A meddőségi kezelés meglepő következménye

Azoknál a férfiaknál, akiket termékenységi problémájuk miatt kezeltek, nagyobb a prosztatarák kockázata - állapította meg egy új tanulmány.

A szakemberek 1,2 millió terhességet vizsgáltak húsz éven át. A kutatásban a svéd Lundi Egyetem tudósai az országos születési nyilvántartást és egy daganatos betegségekkel foglalkozó adatbázis adatait használták. Az 1994 és 2014 közötti több mint egymillió születést és az ebben az időszakban diagnosztizált rákos megbetegedéseket elemezték.

rák, daganat, meddőségi kezelés, termékenység, férfiak, prosztatarák
Nagyobb a prosztatarák kockázata. Fotó: iStock

Rák lehet az eljárás vége

A gyerekek túlnyomó többsége természetes úton, 1,7 százalékuk viszont mesterséges megtermékenyítéssel fogant - ez az adat azonban nem jelezte, hogy a nőnek vagy a férfinak volt-e termékenységi problémája. Csaknem 15 ezer gyerek született úgy, hogy az apát előtte meddőségi problémái miatt kezelték. A férfi spermáiból kiválasztottak egy jó minőségűt és ezt juttatták be az anya petesejtjébe. Ezt az eljárást - az ICSI-t ( intracitoplazmatikus spermiuminjektálás ) - először 1992-ben alkalmazták Svédországban, azóta minden esetet rögzítettek.

Több embert érint a meddőség, mint hittük - részletek itt!

A természetes úton fogant gyerekek csoportjában az apák 0,28 százalékánál, a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekek csoportjában az apák 0,37 százalékánál, az ICSI-csoportban a férfiak 0,42 százalékánál diagnosztizáltak prosztatarákot. Az ICSI-csoportba tartozó férfiaknál tehát magasabb a prosztatarák korai - 55 éves kor előtti - kialakulásának kockázata.

A pontos ok még ismeretlen

Bár a prosztatarákos esetek száma alacsony volt, a megbetegedett férfiak túl fiatalok voltak. "Egy magas kockázatú csoportról van szó, akikre jobban oda kell figyelni" - hangsúlyozta Yvonne Lundberg Giwercman, a kutatás vezetője. Reményei szerint egy újabb kutatás majd az általuk megtalált kapcsolatot is megmagyarázza.

Elképzelhető, hogy a férfiak körében a terméketlenség korán előre jelezheti a bajt - véli Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem kutatója. "Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nem a termékenységi kezelés okozza a prosztatarákot, hanem a kettőnek valószínűleg valamilyen közös oka van" - tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Ma általában sok napsütésre számíthatunk, az ország északkeleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő szórványos jelleggel zápor, zivatar. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés is kísérheti. Az északnyugati szél olykor élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra