegtől, a laborban pedig kiderül, tartalmaz-e daganatsejtet a minta, s ha igen, milyen típusút.

Műtét, gyógyszerek

A tüdőrák kezelésekor a teljes gyógyulásra a legjobb esélyt a műtét adja - ha, olvasom a Magyar Rákellenes Liga honlapján -, ismétlem, ha korai stádiumban fedezték fel a bajt, amikor a daganat még kicsi és nem terjedt túl a tüdő állományán. A sugárkezelés a tumor méretének csökkentésére, az elsődleges, vagy áttéti daganatok által okozott tünetek enyhítésére szolgál. A kemoterápia során gyógyszereket alkalmaznak, hogy megállítsák a daganatsejtek növekedését és osztódását.

Mivel a citosztatikumok - a daganatsejtek elpusztítása mellett - a szervezet egészséges, gyorsan osztódó sejtjeit is károsítják, számos mellékhatást okoznak. A leginkább károsított egészséges sejtek a csontvelő, a bőrben található szőrtüszők sejtjei, a gyomor-bélrendszer hámsejtjei. A leggyakoribb mellékhatások az émelygés, hányás, hajhullás, fáradtság, fertőzés, vérzés.
A daganatos betegek, az időben felfedezett tumorral szakemberhez kerülők számára nagyon fontos, reményt adó fejlemény, hogy a napjainkban elérhető új gyógymódok: a célzott biológiai terápiák igen hatékony, eredményes kezelést tesznek lehetővé. A célzottan, a daganatsejtek működését gátló gyógyszerek a tumor-sejtek felszínén található jelfogó molekulákat célozzák meg, mégpedig azért, hogy ellehetetlenítsék, felfüggesszék ezen sejtek azon képességét, amellyel elindítják a daganatsejtek "halhatatlanságát", fokozott osztódását, áttétképző hajlamát jelentő sejtműködést. Mivel az említett gyógyszerek elsősorban - célzottan - a daganatsejtekre hatnak, az egészséges sejteket alig károsítják, a legtöbb beteg életminőségét jelentősen javítják.

A női érintettségről

Ami a tüdőrákot illeti, a nők jóval esendőbbek, írja egy hírportál. Évente mintegy 8 ezren halnak meg nálunk e betegségben - a mortalitási adat évek óta nagyjából állandó, azonban míg 25 évvel ezelőtt 4 férfira esett 1 női tüdőrákos haláleset, napjaikban már 2:1 az arány. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint 2005-ben 7571 légcső-, vagy hörgőrák miatti haláleset fordult elő. Bár a halálozási mutató évek óta stagnál, a férfiaknál napjainkban enyhén csökkenő, a nőknél viszont folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

Az adatokat szolgáltató évben 2235 nő halt meg tüdőrákban, ami kétszer több mint a 20 évvel korábbi adat. A tüdődaganat nők körében való terjedéséért főleg a dohányzás tehető felelőssé. A tizenévesek között nagyjából ugyanannyi vagy még több lány e szenvedély rabja, mint fiú. A 40 év alattiak korcsoportjában több a női tüdőrákos. Egyes szakértők szerint a nagyobb női esendőségben a női nemi hormonok, az ösztrogének is szerepet játszhatnak.
A tüdőrákos betegeknek legnagyobb esélyük a túlélésre akkor van, ha korán, lehetőleg még a panaszmentes szakaszban derül fény a problémára. A legtöbb korai stádiumú, így nagyobb eséllyel kezelhető, esetleg gyógyítható tüdőrákos megbetegedést - minden évben közel 2 ezer esetet - a tbc elleni küzdelem jegyében szervezett szűrések során sikerül felfedezni. A szűrési fegyelem lazulásával azonban jelentősen csökkent a szűréssel, még panaszmentes állapotban kiemelt rák-esetek aránya. Míg az 1980-as évekig, a daganatos betegek több mint felét a tüdőszűrésen készült felvétel elemzése során diagnosztizálták a szakemberek, addig ma szűréssel, már csak az esetek alig harmadára derül fény - még panaszmentes állapotban.

A szűrés és eredményessége

A Korányi honlapját, ahol a lakossági szűrővizsgálatokról külön táblázatban számolnak be, érdemes még egyszer ide idézni. Szinte hihetetlen tömegű adatot jeleznek az 1990-es évre: 4 millió 824 ezer 151 (ebből 2 millió 245 ezer 778 MEF és 2 millió 578 ezer 376 SEF) vizsgálat történt. 2008-ban viszont már csak 2 millió 308 ezer 748 (919 ezer 589 MEF, illetve 1 millió 554 ezer 516 SEF) ugyanezen évben a fővárosban összesen 274 ezer 447 szűrést végeztek-végeztettek el, a továbbvizsgáltak száma 30 ezer 948 és ezzel az átszűrtség 35,6 százalékos.

Ami a tüdőszűrő vizsgálatok hatásosságát illeti, az erre vonatkozó adatsorban az olvasható, hogy a 161 ezernyi továbbvizsgáltból 2008-ban 1476 primer tumort találtak. A statisztika, és az egyszerűbb érthetőség kedvéért ezt úgy is megfogalmazták, hogy 100 új betegből 25,4 primer tüdő-tumort diagnosztizáltak. A tüdőrák korai felfedezését tovább nehezíti a kötelező tbc-szűrések ritkulása, olvasom a tüdőbetegek számára szerkesztett honlapon. Bizonyos előfordulási gyakoriságra tekintettel, ma már csak Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben rendelik el a kötelező szűrést, másutt választható, ajánlott a vizsgálat. Nyilván nem véletlen, hogy a kötelezően szűrő területeken az országos átlag feletti a szűréssel kiemelt tüdőrákosok aránya - a legmagasabb (42%) Jász-Nagykun-Szolnokban. Míg 10 tüdőrákosból itt hármat sikerül megoperálni, addig országosan csak kettőt - holott a legnagyobb túlélési esélyük az operáltaknak van.

Esélyek, a betegség típusai

A korai stádiumban felismert tüdőrákos betegek között lényegesen jobbak a nemdohányzók túlélési esélyei, olvasható az onkológus kutatók eredményeit összefoglaló tanulmányban az Alabamai Egyetem honlapján. Amerikai kutatók 562 dohányos és 168 nemdohányzó - korai stádiumban felismert nem-kissejtes - tüdőrákos beteg 5 éves túlélési adatait vizsgálva arra a felismerésre jutottak, hogy a káros szenvedélytől mentes egyének mintegy kétharmada (64%-a) élt még legalább 5 évet a tumor diagnosztizálása után, míg a dohányosoknak alig több mint fele (56%). A legrosszabb túlélési mutatókat azon dohányosoknál találták, akiket a szakemberek legalább 20 "csomag-éves" kórtörténettel jellemeztek - ez úgy értendő (számolandó), hogy az egy csomagéves egyén, egy éven át napi 1 doboz cigarettát szív el.

A korai stádiumban felismert tüdőrákos betegek között tehát jobbnak találták a nemdohányzók túlélési esélyeit. A kutatók megjegyezték azt is, hogy a cigarettázás nemcsak a tüdőrák, hanem számos egyéb betegség kialakulásáért is felelőssé tehető. Felmérésükben arra tették a hangsúlyt, hogy még a korai stádiumban észrevett tüdőrák esetén is rosszabbak a dohányosok túlélési esélyei. (Miközben az előzőket írtam, arra gondoltam, Mama ebből a szempontból valószínűleg kivételként erősíti a szabályt!)

A tüdőrák a leggyakoribb daganatos halálok hazánkban mindkét nemnél - az előző 5 évben átlagosan 8 ezer (közel kétszer annyi férfi) áldozattal. Bár még mindig lényegesen több férfi cigarettázik (43% áll szemben a 28%-kal), a női dohányzás terjedésével párhuzamosan gyakoribbá vált a nők körében a tüdőrák előfordulása. Ismételjük meg a fontos adatot, a tüdőrákos betegek 90%-a cigarettázik.

Tudományos "futurológia", vagy közeli remény

A tüdőrák egyik leggyakoribb fajtája, a mirigysejtes tumor esetén a jövőben pontosabb prognózist lehet majd adni a kór várható lefutásáról, olvastam az International Journal of Cancer közlésére hivatkozó hírügynökségi jelentést. A hír szerint japán tudósoknak sikerült kimutatni, majd azonosítani a vérben egy olyan anyagot, aminek jelenléte arra utal, milyenek az adott beteg túlélési esélyei.

A tüdő adenokarcinómájában szenvedő rákosok 57%-ának vérében mutatták ki a SLAK jelölésű faktort, ami a kontrollcsoportot alkotó egészségesek mintegy tizedénél (10%) volt jelen. A legmagasabb faktorszintet azon tüdőrákosoknál mérték, akiknél távoli áttét is volt (metasztázis még azon adenokarcinómás betegeknél is előfordulhat, írták a kutatók, akiket a hagyományos módszerek alapján az alacsonyabb kockázati csoportba soroltak). Az 50 U/ml fölötti SLAK szintű adenokarcinómások túlélése jóval alacsonyabb (átlagosan 8 hónap) volt az 50 U/ml alatti értéket mutatókkal szemben (26,3 hónap).

A japán kutatás eredményei nyomán onkológusok úgy vélik, a magasabb SLAK-szintet mutató betegeknél indokolt lehet, hogy a ma elfogadottnál sokkal agresszívabb gyógyszeres kezelést indítsanak. A jelenlegi konszenzus szerint műthetőnek véleményezett és ennek alapján megoperált betegeknél észlelt magasabb SLAK szérumszint esetén megfontolandó lehet kombinált kemoterápiás kezelést végezni. A SLAK ígéretes lehetőségnek tűnik egyes daganatok, például a tüdő adenokarcinómák lefolyásának megítélésére. Ám a prognosztikai markerként való kiterjedt használatához további vizsgálatokra van szükség, írta a nemzetközi rákkutatási eredményeket közlő szaklap.

Forrás: A Magyar Rákellenes Liga honlapja
Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet honlapja (KSH adatai)
www.tudobeteg.hu
A Magyar Távirati Iroda révén elérhető hírügynökségi jelentések, saját feldolgozásban

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag